'OD PRVOG DANA UPRAVLJAMO DUGOM' / Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika o mogućem novom poskupljenju: 'Sve će se znati kroz dva tjedna. Mi ćemo grad izvući'

Dolenec je kazala i da dug nije važan da se s njime upravlja, već da se podigne operativna efikasnost kako bi se dug mogao servisirati

28.10.2021.
20:59
VOYO logo

Gradonačelnik Tomislav Tomašević u četvrtak je objavio da je konsolidirani dug grada 8,2 milijarde kuna. U to ulaze dugovi i prema vrtićima i školama.

"Radi se o kratkoročnim i dugoročnim obvezama po kreditima. Zagreb ima obveze prema financijskim institucijama na razini mjesečnih otplata, a što se tiče kratkoročnih obveza, ove godine smo se kratkoročno zadužili i to je primjer stvari koja će doći na naplatu iduće godine u isto vrijeme, to je 400 milijuna kuna", kazala je za RTL Danas zamjenica Tomaševića, Danijela Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TO JE 100 POSTO GODIŠNJIH PRIHODA' /

Tomašević otkrio masivan dug grada Zagreba, čak 8,2 milijarde kuna: Holding reže vozni park

Image
'TO JE 100 POSTO GODIŠNJIH PRIHODA' /

Tomašević otkrio masivan dug grada Zagreba, čak 8,2 milijarde kuna: Holding reže vozni park

'Upravljamo dugom od prvoga dana'

"S obzirom da je izašao podatak koji pokazuje ozbiljnost situacije da nije nepremostivo ako gradovi imaju zaduženja, nego je problem ako se dugom ne upravlja. Od prvog dana upravljamo dugom, to se vidi što se tiče problema likvidnosti, što smo dug državi vratili u iznosu 350 milijuna kuna i ono što je izuzetno važno a tiče se gradskih poduzeća da vrlo otvoreno i transparentno s financijskim institucijama pregovaramo. Dali smo im potpuni uvid u poslovne knjige", kazala je.

Dolenec je kazala i da dug nije važan da se s njime upravlja, već da se podigne operativna efikasnost kako bi se dug mogao servisirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagrebački Holding je prošle godine poslovao negativno, poslovat će i ove negativno i to nas treba staviti u okvir očekivanja za iduću godinu. Stanje smo naslijedili i mi ćemo grad izvući. Izlaz iz toga ima nekoliko bitnih elemenata. Jedan je proračun za 2022., a drugi dio je plan poslovanja Holdinga za 2022. koji će uprava predstaviti javnosti", kazala je.

Proračun će biti štedljiv

Dolenec je kazala da će u naredna dva tjedna sve biti poznato te će se onda znati hoće li doći do poskupljenja: "Važno je da pokažemo cjelovito rješenje. Ono što je direktno u ingerenciji gradonačelnika i nas je da će proračun morati biti štedljiv i planirati puno veće vraćanje duga nego do sada", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolenec je kazala i da Grad Zagreb ima velike resurse koji se mogu puno bolje koristiti te da pritom mislim na imovinu Grada i Holdinga.

"Na Skupštini smo izglasali zajam banaka koji je planiran u proračunu, on će biti važan za otplatu jednog dijela duga s obzirom da je to za investicije koje smo radili ove godine. Država će nam dati oko 150 milijuna za poslije potresnu obnovu što je važno za dobavljače Grada i Holdinga jer smo imali značajne investicije oko Holdinga", kazala je Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo