ZAŠTO SU DALMATINCI NA UDARU STOŽERA? / Ove brojke izazivaju zabrinutost; Beroš otkrio hoće li se pooštriti mjere za jug

Image
Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

'Znam da Split želi biti prvi u svemu, ali ne i u broju oboljelih od korone. Znam da Zadar želi biti prvi u svijetu po mnogim stvarima, ali ne i po koroni.

2.4.2020.
19:59
Ivo Čagalj / PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš, predstojnica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu Alemka Markotić i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na redovnoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite bili su prilično kritični spram situacije s koronavirusom u Dalmaciji. Tamo je, naime, proteklih dana zabilježen velik rast broja novozaraženih.

Istodobno, otamo stižu informacije o održavanju brojnih ilegalnih "koronapartija" u zadarskim, šibenskim i splitskim kafićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVA SAZNANJA O KORONAVIRUSU: /

Zadnji podaci pokazuju da čak do 50% pozitivnih nema simptome; Preispituju bitnu preporuku

Image
NOVA SAZNANJA O KORONAVIRUSU: /

Zadnji podaci pokazuju da čak do 50% pozitivnih nema simptome; Preispituju bitnu preporuku

Beroš: 'Molim ljude na jugu da se drže mjera'

Konkretno, ministar Beroš kazao je danas kako "određeni pripadnici zadarske mladeži po kafićima sa zatamnjenim staklima i druže se, piju i zabavljaju".

"Molim sve koji još uvijek nisu shvatili da shvate da se radi o teškim bolestima koje mogu završiti kobno. Znam da Split želi biti prvi u svemu, ali ne i u broju oboljelih od korone. Znam da Zadar želi biti prvi u svijetu po mnogim stvarima, ali ne i po koroni. Molim ljude na jugu zemlje da se drže mjera", poručila je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak iznio je jednostavno objašnjenje situacije na jugu Hrvatske.

"Krivulja broja oboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji raste zbog jučerašnje brojke od 29 novooboljelih. U drugim županijama je krivulja položenija. Svako naše ponašanje utječe na krivulju i to nam svima mora biti jasno", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas manji broj novooboljelih, ali i kršenja samoizolacije

A podaci kažu da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji u samo šest dana - od 26. ožujka do 1. travnja - broj oboljelih gotovo učetverostručio, narastavši za 3.9 puta. Jučer je skok broja novooboljelih bio 30 posto, a danas se situacija smirila: novooboljelih je 18, odnosno 7 posto više nego jučer.

Ukupan broj pozitivnih na COVID-19 u ovoj županiji je 146. Od toga je 38 zdravstvenih djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok u Nacionalnom stožeru govore o koronapartyjima u Zadru, Splitu i Šibeniku, policija tvrdi da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima sve manje kršenja mjera samoizolacije. Samo dvije u posljednja 24 sata, piše Slobodna Dalmacija.

Žarišta u Biogradu na Moru i Murteru

U Zadarskoj županiji danas je 10 osoba bili pozitivno na koronavirus, a ukupan broj zaraženih ondje se popeo na 47. Tamo je žarište u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na Moru, odakle se virus proširio nakon što je operirana pacijentica koja nije imala nikakve simptome COVID-19. Najveći dio oboljelih povezani su sa ovim žarištem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zadarskom području se u zadnjih pet dana broj novooboljelih povećao za dva i pol puta, a posljedice "koronapartija" o kojima su govorili Beroš, Markotić i Capak vidjet će se za desetak dana, piše Slobodna Dalmacija.

U Šibensko-kninskoj županiji registrirano je ukupno 29 oboljelih, a tamo je epicentar zaraze na otoku Murteru. S druge strane, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji danas nije registriran niti jedan novooboljeli. Tamo su ukupno zaražene 43 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš za RTL: 'Mislim da za jug nisu potrebne oštrije mjere'

"Mislim da za jug Hrvatske nisu potrebne oštrije mjere, mjere koje su donesene brižno su balansirane, daju rezultate pa mislim da je samo važno poštivati ih, biti discipliniran, držati se preporuka i sve će biti dobro", naglasio je odmah na Beroš na RTL-u.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo