ZAGREBAČKA PROČELNICA ZA SOCIJALNU ZAŠTITU: / 'U domovima za starije svaka temperatura se tretira kao koronavirus'

Image
Foto: Robert Anić / PIXSELL

U domovima za starije i nemoćne u Zagrebu prati se svaka respiratorna sumnja kod korisnika, a svaka temperatura tretira se kao COVID-19 i osoba se izolira.

24.6.2020.
9:57
Robert Anić / PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu je 11 domova za starije koje su pod ingerencijom Grada Zagreba, 28 privatnih domova, 36 obiteljskih domova, a četiri doma su pružatelji usluge bez osnivanja domova. U njima je ukupan kapacitet oko 6500 korisnika, koji je zbog epidemioloških mjera proteklih mjeseci bio smanjen zbog zabrane prijema korisnika pa je trenutni kapacitet u zagrebačkim domovina oko 4000 korisnika.

Pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galiću HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro Hrvatska" kazala je kako je u posljednja tri mjeseca samo u jednom privatnom domu došlo do proboja virusa te da tom domu Grad Zagreb nije osnivač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KORONAVIRUS UŠAO U DOM ZA STARIJE U ZAGREBU, BANDIĆ: /

'Mi nemamo ingerencije nad tim domom, ali dobit će zaštitna sredstva'

Image
KORONAVIRUS UŠAO U DOM ZA STARIJE U ZAGREBU, BANDIĆ: /

'Mi nemamo ingerencije nad tim domom, ali dobit će zaštitna sredstva'

'Kada postoji sumnja, osobe se smještaju u posebnu prostoriju'

"Nove mjere, prateći epidemiološku situaciju, nastupile su 21. lipnja. One se prvenstveno odnose na obustavu posjeta našim korisnicima, a obustavljeni su izlasci korisnika iz doma, dostave hrane i higijenskih potrepština. Obustavlja se i usluga dnevnog boravka. Pružanje usluge pomoći u kući ona se i dalje provodi, ali uz minimalni fizički kontakt", kazala je Galić.

Ona napominje da su sve ostale mjere na snazi od prije: dezinficiranje prostorija, mjerenje temperature, bilježenje tko ulazi u domove, obavezno nošenje zaštitne opreme... Kaže i da zaštitne opreme ima dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaposlenici se kontroliraju tako da mjere temperaturu i svaka pojava bilo kakvih respiratornih infekcija ili ako je netko boravio s nekim tko je zaražen ili je boravio izvan RH onda on kontaktira svoga liječnika da ne dolazi na posao", rekla je Galić.

Naglasila je i da su sve medicinske sestre u domovima educirane da uzimaju bris, što olakšava i ubrzava postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada postoji sumnja, osoba će se smjestiti u posebnu prostoriju, kontaktirat će se nadležni liječnik i epidemiološka služba i s obzirom na ostale simptome imamo postupak dalje", kazala je.

Korisnicima je teško što ne mogu kontaktirati s najbližima

Dodala je da se prati svaka respiratorna sumnja, a da se svaka temperatura tretira kao COVID-19 i osoba se izolira, a kada je nalaz negativan onda se vraća u svoju sobu. Korisnicima je, kaže, teško što ne mogu imati kontakt sa članovima obitelji, ali da shvaćaju da je to u interesu njihove zaštite. Pritom se djelatnici trude da im virtualnim putem omoguće kontakt s najbližima. I korisnici i djelatnici u domovima, kaže Galić, dobivaju psihološku stručnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je da su slobodne aktivnosti dozvoljene ako su u sklopu doma i u skladu s epidemiološkim mjerama, ali su u principu smanjene na minimum. Također je istaknula da je od 11. travnja krenula i bolja komunikacija s domovima u privatnom vlasništvu te da im se dostavljala i zaštitna oprema.

K tomu, pučke kuhinje rade, a starijim osobama hrana se dostavljala na kućnu adresu. Galić je kazala da su zagrebački domovi sigurni i da ni jedan dom u vlasništvu grada nije jako oštećen u potresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo