Zamjenik Hillary Clinton stiže na inauguraciju

Iako uzvanici na predsjedničkoj inauguraciji Ive Josipovića još nisu poznati, doznaje se da iz Washingtona službeno u Zagreb dolazi Jacob J.

15.2.2010.
11:50
VOYO logo

Budući da zbog sigurnosnih razloga o putovanjima visokih državnih službenika u američkom State Departmantu ne otkrivaju detalje, Večernji list ipak neslužbeno saznaje da će na predsjedničku inauguraciju Ive Josipovića iz Washingtona doći Jacob J. Lew, inače zamjenik državne tajnice Hillary Clinton.

U State Departmantu se raspravljalo i o mogućnosti da u Zagreb dođe Hillary Clinton, ali državna je tajnica najprije zbog bolesti i hospitalizacije supruga Billa Clintona jedan dan pomakla službeni put u zemlje Bliskog istoka, a onda je odlučeno da na Josipovićevu inauguraciju otputuje njen zamjenik Jacob J. Lew.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U političkim i diplomatskim krugovima u Washingtonu slanje Jacoba J. Lewa iščitavaju kao "najbolje što se trenutačno moglo dobiti", piše Večernjak, jer je Obamina administracija zaposlena na rješavanju problema u Afganistanu i Iraku, a Hrvatska nema ni jedan problem zbog kojeg bi nazočnost visokih američkih dužnosnika na predsjedničkoj inauguraciji trebala imati snažnu poruku.

Postoje i mišljenja da je Washington trenutačno naklonjeniji premijerki Jadranki Kosor, a da se od Mesićeva nasljednika tek očekuju prvi politički potezi koji bi, zadovolje li SAD, mogli dovesti do službenog poziva u Bijelu kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na inauguraciju predsjednika Stjepana Mesića iz Washingtona je 2000. godine doputovala državna tajnica Madeleine Albright.

Prethodni članci:

arti-201001140677006 arti-201001190074006 arti-201002030645006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo