GOSTOVALA U RTL-U DANAS / Zamjenica ravnatelja HZJZ-a za RTL: 'Bez jednog razreda škola može raditi, ali bez 20 nastavnika - teško'

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin gostovala je u RTL-u Danas

19.9.2020.
19:30
VOYO logo

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin gostovala je u RTL-u Danas.

Na pitanje kako ocjenjuje epidemiološku situaciju u školama, odgovorila je: "Iza svakog onog našeg pozitivnog djeteta u školi i razreda koji ide, djelomično ili cijelu i samoizolaciju, stoji veliki trod i rad i djelatnika škole i zdravstvenih službi". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče porasta u samoizolaciji od 44 posto, to smo i očekivali jer škola je mjesto gdje između djece dolazi do kontakta jer u njoj borave više sati dnevno zajedno u jednoj učionici", kazala je. 

"Djeca se zaražavaju izvan škole, a škole ne mogu utjecati na to koliko će djece pozitivno doći u školu nego na to može utjecati naše ponašanje izvan okruženja škole i tu smo svi odgovorni", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Čija je odluka? /

Počeli su s maskama, a sada ih sve više učenika skida: Epidemiolozi tvrde da za to nema uvjeta

Image
Čija je odluka? /

Počeli su s maskama, a sada ih sve više učenika skida: Epidemiolozi tvrde da za to nema uvjeta

Kazala je da je jako dobra vijest da je manje nastavnika u samoizolaciji nego što ih je bilo na početku školske godine. "Bez jednog razreda, škola može nastaviti s radom, ali bez 20 nastavnika - vrlo teško", rekla je. 

Važno je da roditelji prije škole djeci mjere temperaturu

Naglasila je da je važno da roditelji prije odlaska u školu djeci kod kuće mjere temperaturu. "To nam je jedini mehanizam koji imamo da nam dijete ne dođe bolesno u školu. Apeliram na roditelje da se probude 5 minuta ranije jer je to izrazito važno i to se ne može nadomjestiti mjerenjem temperature na ulazu u školu zato što će nam to stvoriti gužvu, a ima i lažno pozitivnih rezultata pa će djeca morati kući iako nemaju temperaturu", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke županije ukinula maske u učionicama

Četiri županije su ukinule maske na nastavi. "To je odluka koja je otpočetka bila prepuštena lokalnim Stožerima koji dobro poznaju svoju situaciju. No, tamo gdje se u razredima ne može osigurati distanca i tamo gdje epidemiološka situacija nije povoljna, moraju biti maske jer je to još jedan zaštitni čimbenik. One se moraju pravilno i dosljedno nositi, ne smiju biti ispod nosa i usta. Cijelo vrijeme moraju biti i na nosu i ustima jer je to jedini način da budu učinkovite", kazala je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo