usporedili smo cijene / Zašto nam je kupovna moć manja od Rumunja? Zato jer se kod nas isplati jedino pit' i pušit'

Zašto smo tako jadni, premda u odnosu na Rumunjsku recimo prosječna plaća u Hrvatskoj nije baš tako jadna? Zato što je kod nas u odnosu na tu plaću sve skuplje nego drugdje

22.6.2017.
22:16
VOYO logo

Što se tiče standarda stanovništva, u cijeloj Europskoj uniji iza nas su ostali samo Bugari. Nedavno smo naime objavili kako su nas već prestigli i Rumunji pa smo po kupovnoj moći naših građana ostali na pretposljednjem mjestu. Prosječni Hrvat ima kupovnu moć od 59 posto u odnosu na prosječnog Europljanina.  

U Sloveniji smo kupili WC papir, vodu, jogurt, čokoladu, kavu tjesteninu, rižu i sok. Sve nas je koštalo 14 eura i 95 centi ili 112 kuna i 12 lipa. Kasnije smo provjerili koliko to košta u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste proizvode kao u Sloveniji, kupili smo i u Hrvatskoj. Račun 118 kuna i 62 lipe, dakle 6 i pol kuna više. Potom smo usporedili cijene.

Vodu smo u Sloveniji platili 3 kune i 75 lipa, a u Hrvatskoj 5,99. Sok je u Sloveniji koštao 8 kuna i 90 lipa, a u Hrvatskoj 13,99. Razlika za WC papir je 2 kune, a za jogurt samo 7 lipa. Špageti, riža i kava su jeftiniji u Hrvatskoj, dok je čokolada jeftinija u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim podacima Eurostata, cijene hrane u Sloveniji ravne su europskom prosjeku. 78% od prosjeka hrana je skuplja u Švicarskoj, u Norveškoj 61 posto, dok su u Hrvatskoj 7% niže cijene od prosjeka. Na začelju su Poljska i Makedonija.

Nekoliko je uzroka visokih cijena hrane: od male konkurencije, monopola pa sve do visokog PDV-a - objašnjava ekonomski analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"PDV na hranu je kod nas dvostruko viši nego u susjednim zemljama. Recimo u Austriji 9%, u Sloveniji je 9%. Kod nas je 25%.To bitno utječe na konačnu cijenu prehrambenih proizvoda, pogotovo onih koji se dnevno troše. U tom kontekstu - Hrvatska je jedna od najskupljih zemalja što se hrane tiče u Europi", izjavio je ekonomski analitičar DamirNovotny.

Nešto je ipak jeftinije od prosjeka - alkohol. Najskuplji ćete popiti na Islandu i Norveškoj, dok su u Hrvatskoj cijene 3% niže od europskog prosjeka. U Bugarskoj i Makedoniji niže su preko 30%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene su relativno iste što se tiče namirnica i to, ali standard je razlika velika.

Osim skupljeg alkohola, u Norveškoj, ali i Velikoj Britaniji cigarete su dvostruko skuplje od prosjeka. U Hrvatskoj su jeftinije 43%, dok se najjeftinije u Europi mogu kupiti u Albaniji i Makedoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana, odjeća i automobili su u Hrvatskoj uhvatili europski prosjek, dok je elektronika skuplja. Kad se sve zbroji i oduzme - najviše se isplati piti i pušiti.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo