prvo je koristili, sad bi je ukidali /

Zastupnici danas odlučni: Nakon afera s naknadama za odvojeni život svi se slažu – treba ih ukinuti ili jasnije definirati!

Opciju kojom se u Saboru ostvaruje pravo na plaću, razliku plaće ili pravo na smještaj u Zagrebu s naknadom za odvojeni život, u prošloj je godini zaokružilo 85-ero zastupnika

17.2.2022.
19:30
VOYO logo

Analizira javnost pomno listu saborskih zastupnika koji koriste naknadu za odvojeni život, koju je objavio Sabor. Šarolik je to popis zastupnika kako iz redova oporbe, tako i vladajućih, slobodnih, razvedenih, do onih koji uistinu žive odvojeni od svojih obitelji.

Uz šefa oporbe Peđu Grbina koji je prima iako živi s obitelji u Zagrebu, ona stiže i HDZ-ovu zastupniku Josipu Đakiću iako je rastavljen od supruge i ima već odrasle sinove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Peđa je jučer sve rekao. Ja nisam politički analitičar ja sam političar", komentirao je danas SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić proiznajući da ova situaciju ipak čini "percepcijsku štetu" SDP-u.

Iz HDZ-a zbog povlastica kritike SDP-u iz čijih su redova prozivali Frka-Petešića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko pod drugim jamu kopa sam i nju pada", kazao je Branko Bačić.

Iako je među dužnosnicima koji su koristili naknadu za odvojeni život i HDZ-ovac Josip Đakić, koji se naknade nije odrekao nakon razvoda.

Image
(ne)sporne privilegije /

Bačić o povlasticama: 'Neki od zastupnika su iskoristili sve što se iskoristiti moglo. Poput šefa SDP-a Grbina'

Image
(ne)sporne privilegije /

Bačić o povlasticama: 'Neki od zastupnika su iskoristili sve što se iskoristiti moglo. Poput šefa SDP-a Grbina'

"Izvorno je ta odluka nije donesena jer ne živite sa suprugom ili roditeljima već da se zastupnicima koji dolaze na posao udaljeno od svog doma ne bi plaćala dnevnica", objašnjavao je Bačić.

Samo u prošloj godini zastupnicima na ime naknada za odvojeni život iz proračuna isplaćeno je više od 709.000 kuna. Za veliku većinu njih radi se o iznosu od 9.000 kuna na godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekorder po isplaćenim naknadama je zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković kojem je lani isplaćeno 137 tisuća kuna, i to bez plaća! Zastupnici tako prema popisu koriste privilegiju koja se temelji na jednoj jedinoj stavci - prebivalištu najmanje 50 kilometara udaljenom od Zagreba, koje zastupnicima na mjesec donosi tisuću kuna.

HSLS je jasan - Zakon treba mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Redizajn sustava je nužan treba podvuči crtu jer građani na saborske zastupnike gledaju kao na povlaštenu kastu i nužan je redizajn cijelog tog sustava", rekao je Dario Hrebak.

I oporba smatra da prava i obveze zastupnika treba jasno definirati.

"Da je to dobro, nije, da to treba mijenjati, treba. SDP će imati prijedlog da se to regulira kroz osobni dohodak zastupnika pa mu se refundiraju troškovi", rekao je Hajdaš Dončić.

"Osobno se zalažem za ukidanje te povlastice, meni je ona posve nejasna", kazao je Nino Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da naknadu za odvojeni život treba ukinuti. Plaćanje stana i putnih troškova nadoknađuje troškove odvojenog života i ljudi koji ne žive odvojeno od obitelji nikako ne bi smjeli primati tu naknadu", rekla je Ivana Kekin.

No neki zastupnici izvan Zagreba je primaju ili su je primali godinama, a tek su je se rijetki promjenom obiteljske situacije odlučili svojevoljno i odreći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo