rasprava u splitu / Zašto su žene po pitanju poduzetništva mnogo zakinutije od muškaraca?

Poduzetnice stvaraju više radnih mjesta od muških kolega, ali ih nema dovoljno- zaključak je konferencije: budućnost žena poduzetnica. Imati dobru poslovnu ideju i realizirati je, puno je lakše tvrde - muškarcima nego ženama

13.11.2015.
19:02
VOYO logo

Ulje, masline i okusi Dalmacije izlaze iz pogona tvrtke čija suvlasnica je žena. S obzirom da je riječ o obiteljskom poslu, jasno joj je da nema uspješne poduzetnice bez podrške okoline. Ali problema ima još.

"U Hrvatskoj su žene vlasnice samo 13 posto nekretnina. Prema tome vidimo da su zakinute u startu, jer morate imati na osnovu čega dignuti kredit kod banke", rekla je Lada Karninčić, suvlasnica tvrtke Trenton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je teže biti žena nego muškarac u poduzetničkom svijetu, potvrđuju i podaci. A prema njima je među poduzetnicima samo 23 posto žena u Hrvatskoj.

"Znanstveno je dokazano da će žena, kada s istim biznis planom kad uđe u banku, češće dobiti odbijenicu nego muški kolega s istim uvjetima", rekla je Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica GFT-a, Inicijativa za održivi razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O uvjetima i budućnosti žena poduzetnica raspravljalo se na konferenciji u Splitu. Gospodarska komora osnovala je inkubator za edukaciju i potporu koja će ženama poduzetnicama pružiti svu potrebnu pomoć kako bi u roku od tri godine stale na noge. 

"Pomoć ženama poduzetnicima je potrebna. Iako nekome može izgledati kao getoiziranje, to je potrebno, pogotove nekome tko je nema i tko je zakinut", dodala je Karninčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društveno, ekonomsko, socijalno zakidanje ipak nije zaustavilo brojne žene da budu uspješne i stvaraju nova radna mjesta, ne samo za sebe nego i za druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo