DRAMATIČAN APEL / Zagrebački ugostitelji u problemima: 'Kronično nam nedostaje radnika, morat ćemo zatvarati objekte'

Image
Foto: Grgur Žučko/Pixsell

Udruženje ugostitelja Zagreb traži da se učenicima omogući više prakse

6.11.2018.
15:49
Grgur Žučko/Pixsell
VOYO logo

Nedostatak radne snage uskoro bi se mogao odraziti na turističku ponudu Zagreba, ali i cijele Hrvatske a ugostitelji će zbog toga sve češće zatvarati svoje objekte. Moglo se to čudi u utorak na na Forumu zagrebačkih ugostitelja.

"Na području grada Zagreba u prvih devet mjeseci ove godine najviše su se tražili kuhari, njih 782, te konobari, njih 1.493, a popunjena su samo 272 radna mjesta kuhara i 796 radna mjesta konobara", rekao je predsjednik udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruženje ugostitelja Zagreb traži da se učenicima omogući više prakse, odnosno da se uvede austrijski model 80/20 u korist praktične nastave.

Također, traže i bitno smanjenje doprinosa na plaće, jer bi im to, pretpostavljaju, olakšalo pronalazak djelatnika. Smatraju i da, s ciljem eliminacije nelojalne konkurencije, treba utvrditi razgraničenje ugostiteljske djelatnosti i trgovine, ali i priznavanje troškova reprezentacije u 100 postotnom iznosu. I dalje očekuju snižavanje stope PDV-a sa 25 na 13 posto, kako bi se barem malo približili mediteranskoj konkurenciji.  Od gradskih struktura traže smanjenje koeficijenta komunalne naknade s 10 na 7.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo