PLENKOVIĆ NAJAVIO / Zagreb se raspada, caruju dizalice, što se čeka? 'Donošenje zakona o obnovi jedna od prvih zadaća Vlade'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

U Zagrebu je počela sanacija Radićeve ulice od posljedica potresa, a DHMZ s kojega prijete opasni dijelovi čeka bolje dane

16.7.2020.
15:00
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Od potresa u Zagrebu prošla su gotovo četiri mjeseca, a u pojedinim dijelovima grada teško je primijetiti neku veliku razliku u odnosu na jutro 22. ožujka pri čemu je naglasak na pitanju sigurnosti. Građani i građanke su očajni jer zakona o obnovi još nema, a jesen i zima, uz sve ostale probleme, doći će brzo. Uostalom, mnogima i sada muku stvara kiša, a pitaju se i kako će i tko to sve moći platiti. Ni mnoge institucija nisu u puno boljoj situaciji i stoga svi barem za početak samo žele odgovor kad će napokon zakon o obnovi?

Image
VELIKA STVAR /

Obnovi.zg: Arhitekti pokrenuli platformu za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima

Image
VELIKA STVAR /

Obnovi.zg: Arhitekti pokrenuli platformu za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima

Ovih je dana počela sanacija Radićeve ulice u najužem centru grada, a boljim danima nada se Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Zgrada na Griču, gdje se mjerenja obavljaju od 1861. godine i koja je i kulturni spomenik prve kategorije, dobila je crveni karton. S te zgrade još uvijek prijete dijelovi koji bi mogli pasti, a najopasniji je dimnjak na sjevernoj strani zgrade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o obnovi, kojega svi čekaju, trebao bi biti jedan od prvih koraka nove Vlade nakon konstituiranja novog Sabora, a na tom je tragu novo obećanje danas opet dao predsjednik tehničke Vlade te mandatar za sastavljanje nove Andrej Plenković nakon posjeta Pantovčaku.

'Zakon je usuglašen na razini resora, ostale su još neke nijanse'

Istaknuo je da će donošenje zakona o obnovi Zagreba biti jedna od prvih pet konkretnih stvari koje će Vlada napraviti te bi s prve sjednice nove Vlade, koju se očekuje idući tjedan, prijedlog zakona o obnovi Zagreba trebao biti upućen Saboru u prvo čitanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na njemu se intenzivno radilo, održana je široka javna rasprava i zakon je usuglašen na razini resora. Ostale su još neke nijanse da dogovorimo tijekom idućega tjedna", rekao je Plenković naglasivši da su uz zakonski okvir važna i sredstva, koja će naći prije svega u međunarodnim izvorima. 

''A ta sredstva, koliko god tko bio ambiciozan i glasan, urlikao po Markovu trgu, nisam čuo da ima rješenje od 11 milijardi eura štete koje nam je potres donio. Moja politika je napraviti sustavan, pametan i mudar zakonski okvir u skladu s onim što grad Zagreb zaslužuje. Taj posao će trajati dugo, treba biti dobro isplaniran, a nije dovoljan samo povratak na prijašnje stanje. Mnoge zgrade u centru grada nisu u stanju izdržati veći potres od ovoga koji je bio. Mi ćemo napraviti zakon, program obnove, radit će se godinama, obnavljat će se. Napravit ćemo okvir koji je održiv i učinkovit i s financijama koje će moći pratiti ovaj proces jer je oštećeno oko 25.000 objekata'', najavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na potrebu donošenja Zakona osvrnuo se i predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je podsjetio da je Zagreb bio probematičan po pitanju stanja zgrada i prije potresa, kazavši da najzapušteniji grad sa značajnom i ozbiljnom povijesno-urbanom jezgrom, no sada ima priliku to promijeniti. 

"To je naš grad, to je glavni grad svih Hrvata, to je hrvatski Jeruzalem na neki način. Taj grad bio je zapušten, novaca je bilo kada je u pitanju obnova, međutim ništa se nije radilo, ovo je prilika da i Grad Zagreb i Vlada naprave puno. To je, prije svega, bila odgovornost Grada Zagreba", naglasio je Milanović.

No upravo je ponašanje Grada i gradonačelnika ostavilo najgori okus u ustima Zagrepčanima i Zagrepčankama, koji već mjesecima muku muče s posljedicama potresa iza kojega je, kako se procjenjuje, ostalo najmanje 42 milijarde kuna direktne financijske štete, a obnova će trajati najmanje 10 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledajte Potragu i večeras u 19:20!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo