ŠTO JE NAJVIŠE POSKUPJELO? / Cijene drastično rastu, a sindikati upozoravaju: 'Bolje da je vlada taj novac dala direktno građanima, a ne ovako'

Problem vide u nelojalnoj konkurenciji koja radi sve ne bi li kasnije stvorila monopol, a država ne reagira

16.5.2022.
20:30
VOYO logo

Još jedan prosvjed najavljen je za srijedu, a ispred Ministarstva prometa prosvjedovat će zaposleni u javnom autobusnom linijskom prijevozu, javlja RTL Danas. Ugroženo je sedam tisuća radnih mjesta, kažu, a upozoravaju i da se ne primjenjuje europska uredba kojom je županijski javni linijski prijevoz trebao biti uspostavljen na teritoriju cijele Hrvatske.

Problem vide u nelojalnoj konkurenciji koja radi sve ne bi li kasnije stvorila monopol, a država ne reagira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali očito da naše ministarstvo to doživljava kao da je to sve normalno. Korisnici usluga neće ništa profitirati time, neće dobiti ništa manje cijene, a mi ćemo izgubiti radna mjesta, mi ćemo izgubiti vozače", kaže predsjednik Saveza samostalnih Sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Cijene su enormno porasle

Rekao je da cijene nisu pale, već su cijene enormno porasle. "Vlada mora nešto dodatno učiniti. Ispada sada da bi daleko bilo kvalitetnije i efikasnije da je vlada tih tri milijarde kuna kao što je dala umirovljenicima do 4000 kuna mirovine, da je istovremeno obuhvatila 50 - 60 tisuća radnika koji su na minimalnoj plaći, da je taj novac dala direktno građanima, ispada da bi to bilo bolje rješenje. Sada ispada da je taj novac završio u maržama kod trgovaca, da je završio u profitu", dodao je Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema novim podacima Državnog zavoda za statistiku upravo je prijevoz najviše poskupio. U odnosu na travanj prošle godine cijene su sada gotovo deset posto više, preciznije ista dobra i usluge sada plaćamo 9,4 posto više nego što smo ih plaćali prije samo godinu dana.

Prijevoz poskupio gotovo 17 posto

Najveći je porast vidljiv kod prijevoza koji je poskupio gotovo 17 posto. Hrana i bezalkoholna pića skuplja su za gotovo 13 posto, a restorane i hotele sada ćete platiti 11 posto više nego lani. Voda, struja i energenti skuplji su za gotovo devet posto, a odjeća i obuća za 7,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poredak kategorija nešto je drukčiji na mjesečnoj razini, dakle kada uspoređujemo cijene iz ožujka i travnja ove godine. Tu je najveći skok i to samo u mjesec dana vidljiv kod cijena odjeće i obuće, gotovo osam posto. Voda, struja i energenti od ožujka do travnja skočili su za 5,3 posto, a smještaj u hotelu ili ručak u restoranu plaćamo gotovo četiri posto više nego u ožujku.

Image
'NE MOŽEMO STREPITI OD UTORKA DO UTORKA' /

Rast cijena goriva: 'Iako će građani možda privremeno osjetiti mjeru Vlade, ona za sve prijevoznike nema pozitivan neto učinak'

Image
'NE MOŽEMO STREPITI OD UTORKA DO UTORKA' /

Rast cijena goriva: 'Iako će građani možda privremeno osjetiti mjeru Vlade, ona za sve prijevoznike nema pozitivan neto učinak'

Nešto niži su postoci poskupljenja hrane, bezalkoholnih pića i prijevoza koji je, vidjeli smo, najviše od svih kategorija poskupio na godišnjoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, od 1. travnja na snazi je Vladin paket koji je trebao amortizirati učinke inflacije, a s obzirom na podatke i očita daljnja povećanja cijena iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske poručuju da mjere nisu urodile plodom.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo