MIJEŠANJE KARATA / Zagrepčani i Splićani pokazali da žele promjene, HDZ-u naštetili 'odmetnici': Ovo su pobjednici i gubitnici izbora!

Image
Foto: PIXSELL

Nakon lokalnih izbora svi se proglašavaju pobjednicima. No neke brojke i trendovi pokazuju da to baš i nije tako...

17.5.2021.
9:38
PIXSELL
VOYO logo

Nakon svih lokalnih izbora gotovo sve stranke i političke opcije tvrde da su pobjednici, a gubitnika nema. To je zato što se u tom jednom danu održe izbori za više od 500 jedinica lokalne i regionalne samouprave pa si svatko ističe ono što mu odgovara dok relativizira lošije rezultate. 

No, nakon izborne noći i prebrojanih i objavljenih gotovo svih biračkih mjesta, neki pobjednici i gubitnici jučerašnjih lokalnih izbora su jasni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POBJEDNICI:

1. Tomislav Tomašević i Možemo

Apsolutni pobjednici izbora su sigurno Tomislav Tomašević i stranke okupljene oko platforme Možemo koji su na korak da 'zagospodare' glavnim gradom države Zagrebom. S više od 45 posto u prvom krugu i razlikom od više od 30 posto ispred Miroslava Škore, Tomaševiću treba samo jedan korak u drugom krugu da postane gradonačelnik Zagreba. S druge strane, nitko nije predviđao da bi Možemo za gradsku skupštinu mogao osvojiti ogromnih 40 posto glasova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo za usporedbu, na izborima 2017. godine, tada još nepoznati kandidat Tomašević je u prvom krugu osvojio 3,94 posto ili nešto manje od 13.000 glasova, a jučer je dobio gotovo 150 tisuća glasova. Tomaševićeva lista je prije četiri godine dobila 7,64 posto glasova. No, očito su svojim radom u Skupštini protekle četiri godine i u Saboru u zadnjih godinu dana, došli do ovakvog uspjeha danas. 

Image

Tomislav Tomašević, premoćni pobjednik izbora u Zagrebu, pobjedu je slavio i sa svojim najmilijima

Image

Tomislav Tomašević, premoćni pobjednik izbora u Zagrebu, pobjedu je slavio i sa svojim najmilijima

2. Ivica Puljak 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su sve ankete govorile da će se kandidat Centra za gradonačelnika Splita Ivica Puljak žestoko boriti za drugi krug, dok je HDZ-ov Vice Mihanović slovio za neprikosnovenog favorita, ipak je dan izbora pokazao da Puljak u drugi krug ulazi kao pobjednik. Razlika između njih dvojice nije velika, Puljak je dobio 26,82 posto glasova, a Mihanović 23,23 posto, ali ipak pokazuje smjeru u kojem Split ide. 

A kao i u Zagrebu, čini se i da u drugom po veličini gradu u Hrvatskoj, građani žele promjene. Uspjeh Puljka je još i veći kada se pogleda da je lista Centra dobila 6 posto manje nego on kao gradonačelnički kandidat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Ivan Radić 

Pobjednikom izbora može se smatrati i HDZ-ov osječki kandidat za gradonačelnika Ivan Radić koji je na korak do toga da prvi puta u povijesti vladajuća stranka na državnoj razini u tome gradu ima gradonačelnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radić je u prvom krugu osvojio 38,69 posto glasova, dok u drugi krug s njim ide kandidat Domovinskog pokreta Berislav Mlinarević, koje je ostao na 19,63 posto. Dobar rezultate dokazuje i činjenica da je prije četiri godine HDZ-ova kandidatkinja Ivana Šojat u prvom krugu osvojila 17,17 posto, a Radić je jučer to "podebljao" za čak 20 posto. 

4. Davor Štimac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka je od neovisnosti Hrvatske neprikosnovena utvrda SDP-a, a to se u velikom mjeri pokazalo i jučer jer je njihov gradonačelnički kandidat u prvom krugu osvojio 30,25 posto glasova. Ankete za Rijeku pokazivale su da se bespoštedna utrka između nekoliko kandidata vodi za ulazak u drugi. I do tog uspjeha jučer je došao nezavisni kandidat Davor Štimac. Dobio je 16,10 posto glasova i iza sebe ostavio HDZ-ovog Josipa Ostrogovića (14,11 posto), Mostovog Marina Miletića (11,30 posto) i Nikolu Ivaniša iz PGS-a (11,10 posto). 

5. Marko Jelić 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisni gradonačelnik Knina Marko Jelić uspio je u jučerašnjem prvom krugu za župana Šibensko-kninske županije učiniti gotovo nezamislivo, a to je pobijediti HDZ-ova kandidata Gorana Pauka. To se može činiti nezamislivim jer su dalmatinske županije poznate kao jake utvrde HDZ-a koje se teško osvajaju, a posebno za kandidate koji iza sebe nemaju veću stranku. 

Jelić je u prvom krugu dobio 36,52 posto glasova, dok je Pauk na 36,10, a dijeli ih manje od 200 glasova što garantira jako neizvjesnu borbu za dva tjedna. Podsjetimo, prije četiri godine Pauku je malo nedostajalo da u prvom krugu postane župan jer je tada osvojio 49,40 posto glasova, a njegov protukandidat iz SDP-a Franko Vidović imao je 21,88 posto.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GUBITNICI:

1. Davor Filipović i zagrebački HDZ

Iako se HDZ hvalio da je na parlamentarnim izborima, prije manje od godinu dana, u Zagrebu dobio 30 posto glasova, stranački kandidat za gradonačelnika Davor Filipović nije uspio ući u drugi krug. Ostao je tek na četvrtom mjestu, iza Tomaševića, Škore i Pavičić Vukičević, s 9,83 posto glasova, a utjeha mu može biti što je iza njega ostao kandidat SDP-a Joško Klisović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Joško Klisović i zagrebački SDP

Iako su rezultati izbora u Zagrebu pokazali da građani žele promjenu struktura koje su u nekoliko mandata vladale gradom te da žele lijevu i građansku opciju SDP i njegov gradonačelnički kandidat na ovim izborima nisu ih uspjeli uvjeriti da oni ta promjena mogu biti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joško Klisović je ostao tek peti sa 7,82 posto glasova, dok je SDP-ova lista osvojila neznatno više - 8,88 posto. Nekad najjača stranka u metropoli sada će se morati zadovoljiti s vjerojatnom funkcijom malog partnera jakoj i velikoj platformi Možemo. 

3. Ante Franić i splitski SDP

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličan scenarij kao u Zagrebu, dogodio se SDP-u i u Splitu. Iako su građani željeli građansku opciju koja naginje na lijevo, i to pokazali pobjedom u prvom krugu Ivice Puljka, kao takvu opciju nisu prepoznali SDP i njihova kandidata Antu Franića. On je bio tek četvrti izbor Splićana, iza Puljka, HDZ-ovog Mihanovića i Željka Keruma, s 7,44 posto dok je lista za Skupštinu osvojila 9,76 posto. No i tu im se opasno približava Možemo, koji je na ovim izborima u Splitu osvojio 9,54 posto glasova. Nešto manje od 200 glasova manje nego SDP. 

4. HDZ u Vukovaru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simbolički gledano, Vukovar je za HDZ uvijek bila jako važna politička bitka koju trebaju dobiti. No, u prvom krugu HDZ-ov kandidat Nikola Mažar za gotovo 20 posto je izgubio od bivšeg HDZ-ovca Ivana Penave koji se sa strankom "raskrstio" zbog neslaganja s premijerom Andrejom Plenkovićem i njegovim smjerom politike. 

Podsjetimo, kao kandidat HDZ-a Penava je prije četiri godine premoćno pobijedio već u prvom krugu s 61,72 posto glasova. Sada u drugi krug ulazi s 43,8 posto, dok HDZ-ov Mažar ima 24,81 posto. Problemi su za HDZ i u Gradskom vijeću u kojem su sada dobili 21,71 posto, a prije četiri godine, kada ih je predvodio Penava, 54,23 posto.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. HDZ u Ličko-senjskoj županiji

Slično situacija kao i u Vukovaru, HDZ-u se dogodila i u Ličko-senjskoj županiji. "Odmetnik" Darko Milinović sa svojom novoosnovanom strankom LiPO na korak je da preotme županiju tradicionalno naklonjenu HDZ-u. U prvom krugu Milinović (33,26 posto) za dlaku pobijedio HDZ-ovog kandidata Ernesta Petryja (32,04 posto), dok je na izborima za županijsku skupštinu HDZ (35,38 posto) ipak ispred Milinovićeve stranke (29,48 posto). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to je veliki poraz HDZ kada se pogledaju rezultati od prije četiri godine. Tada je Milinović već u prvom krugu, kao kandidat HDZ-a, ostvario pobjedu za župana, dok je HDZ-ova lista za skupštinu dobila čak 55,30 posto glasova. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo