NAKON OBJAVE MEMORANDUMA /

'ZG Manhattan' u Bandićevoj viziji: Drugo središte Zagreba diže hrvatski BDP za milijarde eura

Dok se čeka detaljna analiza napokon objavljenog Memoranduma o Zagrebačkom Manhattanu, iz Grada stiže još jedno priopćenje

3.9.2019.
13:14
VOYO logo

Nakon što je Memorandum o razumijevanju između Grada Zagreba i investitora tvrtke Eagle Hills u vezi takozvanog 'Zagrebačkog Manhattana' napokon objavljen na internetskim stranicama Grada Zagreba, iz Grada su objavili i novo priopćenje na tu temu, a komunikacija prema javnosti, teško je ne zamijetiti, pojačana je baš dan uoči sjednice Gradske skupštine.

Detaljna analiza Memoranduma o razumijevanju tek slijedi, a njegova objava nakon silnog pritiska javnosti došla je dan uoči sjednice Gradske skupštine na čijem je predloženom dnevnom redu i točka Kluba zastupnika lijevog bloka prema kojoj bi se zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zadužilo da gradskim zastupnicima i zastupnicama podnese izvješće o realizaciji projekta "Zagrebački Manhattan", a to izvješće bi sadržavalo i Memorandum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Memorandum, koji je Bandić potpisao još prije gotovo pola godine, javnost je tek sada dobila na uvid, i to zahvaljujući borbi brojnih aktivista i aktivistkinja te novinarke RTL-ove Potrage Danke Derifaj, koja je temeljem Ustavom zajamčenog prava na pristup informacijama prva uspjela izboriti uvid u dokument, a potom i objavu.

Doduše, još prije nekoliko dana iz Grada su, neprestano ponavljajući da Memorandum nije obvezujuć, tvrdili da Memorandum ne mogu objaviti bez pristanka investitora s kojim je potpisan, a na pitanje hoće li tu suglasnost tražiti ili ne, odgovarali da će se to tek dogovoriti.

Dokument je ipak jutros napokon objavljen, a nisu rijetki oni koji se pitaju što se krije iza iznenadne objave  - iako taj dokument s obzirom na to da je riječ o javnom novcu, ni ne bi smio biti tajan. Na brojna pitanja iz gradske uprave i dalje ne odgovaraju, no bit će prilike na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine, a u međuvremenu kao svojevrstan uvod opisali su kako oni vide 'Zagrebački Manhattan, odnosno 'Zagreb City', koji je doživio brojne kritike, pogotovo od arhitekata i urbanista.

Iz Grada se pozivaju na promišljanje održivog razvoja Zagreba koje ne može izostavljati urbano transformiranje prostora Velesajma i Hipodroma koji zauzimaju više od milijun četvornih metara te predstavlja jedan od najvrijednijih gradskih strateških prostora u samome težištu grada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U podužem priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Grada poziva se na privatne investicije koje bi donijele ''značajan pozitivan efekt na rast BDP-a cijele zemlje, a u slučaju projekta Zagreb City, koji bi trebao postati  drugo moderno središte grada, nezaobilazna turistička destinacija, moglo bi se raditi o nekoliko milijardi eura''.

Uprava podsjeća na javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta radnog naziva „Grad u Gradu“, koji je održan u veljači nakon kojega je odabrana tvrtka Eagle Hills jer su ''njezine refrencije okarakterizirane kao optimalne za eventualnu buduću suradnju''.

Memorandum o razumijevanju između Eagle Hillsa i Grada Zagreba potpisan je 12. ožujka 2019. godine, i to kako navode iz Grada - ''radi iskazivanje interesa i namjere te načelnog utvrđivanja projektnih uvjeta. Konačni uvjeti za realizaciju projekta bi se utvrdili ugovorima. U polaznim osnovama Memoranduma o razumijevanju je navedeno da se pravni poslovi vezani uz projekt sklapaju uz suglasnost predstavničkog tijela, odnosno Gradske skupštine Grada Zagreba''.

''U članku 15. točka 15.3. je navedeno da svaka ugovorna strana može prekinuti pregovore u vezi s projektom bez potrebe da navede bilo koji od razloga za takav postupak ili bez ikakve obveze prema drugoj ugovornoj strani. U članku 20. je navedeno da Memorandum ne predstavlja zakonsku obvezu, niti stvara zakonska prava ili obveze između ugovornih strana'', navode iz Grada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je morao popustiti pritisku javnosti i ipak objaviti, kako je opet istaknuo, ''neobavezujući Memorandum'', Bandić je ustvrdio da je njegova javna objava odgovor na sve pritiske jer on "pritiscima teško odolijeva".

Razvoj Zagreba ide dalje, ustvrdio je gradonačelnik i najavio da će se rasprava o Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) na dnevnom redu Gradske skupštine održati krajem listopada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo