Analiza RTL-a /

Zašto su HDZ i SDP sve sličniji? 'Glavni okidač za veliku koaliciju je Živi zid'

Prvi korak za veliku koaliciju bila je suradnja HDZ-a s HNS-om, smatra Anka Mrak Taritaš

9.6.2018.
18:41
VOYO logo

U Hrvatskoj još nikad nije postojala, a o velikoj koliciji HDZ-a i SDP-a sve se više govori. Objema strankama rejting iz mjeseca u mjesec pada, a vladajući muku muče s glasanjem u Saboru, gdje ovise o svakom zastupniku vladajuće koalicije. 

Iako iz HDZ-a i SDP-a odbacuju svaku mogućnost velike koalicije, ona je sve izglednija jer treća opcija koja nezaustavljivo raste, Živi zid, kategorički tvrdi da s njima u vlasti ne žele sudjelovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković i Bernardić zajedno na vlasti. Nemoguća misija ili je suradnja HDZ i SDP samo pitanje vremena?

"Ne, dakle, velika koalicija HDZ-a i SDP-a ne dolazi u obzir", rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Istog je stava njegov stranački kolega Bojan Glavašević. "Preko mene mrtvog, dok se mene pita nešto u SDP-u - ne, a drugo ne znam."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako misle i u HDZ-u, što ponavljaju već godinama. "Nema potrebe za velikom koalicijom, mi imamo naše koalicijske partnere", rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. "HDZ je decidirano protiv velike koalicije, velike koalicije neće biti", slaže se Gordan Jandroković.

No, kad se raspala koalicija s MOST-om, Plenkoviću suradnja s SDP-om nije bila više tako odbojna, pa je govorio "O tom potom". I u SDP-u ju nisu potpuno isključili.

"Velika koalicija u Hrvatskoj samo iz velike nužde", rekao je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

Rejting i HDZ-a i SDP-a pada, a Živi zid opasno raste. Za političke analitičare velika koalicija, postat će realnost u jednom scenariju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da Živi zid predstavlja glavni okidač za eventualno sastavljanje velike koalicije. Ako on naraste toliko da praktički bez njega neće biti moguće sastavljati vladu a s njim vrlo teško, onda će biti razmišljanja o velikoj koaliciji", kazao nam je politički analitičar Ivan Rimac.

A da se o njoj već razmišlja - to je sigurno. Čak i Milijan Brkić - desna struja HDZ-a u veljači je preko Facebooka poručio: "Nema nama naprijed dok HDZ i SDP ne sjednu zajedno za stol i dogovore se što je najbolje za naš narod i jedinu nam Hrvatsku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oporbi su sigurni da SDP i HDZ na koaliciju računaju. "Sve je izglednije, što više govore nemoguće, čini mi se da ide baš tim putem. Vidjet ćemo", smatra Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a.

Prvi korak je koalicija HDZ-a s HNS-om, kaže. Ideološke razlike ni tu nisu bile problem. No, veći je problem, što obojica šefova imaju oporbu u vlastitim redovima. 

"Ulazak u takav angažman bi oslabio njihovu poziciju u vlastitoj stranci, bilo HDZ, ili SDP-a. S druge strane, takva koalicija zahtjeva znatno jače lidere s profiliranijim programom i koji jasno znaju koja je pozicija njihove stranke", pojašnjava Rimac.

A da je velika koalicija budućnost, u istoimenoj knjizi govori i bivši premijer Sanader

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada? Ne znam, znam da se treba jednom dogoditi", rekao je Sanader.

Velika pomirba dvije najveće stranke tako za sad ostaje otvoreno pitanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo