Analiza Damire Gregoret / Žalac uvjerava da je sve u redu, kolege u Vladi imaju primjedbe, a Plenković? On zasad šuti

Žalac u novoj aferi - u dvorištu njezine obiteljske kuće u Vinkovcima bio je parkiran novi luksuzni mercedes

20.3.2019.
18:57
VOYO logo

Ministrica Žalac ne krije prijateljstvo sa šibenskim poduzetnikom Josipom Stojanovićem Jollyjem što baca novo svjetlo na milijunski natječaj na kojemu je upravo on pobijedio.

U listopadu prošle godine ministrica Gabrijela Žalac potpisala je ugovor o kupnji autobusa gradske tvrtke Promet koji su se financirali europskim novcem. Na taj se natječaj prijavio i dobio posao poduzetnik Josip Stojanović Jolly, a sporni je automobil zapravo u vlasništvu njegove rent-a-car tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako on poručuje da tu nema ništa sporno i da Gabrijela Žalac nema direktne veze s time, to u ovoj čitavoj priči otvara novu sumnju. Osim poznanstva s ministricom, poduzetnik je u dobrim odnosima i s ostalim članovima vladajućeg vrha. Dio njih bio je i na otvorenju njegovog luksuznog hotela 2017. u Vodicama, a posebno dobar odnos gaji s ministrom financija Zdravkom Marićem

No, skupocjeni automobil nije naveden u njezinoj imovinskoj kartici, a prema tvrdnjama susjeda vozi ga ministričin suprug. Automobil je zapravo u vlasništvu rent-a-car tvrtke šibenskoga poduzetnika koji poručuje - "ministrica nema veze s cijelom pričom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac uvjerava da je sve u redu, kolege u Vladi ipak imaju neke primjedbe.

“Pustimo neka gospođa Žalac dostavi sve te ugovore i nemam pojma što, pa ćemo vidjeti. Meni je žao što takav mercedes nemam ja u garaži'', požalio se ministar uprave Lovro Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, umjesto nje ugovor je pokazao Josip Stojanović Jolly s kojim je, ne skriva, ministrica bliska. "Poznajem gospodina Jolija i poznavat ću ga do kraja svog života. Je li iskorištena ta situacija kako bi roditelji kupili auto? Dajte - molim vas”, komentirala je Žalac.

Ministrica je u srpnju 2017. bila na otvorenju Stojanovićeva luksuznog hotela  u Vodicama, ali i velik broj HDZ-ovaca s kojima je u prijateljskim odnosima. A u listopadu prošle godine ministrica se u Splitu pohvalila ugovorom nakon natječaja na kojem je upravo Jolijeva tvrtka dobila natječaj prema kojem će isporučiti 20 zglobnih autobusa marke Mercedes splitskom Prometu, a kao dio projekta vrijednog 74 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj već proučava Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a iz oporbe su sigurni:"Ima jako puno detalja koje bi Povjerenstvo, a možda čak I neki trebali istražiti, ali ono što je činjenica to je sramota. Gospođa Žalac iz skandala u skandal i na kraju vidite kako to završi. Uvijek to završi oko skupih automobile, puno novca, ali ništa novo za HDZ”, kazao je SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras.

"Njene izjave su kontradiktorne sama sebi i nešto tu se petlja, nešto se rula definitivno", poručio je predsjednik i saborski zastupnik HSS-a Krešo Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne misli tako ministar financija Zdravko Marić koji je sa Stojanovićem prijatelj: “Poznam ga, mi se znamo dugi niz godina, prijatelji smo i prije moje funkcije ministra financija, bit ćemo i poslije”.

Poduzetnik priznaje da je ministru financija osigurao i kartu za utakmicu Svjetskog prvenstva u Rusiji, što je nedopušten dar iznad 500 kuna, a što su i ovjekovječili fotografijama: “U konkretnom slučaju kad je bio ministar pošto sam ja sponzor Saveza ja imam pravo na dvije karte, mi smo prijatelji još odavno jer je on zaljubljenik u košarku i ja isto i jednostavno u trenutku euforije odletio je na ramena. Mislio sam da nema nikog tamo, ali isto su nas snimili'', kazao je poduzetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to provjerit će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a iz oporbe kažu da bi trebale i više pravosudne razine.

Iako poduzetnik poručuje da konkretno Žalac s njegovom pobjedom na natječaju nema veze jer o tome odlučuje tvrtka Promet, ipak to otvara dodatnu sumnju, no on poznaje i dio drugih visokopozicioniranih HDZ-ovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković se o svemu još nije očitovao, a oporba sumnja i u unutarstranačke obračune s obzirom na sastavljanje liste za europske izbore te informacije da je Žalac navodno hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo