Više od 180 izlagača / Zagrebački Bundek dobio je šarene boje: otvoren 50. festival cvijeća

Više od 180 izlagača donijelo je svoje cvijeće koje će u narednih tjedan dana predstaviti i prodati posjetiteljima

25.5.2015.
16:36
VOYO logo

Jubilarnu, 50. Međunarodnu vrtnu izložbu "Floraart" u ponedjeljak je u parku Bundeku otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ustvrdivši kako je to dosad najbolje pripremljeno i organizirano izdanje "Floraarta".

Na izložbi, koja se ove godine održava 10. put na Bundeku, od 25. do 31. svibnja predstavit će se 185 izlagača iz Hrvatske i njih 16 iz BiH, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a i Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski i strani izlagači predstavljaju se cvijećem, ukrasnim grmljem, sjemenom cvijeća i presadnicama, opremom za dječja igrališta, komunalnom opremom i naprednom tehnologijom za zaštitu bilja. Na izložbi su i izlagači strojeva, biljnog materijala, supstrata i sjemena te keramike.

U sklopu izložbe održat će se stručna predavanja, promocije knjiga i radionice, prezentacija nagrađenih vrtova u Zagrebu i okolici, te tradicionalno natjecanje "Hrvatski kup florista", a u povodu 50. obljetnice izložbe u Hrvatskome povijesnom muzeju na Gornjem gradu priređena je izložba "50 cvjetnih godina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Floraart ponovno u centru Zagreba

Uz besplatan ulaz, za posjetitelje je organiziran i besplatni prijevoz autobusom od Katarinina trga do Bundeka, a građani će se tijekom izložbe moći besplatno voziti uspinjačom i vlakićem od istočnog parkirališta na Zagrebačkom velesajmu do ulaza u park Bundek. Prigodna prodaja cvijeća i sadnica bit će organizirana i u Tomićevoj ulici podno uspinjače.

Bandić je najavio da će se u slučaju kiše izložba produljiti dvostruko dulje od vremena padanja kiše, primjerice ako bude kišilo šest sati, produljit će je za 12 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Igor Toljan, voditelj Zrinjevca koji je organizator "Floraarta", upozorio je da cvijeće "ima svoj vijek". Teško je nakon sedam dana održavati rezane aranžmane, kazao je Toljan i izrazio nadu da kiša ipak neće padati i pokvariti izložbu.

Toljan je podsjetio na početke "Floraarta", tadašnje "Izložbe cvijeća" na Gornjem gradu. Bila je to tada ekskluziva, u vrijeme kada se ondašnje društvo počelo otvarati prema Zapadu, a organizirana je po ugledu na svjetske izložbe toga tipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je tri najvažnija trenutka u povijesti izložbe - prvi je početak na Gornjem gradu, drugi je silazak na Prisavlje i promjena imena u "Floraart", a treći je prelazak Save na revitalizirani park Bundek.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor novinarima je rekao da pola stoljeća održavanja cvjetnih izložbi u Zagrebu govori o urbanim tradicijama grada. Budući da su počeci izložbe bili u blizini Gradske skupštine, ove su godine posebno uređeni zgrada Skupštine i tamošnji dio Gornjeg grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Floraart ponovno u centru Zagreba

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo