ZAGREB JE ŽARIŠTE, TKO JE KRIV? Šostar otkrio gdje su žarišta: / 'U izolaciju je stavljeno preko stotinu djece'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

'Sve relevantne studije su pokazale da su maske ipak daleko najvažniji oblik zaštite od covida, pa onda fizička distanca, higijena ruku. Masku nosimo da bismo zaštitili druge, ne samo sebe'

9.10.2020.
22:00
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je danas u Zagrebu potvrđeno čak 161 novozaraženi koronavirusom, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je za N1 da radnici Nastavnog zavoda već tri, skoro četiri mjeseca nose maske i pridržavaju se mjera. "Nitko tko uđe u zgradu Zavoda ne može ući bez maske, sve relevantne studije su pokazale da su maske ipak daleko najvažniji oblik zaštite od covida, pa onda fizička distanca, higijena ruku. Masku nosimo da bismo zaštitili druge, ne samo sebe", kazao je Šostar.

Za cijepljenje kaže da je još prerano, ali da neće biti dostatno cjepiva za sve. Besplatne doze osigurane su za one starije od 65 godina, one s narušenim imunitetom i slično. "Pripremamo se, još je prerano za cijepljenje. Neće ga biti najvjerojatnije dovoljno s obzirom na iskaz interesa koji imamo. Gripe vjerojatno neće biti ipak toliko jer nosimo maske zbog covida. Zahtjevi su vrlo veliki, a mi u Zagrebu imamo oko 85.000 doza", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAGREB RUŠI NESLAVNE REKORDE; 161 NOVOZARAŽENI: /

'Arena nije pripremljena, ali se može u dan ili dva staviti u funkciju!'

Image
ZAGREB RUŠI NESLAVNE REKORDE; 161 NOVOZARAŽENI: /

'Arena nije pripremljena, ali se može u dan ili dva staviti u funkciju!'

Tko je kriv?

Kaže da se dnevno napravi oko 1000 testova te da ga uistinu zabrinjava činjenica da smo prešli preko 10 posto testiranih koji su pozitivni. "To je nešto što nas jako zabrinjava, to znači da se ljudi doista nisu pridržavali mjera. Vidimo i danas u javnom prijevozu ljude koji se ne brinu niti o svom, niti o tuđem zdravlju, koji ne vole niti sebe, pa ni druge očito. A kada se to desi članovima njihove obitelji, onda su im svi krivi. Ne, krivi su svi oni koji se ne pridržavaju mjera", smatra Šostar.

Šostar je rekao i koja su žarišta. Kaže da je "bilo nešto vjerskih, nešto rođendana, krizmi. Imamo sada s jednog vjerskog događaja još dvoje pozitivnih, ukupno osam. Jučer je stavljeno jako puno djece u samoizolaciju, preko 100 djece."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i poruku za one koji ne nose maske. "Kada uđete u prodajne centre, imate ljude koji stavljaju masku kada ulaze u dućan, ali kada šeću po hodnicima ne nose masku. Virus je svugdje oko nas, raspršen je kada smo vani, ali čim uđemo u unutarnji prostor ima ga više", kazao je.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo