STROŽE MJERE U ZAGREBU ZBOG REKORDNOG PORASTA ZARAZA? / 'Nema potrebe za lockdownom, ali možemo uvesti nešto što je uspjelo u Italiji'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

'Koliko god su brojke crne, za Zagreb ne možemo govoriti o gradu-žarištu. S obzirom na broj stanovnika, ove brojke jesu crne, ali ne još uvijek toliko, međutim, jesu zabrinjavajuće'

10.10.2020.
11:46
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba, Zvonimir Šostar, rekao je danas da u Zagrebu nema potrebe za novim "zaključavanjem" te predlaže uvođenje novih mjera od idućeg tjedna. Iako je većina zaraženih u Zagrebu u dobi između 40 i 60 godina, Šostar se boji da bi se virus mogao kretati prema starijim dobnim skupinama. "Moramo paziti da se bolnice ne prekapacitiraju", rekao je u razgovoru za Media Servis, prenosi Index.

"Htio bih reći da Zagreb nije žarište. Koliko god su brojke crne, za Zagreb ne možemo govoriti o gradu-žarištu. S obzirom na broj stanovnika, ove brojke jesu crne, ali ne još uvijek toliko, međutim, jesu zabrinjavajuće", smatra Šostar. Dodaje da nema potrebe uvoditi mjere po kvartovima jer ni jedan kvart nije žarište sam po sebi. Međutim, kad se radi o mjerama za cijeli grad, tu je priča drugačija, rekao je Šostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAGREB PONOVNO SRUŠIO DNEVNI REKORD: /

Ima zaraženih na vjerskom okupljanju, učenika, nastavnika i dosta stranaca

Image
ZAGREB PONOVNO SRUŠIO DNEVNI REKORD: /

Ima zaraženih na vjerskom okupljanju, učenika, nastavnika i dosta stranaca

Maske i na otvorenom

Šostar je rekao da će idući tjedan predložiti ograničavanje radnog vremena svih ugostiteljskih objekata najviše do 24:00 sati. "Ono što ćemo očito morati napraviti i što nas čeka, a u Italiji se pokazuje kao izvanredan primjer, je obavezno nošenje maski, ne samo u unutarnjim, već i na otvorenim prostorima", kaže.

Šostar kaže da za parcijalnim ili općim zaključavanjem grada nema potrebe. "Ono što moramo napraviti, to je kontinuirano apelirati na ljude da se pridržavaju mjera, prije svega, nošenja zaštitnih maski, fizičke distance i higijene ruku. Posebno apeliram na mlade jer će oni, ako se i zaraze, imati blagu sliku, donijeti zarazu doma, i ne daj Bože da netko tragično završi zbog toga", ističe Šostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo