Diskriminacija istospolnih obitelji / Zakon koji je posvađao vladajuće: 'Ako se ne promijeni, idemo na Ustavni sud, tada sigurno pada'

Kojim će putem Hrvatska i hoće li istospolni partneri moći biti udomitelji, odlučit će vladajući u roku od dva tjedna

25.11.2018.
11:00
VOYO logo

Zakon o udomiteljstvu posvađao je vladajuće, a zbog toga što prijedlog diskriminira istospolne zajednice ustala je ljevica.

Konačnu odluku bi mogao donijeti Ustavni sud, ako se u zakon koji je zaustavljen u parlamentarnoj proceduri ne unese odredba prema kojoj bi udomljavanje i djece i starijih osoba omogućilo registranim životnim partnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za aktiviste dileme nema. Predloženi zakon o udomljavanju diskriminira istospolne zajednice.

"Ako ne bude izglasan u onom dijelu gdje trebaju biti prepoznata prava gej osoba Europska civilna incijativa će podnijeti tužbu Ustavnom sudu, ona će prema nekim pravncima biti prepoznata i zakon će pasti na Ustavnom sudu“, poručio je Ivan Zidarević iz Europske civilne inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijevo-liberalna oporba je na nogama.

"Ne očekujem od ove Vlade da izlazi ususret istospolonim partnerima. Hoće li ustavni sud imati konačnu riječ, to ćemo vidjeti", poručuje Sabina Glasovac (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najgora opcija za djecu je dom, zlostavljanje, sve druge opcije su bolje od ovih koje sam rekao", dodao je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

No jedinstva među oporbom nema

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da je dovoljna stigmatizacija to što djeca na kraju budu kod zamjenskih roditelja. Još onda dodatno jer niti homoseksualni parovi nisu toliko prihvaćeni u društvu. Zamislite onda stigmatizaciju te djece", poručuje Božo Petrov, predsjednik Mosta.

Zgrozilo je to šefa narodnjaka Ivana Vrdoljaka koji Most optužuje da prikuplja poene na stvaranju straha. "Svi naši zakoni moraju poštivati Ustav i pozitivne propise Republike Hrvatske. Samo društvena jednakost i tolerancija može vući naprijed, a Božo Petrov i HRAST vraćaju nas u srednji vijek", poručuje Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u otkrivaju da su kompromisi s HNS-om ipak mogući, ali od svog stava ne bježe. "Ja mislim da što je priroda stvorila prirodi treba ostaviti. Za mene vam je potpuno sve normalno, ali mi je najnormalnije da dijete ima majku i oca", rekao Darko Horvat (HDZ), ministar gospodarstva.

Milan Bandić pak poručuje kako "živimo u civilizranom društvu", da smo otvoreno društvo te kako će na tom tragu biti donesen kanačni stav Kluba stranke rada i solidarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok aktivisti nade polažu u HDZ-ove partnere, prevelika očekivanja od samog HDZ-a nemaju.

"Samo 1 primjer: Ja sam pisao Ministarstvu i od zamjenice ministrice dobio sam odgovor da osobe koje nisu u braku su za Ministarstvo heteroseksualci teško je s takvima imati ravnopravnu komunikaciju", kaže Ivan Zidarević iz Europske civilne inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kojim će putem Hrvatska i hoće li istospolni partneri  moći biti udomitelji,odlučit će vladajući u roku od dva tjedna.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo