VATRENO U SABORU / Najmanje se raspravlja o temi izvanredne sjednice: HDZ-ovac omalovažio Selak-Raspudić, nazvao je 'selakušom'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Za nedjelju je previđeno glasovanje o zaključcima, a da bi prošli potrebno je da ih podrži većina od 76 zastupnika

21.7.2023.
8:38
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

SAŽETAK:

  • Zekanović za govornicu dovukao 'kartonskog' Milanovića
  • Pavliček apelirao da se pošalje vojska u Slavoniju sanirati štetu
  • Mlinarić štrajkašima: 'Tražite svoja prava, ne mogu vas zamijeniti Nepalcima'
  • Mažar: 'Oporbu ljuti što je Milanović danas s načelnikom HDZ-a'
  • Grbin: 'Sustav je paraliziran'
  • Bošnjaković: 'Povećamo li plaće, javljaju se drugi da moramo i njima'
  • Milošević: 'Nema izvanredne situacije'
  • Oporba predložila zaključak da se državnim službenicima plate svi dani u štrajku

Na zahtjev predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sazvao je 17. izvanrednu sjednicu Hrvatskoga sabora, za petak, subotu i nedjelju, 21., 22. i 23. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici su uvodno iznijeli svoje govore u kojima su se dotaknuli tema zakon o štrajku, a govorili su i o HEP-u, šteti koju je izazvalo olujno nevrijeme i o šteti koja će nastati gospodarstvenicima radi svinjske kuge. Zastupnici su se dotaknuli i nacrta novog Zakona o medijima koji je u četvrtak procurio u javnost i izazvao burne reakcije. Jandroković je kazao da je pisanim putem pozvao predsjednika Milanovića na sjednicu, ali da se on nije odazvao te da je naknadno komentirao za medije kako nema što raditi u Saboru.

"Predsjednik republike je argumentirao ovako: Sjednica neće ništa krucijalno promijeniti, ali to je izričaj. To me podsjeća kao u osnovnoj, dobili bi ključ od profesora da sami igramo košarku prema tome, sjednite, raspravite...to je poruka predlagatelja, to je citat, ja sam je dužan pročitati, ali raspravu ćemo obaviti", kazao je Jandroković nakon što su zastupnici iznijeli svoje govore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje Karoline Vidović-Krišto zbog čega je ponizio Sabor i nije pozvao predstavnike Vlade na izvanrednu sjednicu, kazao je:

"NIje došao onaj tko je predlagatelj. Pa nemojte molim vas.."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitao je predstavnike Vlade žele li što kazati, a kako nisu imali što reći, otvorio je raspravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TIJEK RASPRAVE:

HDZ-ovac uvrijedio Selak-Raspudić, reagirale oporbenjakinje

21:09 - Jure Brkan (HDZ) osvrnuo se na Miletićevo izlaganje nazvavši ga patetičnim i neukusnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kažete da vas je sram, a nije vas sram sjediti s Buljem, Grmojem, Troskotom, Raspudićem, Selakušom… Najvećim lažovima na svijetu", kazao je Brkan.

Na to je reagirala Sabina Glasovac (SDP) jer je Brkan zastupnicu Selak-Raspudić nazvao 'selakušom'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam s kojeg brda je Brkan stigao, ali trebao bi znati da ovdje nema seljakuša ni selakuša. Ako je mislio na kolegicu Selak, onda bi ju trebao zvati imenom i prezimenom."

Reagirala je i SDP-ova Mirela Ahmetović spočitavajući Furiju Radinu, koji je u tom trenutku predsjedavao sjednicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Uvijek se povlačite i relativizirate kada se vrijeđa žena” kazala je.

Slično su reagirale još neke oporbene zastupnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostovac Miletić osjetio sram: 'Ne želim takav Sabor'

19:16 - Marin Miletić je pozvao zastupnike da se u pojedinčanim raspravama ne udaljavaju od teme - štrajka u pravosuđu.

"Iznevjerili smo ovaj narod. Jako mi je bliska tema obespravljenih jer sam od siromašnih roditelja i borili smo se čitav život. Ovakvo beskrupulozno ponašanje svih nas skupa je prestrašno i stvarno me sram. Trebali smo govoriti o ljudima koji imaju 640 eura plaću. Ne želim takav Sabor."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je gospodar HDZ-a, a tko Mosta?

18:49 - Frcale su verbalne iskre između Mostovih i HDZ-ovih zastupnika. Mostovci su ustvrdili da je "Pavao Vujnovac gospodar HDZ-a". HDZ-ovka Danica Baričević na to im je uzratila kazavši: "Znate tko je vama gospodar? Kukavica koja nije došla ovdje."

Aludirala je, dakako, na predsjednika Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bulj: Plenkoviću bitnija von dr Leyen, nego Hrvatska

18:42 - U nastavku pojedinačne rasprave, Miro Bulj iz Mosta ustvrdio je da je nakon poljoprivrede sada uništeno i pravosuđe. Žestoko je prozvao premijera Plenkovića.

"Plenkoviću je bitnije biti dobar s Junckerom i Ursulom von der Leyen nego zastupati interese naših građana. … Što veća inflacija, to Plenković više puni kesu. Sad će je pokriti povišica pa zamagliti stvarnost. … Nisam ni sanjao da će dezerteri voditi državu!", neke su od Buljevih izjava u raspravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:45 - Sjednica Hrvatskog sabora nakon kraće stanke zbog prodiranja vode u sabornicu nastavljena je u petak, pri čemu je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izvijestio da se dio zastupnika povukao iz rasprave s obzirom na veliko nevrijeme.

"Dio zastupnika povukao se iz rasprave obzirom na novonastalu situaciju i veliko nevrijeme", rekao je Jandroković u nastavku sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo problema s curenjem vode kroz jedan vitraj, nadam se da se to neće ponoviti, trenutačno je jaka kiša, ako će biti ponovno morat ćemo opet prekinuti", dodao je.

Prema podacima o prijavljenima, od pojedinačne rasprave na temu stanja u pravosuđu odustalo je desetak zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nevremena prekinuta sjednica, voda curi u sabornicu

17:20 - Tijekom izvanredne sjednice Sabora, Zagreb je zahvatilo snažno olujno nevrijeme. Voda je počela curiti kroz jedan prozor i cijediti se niz zid dvorane. Voda je počela ulaziti i na glavna vrata Sabora koja su odmah zatvorena i zaštićena ručnicima.

"Zatvorite prozor, voda je probila”, kazao je predsjednik Sabora Jandroković i odredio stanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba traži da se štrajkašima plate svi dani u štrajku

16:47 - Oporba je predložila zaključak kojim bi se zadužila Vlada da donese odluku da svim državnim službenicima i namještenicama koji štrajkaju budu plaćeni svi dani provedeni u štrajku biti plaćeni.

"Zadužuje se Vlada Republike Hrvatske da u roku od tri dana od dana donošenja ovoga Zaključka ukine Odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme provedeno u štrajku od dana 13. srpnja 2023. godine te da donese odluku kojom će svim državnim službenicima i namještenicama svi dani provedeni u štrajku biti uredno plaćeni", glasi zaključak koji je u saborsku proceduru uputilo deset oporbenih klubova i troje zastupnika.
Zaključak su potpisali klubovi Socijaldemokrata, SDP-a, Mosta, Domovinskog pokreta, Možemo!, HSS-a i RF-a, Hrvatskih suverenista, Centra i GLAS-a, Fokusa i Reformista, IDS-a, nezavisni zastupnici Ante Prkačin i Marin Lerotić te Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tom će se zaključku također glasovati u nedjelju.

Marin Miletić nasmijao Jandrokovića

16:20 - Kritike vladajućih otišle su malo predaleko jer se zamjerilo Mostovom Troskotu i Miletiću da su kritizirali predsjednika Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa imali smo deset ili 11 godina kad je rat završio, kako smo mogli kritizirati Tuđmana", zapitao se uz osmijeh Miletić pa nasmijao i Jandrokovića, koji ga je ipak upozorio jer je otišao malo dalje s napadima na HDZ:

"To je bila povreda Poslovnika, ali i vi ste ga povrijedili ovim kasnijim riječima. Naravno da niste s deset godina mogli napadati Tuđmana", kazao je Jandroković.

Bauk: Imamo dvije vrste HDZ-a

15:55 - "Postoje mnogobrojne koristi od redovite tjelesne aktivnosti, tako da su vjerojatno kolege iz vladajuće većine, kojih je tu sad četvero, to shvatili i otišli u dvoranu u kojoj su posudili ključeve da igraju košarku i ništa ne razbiju", rekao je SDP-ov Arsen Bauk pa nastavio: 'Imamo dvije vrste HDZ-a, jedan koji se s Milanovićem ne želi ni sastati i drugi koji ga želi u sabornici.'

Osvrnuo se i na štrajk u pravosuđu.

"To ni nije posao Vlade. Njen je posao osigurati normalno funkcioniranje države, a ona to ne radi, niti ima ideju. Želimo jasan odgovor smatra li ministar da službenici u štrajku imaju premale plaće ili da imaju normalne plaće, a da svi skupa imaju premale plaće", naveo je Bauk.

Benčić: 'Plenković je prvi premijer koji je Hrvatsku doveo u ovakvo stanje'

14:50 - Sandra Benčić kazala je da je Andrej Plenković prvi premijer koji je Hrvatsku doveo u stanje u kojem jedna grana vlasti potpuno ne funkcionira.

"Radi se o sistemskom i strateškom napadu na svaku instituciju koja je imala mandat kontrolirati izvršnu vlast", objasnila je.

Nemet: 'Građani ne upadajte u zamku'

14:30 - Katarina Nemet podsjetila je da su službenici prosvjedom već upozorili Vladu da su nezadovoljni, ali da Vlada nije reagirala. Sada im se to, smatra Nemet, "obilo o glavu".

"Upravo je Vlada ta koja snosi odgovornost za potpunu blokadu pravosudnog sustava. Apeliram na građane da ne upadaju u zamku da ih se okreće protiv onih koji se bore za svoja prava. Znam da mnogima to predstavlja problem, no za takvo stanje nisu krivi službenici i namještenici, potplaćeni profesionalci, na koje se Vlada oglušila", kazala je Nemet.

Pavliček: 'Premijer trenira strogoću na najslabijima '

14:20 - Marijan Pavliček ukazao je na to da nitko ne štrajka iz hira te da ljudi ne mogu spojiti kraj s krajem.

"I nema tu ali. Ili ste za rješavanje ovog štrajka i dizanje plaća ili niste. Premijer trenira strogoću na najslabijima. Hvalite se rastom plaća, ali rastu i cijene, a rast plaća ih ne prati", kazao je Pavliček. Premijer je do sada smijenio. dodao je Pavliček, 22 ministra.

Orešković: 'Predsjednik Vrhovnog suda upozorio je da je sustav pred slomom'

14:15 - Dalija Orešković istaknula je da se ovdje radi o udaru HDZ-a na neovisnost pravosuđa.

"Predsjednik Vrhovnog suda je u ožujku upozoravao da je sustav pred slomom. Tada sam uputila zaključak da Vlada u tri mjeseca riješi pitanje plaća i uvjeta rada, HDZ ga je odbio", objasnila je Orešković. Da je to tada bilo prihvaćeno, danas ne bi bilo izvanredne sjednice.

Grmoja: 'Hrvatska je u izvanrednom stanju'

13:55 - Nikola Grmoja prokomentirao je broj zastupnika koji su se odazvali na izvanrednu sjednicu pa kazao da se iz toga najbolje vidi da je Hrvatska u izvanrednom stanju.

"Predsjednik je i sam rekao da krađu u HEP-u ne smatra nečim prevelikim, daje bilo i većih afera, da Pavao Vujnovac za te novce ne ustaje iz kreveta. To je skandalozno, radi se o 12 milijuna eura hrvatskih građana…", rekao je Grmoja. Sve što je predsjednik napravio i rekao, smatra, u njegovom je stilu. Nedolazak predsjednika Zorana Milanovića ne smatra ponižavajućim jer "onoga tko ima svoj stav, kičmu i dostajanstvo ne može bilo tko poniziti". Nije ni očekivao da će se predsjednik pojaviti.

Peović: 'Dobro da je konačno izašla plaća tih uhljeba'

13:35 - Katarina Peović kazala je da, bez obzira koliko digli plaće, one se neće dignuti dovoljno.

"Dobro je da je konačno u javnost izašla plaća tih "uhljeba" i danas se doista teško može reći da je netko uhljeb s plaćom 600 eura. Dostojanstvena plaća bi bila 1400 eura. Ono što traže radnici je i dogovor oko kolektivnog pregovaranja i tu je ogromni problem nastao", kazala je obrušivši se na Dubravka Jagića, predsjednika sindikata policije, koji ucjenjuje Vladu da će, ako službenicima u štrajku poveća plaće, morati za isto toliko povećati i njima.

Milošević: 'Nema izvanredne situacije'

13:25 - Boris Milošević istaknuo je da nema izvanredne situacije i ustavne krize.

"Plaće svih službenika su male, tu imamo konsenzus isto misli i javnost, i to je stav i Vlade da plaće budu veće. Može li ova rasprava pomoći službenicima u štrajku, što mi možemo riješiti? Predloženi zaključak ne govori o plaći, a od nas službenici očekuju rješenja. Nažalost, mislim da im ta očekivanja nećemo ispuniti. Ovo je jedino stvar sindikalnog pregovora s Vladom", rekao je te zaključio kako se ne može reći da nije ništa napravljeno.

Spajić: 'Službenici su krvotok pravosuđa, rade i bez klima'

13:15 - Danijel Spajić kazao je da su službenici godinama zanemareni.

"Sustav je blokiran, a ako niste član vladajuće većine, ne možete napraviti ništa. Ako je nešto problem društva, onda je to kad ljudi počnu iseljavati, ali sad je vrag odnio šalu pa nema tko ni pisati, ni samog papira. Potpuni krah vladajuće većine, a glavni odgovorni ili šuti ili lupeta, a nije ga ni briga", kazao je te poručio 'nećete, gospodo, dugo'.

"Službenici su krvotok pravosuđa i imaju našu punu podršku. Samo da napomenem, rade i bez klima pa hajmo i mi na tri dana ugasiti da vidite kako je tako raditi", dodao je.

Bošnjaković: 'Povećamo li plaće, javljaju se drugi da moramo i njima'

12:40 - Dražen Bošnjaković, inače bivši ministar pravosuđa, kazao je da štrajk treba gledati kao priliku za pregovore.

"Mi vjerujemo našoj Vladi i da će se ovo završiti povećanjem plaća, koje su već povećane u prvom koraku, i koje su zadnjih sedam godina kontinuirano rasle. Pitanje je da li je to dovoljno? Teško je to reći. Mislim da nema nikog u sabornici tko ne bi digao ruku za 400 eura, no nije pitanje 400 eura nego jednog sustava u kojem treba voditi računa koliko pojedini poslovi u javnoj upravi vrijede i koliko su plaćeni. Ako idemo s povećanjem u jednom segmentu, već je jedan sindikat rekao da onda treba i njihovim članovima", kazao je.

Vidović: 'Što je redovno stanje u Hrvatskoj?'

12:30 - Davorko Vidović kazao je da izvanredna sjednica implicira izvanredno stanje, a da se njemu čini kako je pravo pitanje što je to redovno stanje u Hrvatskoj?

"Naše je redovno stanje odavno izvanredno. Obje teme o kojima ćemo dva dana raspravljati su rezultat redovnog stanja", kazao je.

"Nama ne trebaju nikakvi vanjski tutori, ni predsjednik Vlade ni države, da nam dozvoli da raspravljamo o bilo kojoj temi koja je važna za građane. Zar smo morali doživjeti, a to pitam vas, predsjedniče Sabora, da se ova sjednica sazove kao "davanje ključeva djeci da zaigraju košarku"? Manji mi je problem ovo Milanovićevo omalovažavanje, veći mi je problem što je većina dovela do toga. Trebali smo sjednicu održati prvenstveno zahvaljujući činjenici da uvažavamo jedni druge i da uvažavamo ozbiljnost i odgovornost koju imamo", kazao je.

Jandroković: 'Moja kći je jedna od 743 osobe…'

12:15 - Zastupnici HDZ-a javljaju se za povredu poslovnika nakon izlaganja oporbenih zastupnika.

"Petrov omalovažava nas govoreći neistine o tome da pravosuđe ne funkcionira", rekao je Đakić.

"Možda sustav funkcionira za neke, poput Banožića, ali za građane i poduzetnike ne", uzvratio je Nikola Grmoja.

"Da, i za kćer Jandrokovića", dodao je Pavliček.

"Moja kćer je jedna od 743 osobe koja je na zagrebačkom sudu riješila svoj problem", kazao je Jandroković.

Petrov: 'Kako se možete hvaliti prosječnom plaćom od 1000 eura'

12:00 - Božo Petrov kazao je: "Ako je istina da je država onakva kakvo nam je pravosuđa, onda jadna li nam majka."

Kazao je da su brojne zgrade sudova ispod minimuma funkcionalnosti, a broj službenika je nedovoljan, u nekim sudovima ih nedostaje i do 50 posto. Kazao je i kako su im plaće tek neznatno veće od minimalca, a suci bez njih ne mogu voditi posao te da je HDZ napravio takav sustav da se više nitko ne želi javiti za posao u pravosuđu.

"Stvorili ste neravnotežu nepravednim plaćama u odnosu na obim posla i rekordnom inflacijom koju niste iskontrolirani, dapače, vi ste je čak i poticali. Sve dolazi na naplatu, sav nerad, sva nesposobnost, sva lažna obećanja. Ne znam kako se možete hvaliti prosječnom plaćom od 1000 eura kad su sudski službenici na 680 eura", kazao je Petrov te poručio:

"Vi se sa službenicima igrate, uveli ste paralizu svih ljudi u Hrvatskoj".

Zaključio je da Vlada treba podržati zahtjev službenika za povećanje plaća od 400 eura.

Grbin: 'Sustav je paraliziran'

11:45 - Govori Peđa Grbin. Kaže da pravosudni sustav već godinama ne uživa povjerenje građana te da nefunkcioniranje pravosuđa ia posljedice.

"Građani koji žele riješiti stambeno pitanje, ne mogu se upisati jer zemljišne knjige ne funkcioniraju. Oni koji žele osnovati trgovačka društva ili im je potrebna promjena, to ne mogu učiniti. Poduzetnici koji od drugih žele ostvariti svoja prava, blokirano. Našalit ću se, možda je dio demografske politike to što su blokirani i razvodi. Sustav je paraliziran", kaže Grbin.

Više pročitajte OVDJE.

11:20 - Zastupnici traže stanku. Marin Miletić kazao je da sustav nije pravedan i pošten te da sudski službenici i namještenici zaslužuju plaću za pristojan život te da se država prema njima ponaša pravedno i odgovorno. Ružica Vukovac kazala je da su rješavanja brojnih predmeta onemogućena te da se čak ne održavaju niti hitni postupci od kojih prijeti nenadoknadiva šteta te je zaključila da svjedočimo ustavnopravnoj krizi te je podsjetila da pravosuđe ionako ne uživa veliko povjerenje od strane građana.

Sjednica se nastavlja u 11:40, a govorit će Peđa Grbin.

Hrebak: 'Gledam portale, kažu, bit će žestoko'

11:10 - Zastupnik Dario Hrebak kazao je da nisu baš dobro krenuli.

"Ako su dvije važne teme, ako predsjednik po prvi put sazove izvanrednu sjednicu, onda očekujem da ćemo danas sučeliti argumente i donijeti zaključke. Kako je krenulo, prvo s polupraznim dijelom oporbenih zastupnika zbog kojih je ovo i napravljeno, a drugo, krenuli smo s vrijeđanjima. Gledam portale, kažu 'Bit će žestoko', što? Valjda ćemo im se napit krvi. Jesmo li došli da bude žestoko, da vrijeđamo kao što su neke zastupnice krenule, ili smo došli raspraviti dvije vrlo važne teme", kazao je.

Podsjetio je da je na saborskom Odboru raspravljena plinska afera i to na kvalitetan način. Kazao je da se odazvao sjednici jer vjeruje da će nešto polučiti.

"Predsjednika danas nema. Oporba se nije mogla ni sakupiti, on je napravio ono što su njegove ovlasti i dobro je da je to učinio. Kad se podvuče crta, nadam se da ćemo civilizirano raspravljati i doći do zaključaka. No na kraju dana, jedini tko ovaj problem može riješiti i povećati plaće državnim službenicima je Vlada", kazao je.

Mažar: 'Oporbu boli da je Milanović danas s načelnikom iz redova HDZ-a'

11:05 - Nikola Mažar kazao je da se u dosadašnjoj raspravi moglo čuti da je ova sjednica presedan.

"Na vapaje oporbe i uvjete prema predsjedniku države da mora sazvati sjednicu ili će ga oni proganjati 'kao đavo grešnu dušu', predsjednik je saziva i stavlja se na čelo oporbe, ali ne dolazi kao predlagatelj i ne šalje svoje predstavnike. To oporbu boli jer se nikada nije dogodilo da jedna bezidejna oporba vapi da predsjednik dođe na čelo oporbe, a on ih ostavi i danas je s načelnikom općine iz redova HDZ-a. To govori o nepoštovanju zakonodavne vlasti, ali i njegovom stavu prema oporbi za koju je i sam svjestan da bi si nanio štetu kada bi ovdje danas svjedočio", kazao je.

Dodao je da je Vlada riješila brojna pitanja, pa će tako i aktualna.

Hrelja: 'Očekuje se 155.000 zahtjeva za obiteljsku mirovinu'

11:00 - Silvano Hrelja kazao je da je Zavod za Mirovinsko osiguranje riješio preko 70 posto zahtjeva za obiteljsku mirovinu.

"Isplata je odobrena za 69.291 korisnika ili 80 posto. Približavano se brojci od 70.000 korisnika. Razlog zašto za 10.082 korisnika mirovina nije odobrena je zato što je obiteljska mirovina povoljnija", istaknuo je Hrelja informacije iz svoje domene. Kazao je da se očekuje 155.000 zahtjeva u ovoj godini te da ih je trenutno 104.000.

Vukovac: 'Ljudi se sami pate. Slavonci gase požare po Dalmaciji'

10:55 - Ružica Vukovac također je istaknula štetu uzrokovanu olujnim nevremenom.

"Čovjek bi nakon ovog pomislio da su sve raspoložive institucije na nogama. Očekivali biste vojsku, zbrinjavanje životinja, pomoć ministarstava, policije, ministre koji obilaze teren, proglašavanje izvanrednog stanja. Slavonije prva krene u pomoć. Koliko sela je bez struje i vode? Spominje li to itko? Ljudi se sami pate, bore, koliko žednih i gladnih grla stoji i čeka? Pita li se itko kako su krave pomužene, jesu li bacili mlijeko jer ga otkupljivači nisu mogli pokupiti. Na poljima nam je ostala pustoš, kukuruz - glavna hrana stoci - uništen. Na poljima, apokalipsa. Signal možete uhvatiti samo ako se dovoljno približite granici i riskirati roaming", najbrajala je svoje iskustvo koje je vidjela u Slavoniji.

"Slavonci izgrađuju neke druge države, gase požare po Dalmaciji", kazala je i tako aludirala da Slavonci nakon olujnog nevremena nisu dobili prijeko potrebnu pomoć.

Pupovac: 'Treba osigurati pomoć'

10:45 - Za govornicom je Milorad Pupovac.

"Nismo se hvalili ni u vrijeme kada se pregovaralo sa sucima prvostupanjskih sudova, nismo se žalili kad je naša press konferencija u javnosti prešućena, ne stavljamo nikome na nos tko je o tome govorio, uzdamo se da će se postići kompromis", kazao je. Spomenuo je i goleme štete koje je nevrijeme uzrokovalo.

"Zagreb i Zagrebačka županija doživjeli su štete kakve nisu doživjeli ni od potresa. Slavonija, Vukovarsko-Srijemska županija gdje je preko 60 posto kuća na lakši ili teži način oštećeno...tamošnja županijska vlast se snašla, ali je neophodno da država učini sve", kazao je te naveo i ostale županije te apelirao da se pomogne ljudima u nastalim štetama.

"Ako na Vukovarsko-srijemsku županiju otpada 65 posto svinjogojstva u Hrvatskoj, a mala gospodarstva nemaju uvjete za zaštitu visokog nivoa, zapravo su na putu da budu potpuno uništeni. Domaćinstva barem godinu dana neće moći obavljati tu djelatnost, treba osigurati pomoć", kazao je.

Orešković: 'Dragi kolegice, kolege i HDZ-ovci...'

10:40 - Dalija Orešković započela je obraćanje s 'kolegice, kolege i HDZ-ovci'.

"Samo malo, samo malo, odmah ću vas zaustaviti. Nećemo to raditi. To znači da te ljude ne držite kolegama i držite ih manje vrijednima. Potičete na vrstu rasprave koja ni vama neće biti ugodna", kazao je Jandroković.

Orešković je kazala da je paraliza pravosuđa trajna mrlja Andreja Plenkovića koja će obilježit njegov mandat.

"Smisao ove sjednice je pokazati mu da njegova sila nije iznad građana i iznad Ustava. Drugi misao je u tome da se ogoli do kraja do koje mjere nas je kao državu uništio mentalitet slijepe poslušničke podaničke većine, žetonizacija zastupnika ne samo poput Zekanovića", kazala je. Kazala je da je premijer od pritiskom rekao u četvtak da će primiti predsjednika Vrhovnog suda.

"Koga to napada Plenković? Žene jer su djelatnice u službi upravo žene, građane ali i sudstvo u cjelini jer bi upravo ono trebalo istraživati afere. Ovo je napad na državu", kazala je.

Grbin: 'Vlada želi odobriti tko će pisati o njenim aferama'

10:30 - Peđa Grbin kazao je da radnici opravdano traže svoja prava.

"Ne odustaju, jer u osnovi nemaju što izgubiti. Politikom ove Vlade i parcijalnim rješavanjem problema u sustavu, Andrej Plenković izazvao je opravdan štrajk, ali koji ima posljedice za građane i gospodarstvo", kazao je te podsjetio da se ne mogu osnivati trgovačka društva, da su blokirana prava građana i funkcioniranje gospodarstva.

"Posljedice će biti nesagledive i mi ćemo se s time boriti godinama. Kažete da je sjednica nepotrebna? Dajte rješenje. Nećete platiti dane provedene u štrajku? Predložili smo da se ti dani moraju platiti", kazao je te nastavio da su broje afere u Hrvatskoj vezane uz plin, u koje su bili uključeni Ivo Sanader, Tomislav Karamarko...

"Da nije izašlo u javnost, i danas bi se plin prodavao za cent. Kontinuirano prepucavanje između HEP-a i Vlade, a odgovoran je onaj tko je stvorio sustav, a to je Andrej Plenkovi", kazao je te dodao da je vlada na sve afere odlučila odgovoriti novim Zakonom o medijima koji legalizira cenzuru i predlaže upisnik novinara.

"Ova vlada želi odobriti i tko će pisati o njenim aferama? Svemu će doći kraj, pa tako i ovoj korumpiranoj vladi", zaključio je.

Benčić: 'Radi se o strateškom uništavanju'

10:25 - Govori Sandra Benčić. Kaže da nije problem u nedostatku sredstava u financiranju institucija.

"Sazvali smo ovu sjednicu da bi pokazali da se radi o sustavnom, ali i strateškom, uništavanju svake neovisne institucije zadužene za kontrolu izvršne vlasti", kazala je te podsjetila na događaje kao što je smjena ravnateljice USKOK-a radi incidenta s vozačem i niz drugih. Kazala je da će Plenković Zakonom o plaćama riješiti i pitanje državne revizije ali i mediji.

"Jučer smo vidjeli što Plenković predlaže, kako riješiti neovisnost medija", kazala je te napomenula da su zastupnici zato danas ovdje.

Daus: 'Očekujem rješenja'

10:22 - Zastupnik Emil Daus kazao je da je izvanredna sjednica potrebna kada je izvanredna situacija u zemlji.

"Blokiran nam je sustav pravosuđa, gruntovnice, problemi s uknjižbama, upisničarke ne rade, osim možda hitnih predmeta. Vlada u međuvremenu donese odluku da neće biti plaćeni dani u štrajku. Oporba mora koristiti to malo alata što ima u ovoj djelomičnoj demokraciji", kazao je.

"Ne očekujem da će vladajući podržati prijedloge, toliko naivni više nismo, ali očekujem rješenja", dodao je.

Mlinarić Jandrokoviću: 'Drago mi je vidjeti vas u odijelu, a ne u kupaćim gaćicama'

10:20 - Stipo Mlinarić obratio se Jandrokoviću.

"Drago mi je vidjeti vas u odijelu, a ne u kupaćim gaćicama."

"Kako kome", odgovorio mu je Jandroković.

Štrajkašima je poručio:

"Tražite svoja prava, na to imate pravo. Prsti su vam se iskrivili od kucanja samo za Ivu Sanadera, Josipu Rimac...mogao bih nabrajati cijeli dan kom ste sve kucali presude na sudu", kazao je. Podsjetio je da je premijer udovoljio liječnicima.

"Nemojte se dat, izdržite i što je najbitnije u vašem zanimanju, ne mogu vas zamijeniti s uvoznom radnom snagom. Ne mogu dovest Pakistance, Nepalce da kucaju presude. Mi smo uz vas, nemojte se bojati. Nemojte odustati, u pravu ste, ne možete raditi za 650 eura, osnovat obitelji, kupiti stan, mlade osobe za takvu plaću uzimaju kofer i napuštaju Hrvatsku", kazao je.

Bajs: 'Država bez pravosuđa nije operativna'

10:15 - zastupnik Damir Bajs spomenuo je razgovor između premijera i predsjednika Vrhovnog suda. Kazao je da očekuje da premijer sjede sa štrajkašima i sucem Radovanom Dobronićem te da se pronađe rješenje.

"Da se u roku 15 dana nađe rješenje, da nemamo situaciju da ljudi u Hrvatskoj ne mogu ostvariti svoja osnovna prava na sudu, a gospodarstvenici razmišljaju o tužbama protiv države", naglasio je te ponovio da očekuje od premijera da nađe rješenje. "Država bez pravosuđa i sudbene vlasti nije operativna država."

Dario Zurovec podsjetio je i na problem švicarskog franka.

"Mi ovdje bolje živimo od većine ljudi u Hrvatskoj. Mi možemo riješiti puno toga. Ne ukazujemo iz zlih namjera nego zato što je to ozbiljan problem i apeliramo da ga se riješi. HEP - da se samo prije nekoliko godina ishodila dokumentacija za skladišta plina, ne bismo danas imali ovaj problem.

Lerotić: 'Hrvatska je među pet europskih država s najviše neriješenih predmeta'

10:10 - Marin Lerotić kazao je da se država u kojoj ne rade sudovi ne može zvati uređenom državom.

"Uvjeravali su nas 2020. godine iz redova većina kako će se reformirati pravosudni sustav, a na toj reformi su polomili zube. Situacija po pitanju pravosuđa je nikad nestabilnija. Pregovorima sa sindikatima pristupilo se neozbiljno i podcjenjivački", kazao je te podsjetio da je Hrvatska među pet europskih država s najviše neriješenih predmeta. Kazao je da je to odgovornost Vlade.

"I dok za to nema novca, za HEP ima. Tko je kriv za milijunske gubitke, tko je potpisao i ovjerio izjavu, a tko nije? Sukob na relaciji Ministarstva gospodarstva i HEP-a je neviđen i sramotan. Plinska afera je vjerojatno rezultat unutarnjih sukoba HDZ-a, a cijenu plaćamo mi. Ministarstvo i HEP jednako su pokvareni kao i sustav za upravljanje krizama", kazao je te ocijenio da je u ovoj državi sve politikanstvo, osim poteza HDZ-a.

Peović: Problem uskraćivanja plaća za vrijeme štrajka

10:00 - Govori Katarina Peović. Upozorila je zastupnike vladajućih da oporba ne pada na provokacije te podsjetila da su danas u Saboru s razlogom. Kazala je da su ovdje zbog radničkog problema, ljudi koji već sedmi tjedan štrajkaju za svoje plaće.

"Sindikalno organiziranje i pregovaranje je velik problem koji je HDZ stvorio, jer je sindikalnu scenu podijelio na reprezentativne sindikate - koji odgovaraju HDZ-u - i na sindikate. Vili Beroš je otvorio pitanje reprezentativnosti sindikata liječnika, da bi takav presedan doveo sindikalnu scenu u specifičnu situaciju. Da vam prevedem, gospoda liječnici su dobili svoj reprezentativni sindikat iako su u istoj poziciji kao državni službenici", kazala je te upozorila na problem uskraćivanja plaća za vrijeme štrajka, kao što je slučaj štrajka radnika Cesta Šibenik.

Hajduković: 'Vlada poput noja zabija glavu u pijesak'

09:55 - Domagoj Hajduković kazao je da je Milanović 'u maniri dobrog domara' dao ključeve i mogućnost 'pucanja na koš'.

"Vlada je poput noja zabila glavu u pijesak i nada se da će ih srpanjsko sunce ili olujno vrijeme odnijeti. Svako ljeto afera jedna i to iz energetskog sektora. Što će biti sljedeće ljeto?", upitao je. Kazao je da sada, nakon 25 godina vlasti HDZ-a, žanjemo plodove, a da su ovo plodovi.

"Uvijek tražite u oporbi partnera i konstruktivnost, a mi smo vam samo smetnja da možete nesmetano crpiti ovu državu. Andrea pljačka i dalje, plin curi na sve strane. Ovo neodoljivo podsjeća na orkestar koji veselo svira dok brod nezaustavljivo tone", kazao je.

Pavliček: 'Pošaljite vojsku, da se spasi što se da spasit u Slavoniji'

09:45 - Sljedeći je Marijan Pavliček koji je govor posvetio afričkoj svinjskoj kugi i oluji koje su pogodile Vukovarsko-srijemsku županiju.

"U županiji je opsadno stanje. Tamo će se eutanazirati sve svinje izuzev treće i četvrte kategorije, do sada je eutanazirano 3000 svinja. Godinu dana tamo ih više nitko neće smjeti držati. Cijela Vukovarsko-srijemska županija proglašena je zonom nadzora", kazao je. Dodao je da je Ministarstvo poljoprivrede šest mjeseci imalo mogućnost pripreme, a nije se adekvatno reagiralo. Podsjetio je da Vladinih 7 i pol milijuna eura obeštećenja neće biti dovoljno te je taj iznos ocijenio sramotnim. Kazao je da Slavonija bez kulenove seke više nije Slavonija.

"Ova oluja je dokrajčila stvar kad je pogodila više od 60 posto županije. Na krov ne može ići did Joso s 80 godina. Kuće po selima su prazne, a tu su stari ljudi. Apeliram na ministra obrane da pošalje vojne snage da pomogne tim ljudima, radi se o starim ljudima. Najavljuju loše vrijeme, kuće će se raspasti, ljudi plaču, ne mogu pokrit krov. Molim vas da pošaljete vojsku, da se spasi što se da spasit u Slavoniji", kazao je Pavliček i zaradio pljesak dijela zastupnika.

Raspudić: 'Andrej Plenković više ne upravlja ni Andrejem Plenkovićem'

09:40 - Prvi govori Nino Raspudić koji se dotaknuo afere 'plin za cent', koji se okomio na premijera Andreja Plenkovića.

"Andrej Plenković ne upravlja Hrvatskom, Vladom, HDZ-om, Andrej Plenković više ni Andrejem Plenkovićem. Njime upravljaju ljudi, duboki HDZ, koji su ga bez protukandidata instalirali. Trebalo im je europsko lice kako bi mogli nastaviti krasti", izjavio je Raspudić zaključivši da je Plenković 'sklopio ugovor s vragom, a sada je vrag došao po svoje'. "Hrvatska je republika oteta, institucije zarobljene, velik broj medija korumpiran. Hrvatska se brani, ne protiv vanjskog agresora, nego da ostane res publica, a ne privatna prčija", zaključio je.

Minuta šutnje za stradale u razornoj oluji

09:40 - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zamolio je zastupnike da minutom šutnje izraze počast stradalima u oluji koja je u srijedu pogodilo Hrvatsku.

9.30 - Zastupnici pristižu u Sabor. Najprije je na redu iznošenje slobodnih govora, nakon čega će zastupnici prijeći na raspravu o blokadi pravosuđa.

09:15 - "Vidjet ćemo koliko će se opozicijskih političara skupiti, nadam se svi. Bit će to odmjeravanje snaga. Predsjednik je ovim činom pokazao da je jedna od rijetkih, ako ne i jedina svijetla točka na ovoj otužnoj političkoj sceni", kazao je za Net.hr Krešo Beljak u četvrtak uoči izvanredne sjednice, a Nikola Grmoja i Dalija Orešković također su podijelili o čemu će danas govoriti. Više pročitajte OVDJE.

Zekanović postavio 'kartonskog' Milanovića za govornicu

09:10 - Zastupnik vladajuće većine Hrvoje Zekanović napravio je prije početka sjednice performans i za govornicu postavio predsjednika od kartona s natpisom "Nisam došao jer se bojim replika", što je reakcija na Milanovićevu izjavu da neće biti prisutan na izvanrednoj sjednici.

08:00 - Odbor za pravosuđe raspravio je zaključak kojim predsjednik traži od Sabora da obveže Vladu da u roku 15 dana riješi štrajk službenika. Iz redova opozicije na sjednicu Odbora stigla su samo dva zastupnika - Mostov Nikola Grmoja i SDP-ov Mišel Jakšić, koji je ujedno i predsjednik ovog Odbora.

Zastupnica Marijana Puljak (Centar) otkrila je u izjavi za medije kako je prodala dvije karte za koncert Brucea Springsteena u Njemačkoj na koji nije mogla otići zbog izvanredne sjednice.

Zlatko Hasanbegović (Blok) u sabornicu je donio košarkašku loptu potaknut Milanovićevom izjavom kako je sazivanjem izvanredne sjednice dao oporbi "ključeve dvorane da igraju na koš bez da išta porazbijaju”.

Dvije točke za raspravu

07:00 - Dvije točke koje je Milanović predložio su zaključci kojima bi Sabor obvezao Vladu da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti, te da u roku 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

O prvom zaključku zastupnici će raspravljati u petak, nakon što na početku sjednice iznesu stajališta na temu po izboru, a o drugom u subotu.

Za nedjelju je previđeno glasovanje o zaključcima, a da bi prošli potrebno je da ih podrži većina od 76 zastupnika.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo