PROŠLO JE ČETVRT STOLJEĆA / Započela proslava 25. obljetnice Oluje: 'Knin se ne propušta - nikako, to je u krv, venama'

Drukčija od svih dosad bit će sutrašnja 25. obljetnicq vojno-redarstvene operacije Oluja

4.8.2020.
21:35
VOYO logo

Prilaze kninskoj tvrđavi ukrašava se zastavama, a na vrhu tvrđave je i danas, za generalnu probu, zastava podignuta na jarbol.

Image
SRCE MU ISPUNJENO /

Krstičević se za RTL prisjetio dana kad je krenula Oluja: 'Tuđman je htio da u Knin uđemo dan kasnije'

Image
SRCE MU ISPUNJENO /

Krstičević se za RTL prisjetio dana kad je krenula Oluja: 'Tuđman je htio da u Knin uđemo dan kasnije'

Hrvatsku trobojnicu podiže dio branitelja koji su prije 25 godina prvi stigli na tvrđavu i skinuli zastavu zajedno s invalidima Domovinskog rata i predstavnicima branitelja te članovima obitelji poginulih i nestalih.

''Kao da je jučer bilo, ne mogu vam opisati kad se sjećam ... Sin mi je poginuo u Petrinji, na prvoj crti bojišnice, ne mogu vam reći, strahovito, danas mu je godišnjica'', kroz plač kaže Vlasta Jalžečić, majka poginulog hrvatskog branitelja. 

Na probi jedan, a za 25. obljetnicu Vojno redarstvene operacije Oluja nad Kninom će proletjeti dva MIG-a 21.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo je prekrasno, sad kad je prošao ovaj avion krv mi se zaledila jer sam se sjetio  nekih starih vremena, od prije, svakome je čast tu biti i dignuti zastavu, ja sam ipak u nekim godinama i to će mi biti kruna na sve to'', kaže Nikica Bukić, pripadnik policije 113. brigade HV-a.

Podno tvrđave na trgu pokraj spomenika pobjedi Oluja 95. pripreme su u tijeku, a sve u skladu s epidemiološkim mjerama.

''Na trgu nažalost neće biti onaj broj ljudi na koje smo navikli, moći ćemo smjestiti oko 550 uzvanika. Na kninskoj tvrđavi bit ćemo povezani video linkom i ovoga puta neće biti odlazak uzvanika na kninsku tvrđavu ni našega mimohoda s kninske tvrđave'', objasnio je brigadir Dražen Ressler, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade

Na trgu će biti postavljene državne zastave, a one postrojbi iz Domovinskog rata vijorit će se na tvrđavi.

''Da u mislima i molitvama budu oni zbog kojih smo tu, a to je prisjećanje na sve hrabre hrvatske branitelje, poglavito na one koji su život položili u vrijeme VRO Oluja za slobodu naše države koju danas uživamo'', poručio je ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

I građani i građanke tradicionalno 5. kolovoza dolaze u Knin, no velik broj njih će ove godine sve pratiti preko malih ekrana. 

''Došli smo, kao i svake godine u Knin za proslavu, ali ove godine će biti malo drukčije zbog korone pa mislimo ostati kod kuće i gledati preko televizije sve'', kaže Josip Vujić iz Kijeva, a Božo Miloloža iz Livna dodaje. ''Mi ćemo tu iz prikrajka gledati, valjda će nas pustiti. Knin se ne propušta - nikako to je u krv, venama''.

A slogan "Znoj štedi krv" na kninskoj će tvrđavi dočekati 43 pripadnika Središta za razvoj vođa ''Marko Babić'', čiji zapovjednik brigadir Tomislav Kasumović kaže: ''Razmišljate da želite doći na kninsku tvrđavu, znate da je i ova 25. obljetnica VRO jako simbolična i s obzirom na to da ovu hodnju posvećujemo braniteljima ne možete reći da ne možete ili da je preteško''.

Hodali su 30-ak sati, od Udbine do Knina i prešli su 88 kilometara i tri županije. Kruna je to njihove obuke nakon koje će uoči 25. obljetnice Oluje dobiti značke i diplome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike