ZAŠTO JE VUČIĆEV POSJET ODJEDNOM TAKAV PROBLEM: /

U Zagrebu je bio i prije 3 godine, ali jedna je stvar tada bila bitno drugačija

Image
Foto: PIXSELL/Twitter

Mnogi se pitaju zašto je sada toliki problem dolazak Aleksandra Vučića, a to nije bio prije tri godine.

12.2.2018.
7:01
PIXSELL/Twitter
VOYO logo

Zašto je do usijanja dovedena atomsfera u Hrvatskoj uoči posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, teško je objasniti, jer je u Zagrebu bio i prije tri godine, a u međuvremenu se nije dogodilo ništa što bi moglo poboljšati ili pogoršati odnose dviju zemalja.

Susreti hrvatski i srbijanskih dužnosnika

Blic podsjeća da je hrvatska predsjednica u Srbiji u tom razdoblju boravila dva puta. Za jednog od tih posjeta s Vučićem je, koji je tada bio premijer, obišla je hrvatsku manjinu u Vojvodini, a drugi put je u Beogradu bila nazočna na Vučićevoj inauguraciji, nakon što je izabran za predsjednika Srbije. I hrvatski premijer Andrej Plenković u nekoliko se navrata sastao s Vučićem, mahom na marginama međunarodnih konferencija ili foruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVLJEN PROGRAM VUČIĆEVOG POSJETA: /

Srpski predsjednik za tri dana stiže u Hrvatsku, evo s kim će se sve susresti

Image
OBJAVLJEN PROGRAM VUČIĆEVOG POSJETA: /

Srpski predsjednik za tri dana stiže u Hrvatsku, evo s kim će se sve susresti

Image

Vučić je pak prije točno tri godine boravio u Zagrebu na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, zbog čega, u onom trenutku, nije bilo nikakvih reakcija - ni iz HDZ-a, ni iz braniteljskih udruga.

Drugačiji HDZ na vlasti u Hrvatskoj

Možda razlika leži u činjenici da je HDZ u ono vrijeme vodio Tomislav Karamarko koji je, kao i branitelji, podržavao predsjednicu, dok je aktualni HDZ s Plenkovićem na čelu dosta udaljen od predsjednice zbog čega njezin poziv Vučiću nije dobro prihvaćen ni u stranci ni u Vladi. To je, prema mišljenju hrvatskih analitičara, i dovelo do histerije uoči posjeta predsjednika Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na svečanoj inauguraciji predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u palači Srbija zabljesnula je u jarko ružičastoj haljini koju je, za ovu priliku, uparila s cipelama iste nijanse. Predsjednica je nakon čestitanja novom srbijanskom predsjedniku uručila prvoj dami, Tamari Vučić, malu crvenu kutiju - poklon za njihovog novorođenog sina Vukana.

Zbog toga će njegov dolazak u Zagreb pratiti i iznimne mjere osiguranja, što prije tri godine nije bio slučaj. Vučić je tada čak s Miloradom Pupovcem prošetao samim centrom Zagreba i položio vijenac na spomenik Nikoli Tesli. Obišao je i pravoslavnu crkvu Preobraženja Gospodnjeg na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Nagađa se čak da je sada ovoliki pritisak stvoren ne bi li se predsjednicu prisililo da otkaže Vučićev postjet ili da on sam odluči da neće doći u Zagreb.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo