STIŽE NOVA CIKLONA, KAŽU ZOVE SE LEONA / Zašto neke oluje dobivaju ime, a druge ne?

Image
Foto: Thinkstock

Praksa davanja ženskih imena ciklonama pojavila se tijekom Drugoga svjetskog rata kada ih je izmišljeni junak jednog romana, naravno meteorolog, imenovao imenima svojih bivših djevojaka. Uf, ne bi mi trebalo puno mašte za to...

Nikola Vikić-Topić

13.10.2015.
12:41
Thinkstock
VOYO logo

Prije nego što krenemo na samo imenovanje oluja, spomenimo da oluje nastaju kao posljedica naglog dizanja vlažnog i nestabilnog zraka, što je povezano s atmosferskim sustavima koje nazivamo ciklonama. Općenito, ciklona je zračni vrtlog koji se giba oko središta niskog tlaka zraka.

Najniži tlak upravo je u središtu ciklone, ponekad zvanom „oko“ (eng. the eye). Na sjevernoj Zemljinoj polutci ciklone rotiraju u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, dok na južnoj rotiraju u smjeru kazaljke sata, a razlog tome je efekt poznat pod imenom Coriolisov efekt, o čemu će više riječi biti u jednoj od sljedećih kolumni Vremenskog prigovaranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

Ciklona

Thinkstock

Ciklone prema mjestu nastanka na Zemlji dijelimo na:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Tropske (nastaju u tropskim zemljopisnim širinama, dakle blizu ekvatora, iznad toplog oceana)
  • Izvantropske (nastaju u umjerenim zemljopisnim širinama, dakle u pojasu u kojemu mi živimo)
  • Suptropske (nastaju u pojasu između tropskih i izvantropskih i imaju karakteristike i jednih i drugih)

Tropske ciklone, ovisno o regiji svijeta u kojima se javljaju, različito nazivaju. Tako se, u oceanima koji okružuju SAD koristi naziv uragan (eng. hurricane), u blizini Japana tajfun, a oko Indije i Australije ciklon.

E sad, tropske (uragan, tajfun, ciklon) te rjeđe suptropske ciklone su one najžešće i najopasnije, donositeljice najveće štete, i zbog toga je odlučeno da će se samo one imenovati posebnim imenima, dok se prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, imenovanje izvantropskih ciklona, ovih naših, ne radi. Tornada i pijavice također se ne imenuju,  najviše zbog njihova vrlo kratkog trajanja. Više o razlici između uragana, tornada i pijavica bit će također u jednoj od sljedećih kolumni Vremenskog prigovaranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se uopće uvelo imenovanje tropskih ciklona posebnim imenom? Zbog jednostavnosti! Lakše nam je pamtiti imena nego brojeve poput, primjerice, zemljopisne širine i duljine položaja ciklone koje se, uz to, stalno mijenjaju jer se ciklona giba. Korištenjem kratkih i jasnih imena znatno se pojednostavljuje komunikacija između meteorologa i korisnika informacija i rjeđe dolazi do problema „pokvarenog telefona“ što se u prošlosti znalo događati, osobito u radio-komunikaciji s udaljenim brodovima.

Pionir korištenja ljudskih imena za ciklone bio je engleski meteorolog iz druge polovice 19. stoljeća, Clement Wragge, koji je ciklonama, uz ostalo, davao imena mrskih političara što je uveseljavalo narod, a kako i ne bi – zamislite danas Tomeka i Zokija kako harače zemljom. Nakon Wraggea, praksa davanja ljudskih imena dugo je vremena pala u zaborav, a ponovno se pojavila tijekom Drugoga svjetskog rata kada je izmišljeni junak – meteorolog romana Oluja (eng. Storm, 1941., George Stewart), davao ciklonama imena bivših djevojaka. Uf, ne bi mi trebalo puno mašte za to...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

Ciklona

Thinkstock

S obzirom na to da je roman bio poprilično popularan među američkom vojskom, njihovi su meteorolozi počeli davati imena ciklonama po svojim dragim ženicama. Dulje vrijeme se zadržala ta praksa ženskih imena, a potpuno je ukinuta tek krajem 70-ih godina prošlog stoljeća te se otada koriste naizmjence po jedno žensko te jedno muško ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju uragana, za koje smo rekli da nastaju u oceanima oko SAD-a, dakle Atlantiku i sjeveroistočnom Pacifiku, izmjenjuju se šest različitih popisa ljudskih imena (vidi dolje trenutačne službene popise Svjetske meteorološke organizacije).

Prvi uragan u godini dobije ime s početnim slovom A, drugi sa slovom B itd. S početkom nove godine kreće se na novi popis, a nakon šest godina, ponovno se vraća na prvi popis. Ako, slučajno, u jednoj godini bude više od 21 uragana, oni sljedeći dobivaju ime prema grčkom alfabetu (alfa, beta, gamma, delta...).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
<para><strong>2015.</strong></para><para><strong>2016.</strong></para><para><strong>2017.</strong></para><para><strong>2018.</strong></para><para><strong>2019.</strong></para><para><strong>2020.</strong></para>
<para> Ana<br/> Bill<br/> Claudette<br/> Danny<br/> Erika<br/> Fred<br/> Grace<br/> Henri<br/> Ida<br/><strong>Joaquin</strong><br/> Kate<br/> Larry<br/> Mindy<br/> Nicholas<br/> Odette<br/> Peter<br/> Rose<br/> Sam<br/> Teresa<br/> Victor<br/> Wanda </para><para> Alex<br/> Bonnie<br/> Colin<br/> Danielle<br/> Earl<br/> Fiona<br/> Gaston<br/> Hermine<br/> Ian<br/> Julia<br/> Karl<br/> Lisa<br/> Matthew<br/> Nicole<br/> Otto<br/> Paula<br/> Richard<br/> Shary<br/> Tobias<br/> Virginie<br/> Walter </para><para> Arlene<br/> Bret<br/> Cindy<br/> Don<br/> Emily<br/> Franklin<br/> Gert<br/> Harvey<br/> Irma<br/> Jose<br/> Katia<br/> Lee<br/> Maria<br/> Nate<br/> Ophelia<br/> Philippe<br/> Rina<br/> Sean<br/> Tammy<br/> Vince<br/> Whitney </para><para> Alberto<br/> Beryl<br/> Chris<br/> Debby<br/> Ernesto<br/> Florence<br/> Gordon<br/> Helene<br/> Isaac<br/> Joyce<br/> Kirk<br/> Leslie<br/> Michael<br/> Nadine<br/> Oscar<br/> Patty<br/> Rafael<br/> Sara<br/> Tony<br/> Valerie<br/> William </para><para> Andrea<br/> Barry<br/> Chantal<br/> Dorian<br/> Erin<br/> Fernand<br/> Gabrielle<br/> Humberto<br/> Imelda<br/> Jerry<br/> Karen<br/> Lorenzo<br/> Melissa<br/> Nestor<br/> Olga<br/> Pablo<br/> Rebekah<br/> Sebastien<br/> Tanya<br/> Van<br/> Wendy </para><para> Arthur<br/> Bertha<br/> Cristobal<br/> Dolly<br/> Edouard<br/> Fay<br/> Gonzalo<br/> Hanna<br/> Isaias<br/> Josephine<br/> Kyle<br/> Laura<br/> Marco<br/> Nana<br/> Omar<br/> Paulette<br/> Rene<br/> Sally<br/> Teddy<br/> Vicky<br/> Wilfred </para>

Ponekad dolazi i do promjena unutar pojedinog popisa. Tako, ako na popisu ne vidite ime slično svojemu, moguće je da je uragan, vaš imenjak, bio toliko razoran, nanio velike ljudske gubitke i materijalni šteti da je njegovo ime obrisano s popisa. Stručnjaci kažu – to ime je umirovljeno. Primjerice, sjećate li se Katrine iz 2005.? Ili, u još bližoj prošlosti, Sandy (vidi sliku dolje) iz 2012.? A niti Irena iz 2011. nije baš bila med i mlijeko. E, pa tih imena više neće biti, a nadamo se ni takve štete…

Image
Foto: Dennis Van Tine/ABACAUSA.COM/PIXSELL

Oluja

Dennis Van Tine/ABACAUSA.COM/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajfuni i cikloni ime dobivaju prema nekim drugim popisima imena na kojima se, uz ljudska, nalaze i imena cvijeća, hrane, životinja i slično.

Iako smo rekli da se imenovanje naših, slabijih, izvantropskih ciklona službeno ne radi, u Hrvatskoj to ipak čine članovi Crometea koji čine zaljubljenici u meteorologiju, a čija je jedna od najvećih zasluga okupljanje meteo fotografija i informacija o nevremenima iz svih krajeva Hrvatske na jednom mjestu. Novinari njihovo imenovanje ciklona vrlo rado prihvaćaju, a niti sam ne vidim štetu u tome, već praktičnu prednost, osobito kada aktualnu vremensku situaciju uspoređujemo s nekom starom povijesnom, što zna biti važno pri prognoziranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciklona koja je već počela djelovati na nas, a njezin će utjecaj u sljedećim danima biti i jači (pratite RTL Vrijeme), još je jedna izvantropska bezimena ciklona. Ipak, osobito u novinarske svrhe, zgodno je i praktično reći da Leona donosi loše vrijeme. Ovaj put se čak i rimuje. Ciklona – Leona. Uzmite kišobran. Sljedećih više dana.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču