Započeo projekt za mlade u Jaski: 'Želimo da se uključe, da daju ideje i rješenja za probleme svoje zajednice'

Image
Foto: Shutterstock

Njime se želi unaprijediti i educirati mlade o STEM alatima, metodama i IK tehnolgijama u kojem sudjeluju Udruga 'Pozitiva Samobor' te Grad Jastreabrsko

22.11.2023.
14:20
Shutterstock
VOYO logo

Započeo je projekt digitalnog unapređenje i edukacije mladih o STEM alatima, metodama i IK tehnologijama kojeg u suradnji s Gradom Jastrebarskom provodi Udruga za održivi razvoj "Pozitiva Samobor". U inicijativi čiji je cilj oblikovanje digitalne budućnosti Grada Jastrebarskog, Erasmus+ projekt pod nazivom "Digitalna participacija: pametni građani za pametan grad’" započeo je misiju da se angažira i osnaži mlade u procesima donošenja odluka te da ih educira o digitalnoj građanskoj participaciji.

Maja Rupčić iz "Pozitive Samobor" objasnila je da je cilj privući mlade, srednjoškolce, studente i sve one do 30 godina starosti da postanu prije svega aktivniji građani koji će se uključiti u donošenje političkih odluka u lokalnoj zajednici. "Istraživanja su pokazala da mladi u ruralnim zajednicama često nemaju previše pa čak i ikakve aktivnosti. Želimo ih uključiti u dijalog, procese donošenja političkih odluka, potaknuti da pričaju o temama koje brinu mlade i da ih uključimo u procese donošenja odluka", rekla je Maja Rupčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz projekt bi voljeli potaknuti mlade ne samo da iznose probleme, nego da aktivno daju i moguća rješenja, prijedloge kako nešto poboljšati u svojoj lokalnoj zajednici. "A mogu to kroz ovaj projekt i to tako da se jave ili našoj udruzi 'Pozitiva Saboro', ili Gradu Jaski ili Srednjoj školi Jaska koja je uključena u projekt. Tijekom studenog, a potom i u siječnju te veljači imat ćemo u predavanja u školi o tome što znači biti aktivan građanin", nastavila je Maja Rupčić.

Image
'SOBERCURIOUS' /

Ovo je novi TikTok trend među mladima, ali za koji želimo da zaživi i u Hrvatskoj. Obožavaju ga i roditelji

Image
'SOBERCURIOUS' /

Ovo je novi TikTok trend među mladima, ali za koji želimo da zaživi i u Hrvatskoj. Obožavaju ga i roditelji

I Grad Jastrebarsko objavilo na svojim stranicama informacije o ovome projektu te su naveli da su mladi važan dio svakog procesa donošenja odluka. "Ova dvosmjerna interakcija između javnosti i lokalne uprave daje mladima glas i omogućuje im da aktivno sudjeluju u procesu donošenja odluka o pitanjima koja ih se tiču. Dajući mladima platformu za izražavanje mišljenja, dijeljenje pritužbi i davanje savjeta, grad može uživati u boljem upravljanju i implementaciji promjena od kojih će svi zainteresirani uistinu imati koristi", naveli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No projekt je usmjeren i ka promicanju digitalnog građanstva među mladima. "U skladu sa Strategijom razvoja pametnog Grada Jastrebarsko za razdoblje 2019. – 2024., projekt potiče razvoj sposobnosti građana u području digitalne pismenosti, IK tehnologija, te STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) područja. Aktivno uključivanje građana kroz njihovu edukaciju omogućuje razvoj inovacije i kreativnosti nužnih kako bi se Grad, odnosno općenito društvo moglo okarakterizirati kao pametno", istaknuli su u Gradu Jaski.

Budući da projekt ima izraženu digitalnu komponentu, za očekivati je da će sudjelovanjem u aktivnostima izrade pametnih rješenja za aktivno građanstvo mladi razviti svoje vještine rješavanja problema u digitalnom kontekstu. Sudionici će naučiti kako koristiti digitalne alate i platforme za prepoznavanje i rješavanje problema zajednice te kako surađivati s drugima na provedbi svojih ideja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt će potaknuti mlade na kreativno razmišljanje o tome kako koristiti digitalne alate i platforme za podršku aktivnom građanstvu, pri čemu će identificirati nove i inovativne načine za uključivanje u svoje zajednice, promicanje društvenih ciljeva i komunikaciju s donositeljima odluka.

Uključivanje mladih u donošenje odluka već je dalo impresivne rezultate. Njihov doprinos doveo je do inovativnih rješenja i svježih pogleda na različite urbane izazove. Na primjer, projekt "Kad se mlade ruke slože" Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor provela je u partnerstvu s Gradom Samoborom i Pučkim otvorenim učilištem Samobor te je cilj projekta bio osmisliti gradski program za mlade. U njegovu je izradu bilo uključeno preko 300 mladih, 10 donositelja odluka i 20 stručnjaka za pojedina tematska područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je financiran u okviru Erasmus+ programa Europske unije. Gradski program za mlade na snazi je od 2019. godine.
Projekt ‘’Digitalna participacija: pametni građani za pametan grad’’ shvaća da uključivanje mladih nije samo trenutna dobit, već i izgradnja mosta prema inkluzivnoj budućnosti. Uključujući perspektive mladih građana, projekt osigurava da razvoj grada bude održiv i relevantan u svijetu koji se brzo mijenja. Projekt za širu skupinu mladih nastoji ostvariti trajan učinak promicanjem aktivnog građanstva i poticanjem mladih da preuzmu aktivnu ulogu u oblikovanju budućnosti svoje zajednice, što ima za cilj rezultirati izgradnjom kulture građanskog angažmana koja nadilazi početni opseg projekta. U svijetu u kojem digitalna transformacija redefinira samu strukturu naših društava, jasno je da naši mladi nisu samo korisnici promjena, već i njihovi arhitekti. Projekt digitalne participacije iskorištava njihov potencijal i tako osnažuje budućnost.

POGLEDAJTE VIDEO Dječji doprinos Penavinim idejama: Na mladima svijet Ustaje pa ustaše i oni

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo