grad izdvaja 10 milijuna kuna / Zagreb je podijeljen - 50 posto škola je za uniforme, a isto toliko protiv: već od proljeća stižu prve!

Grad Zagreb će za uniforme u 54 škole od ukupno 108 izdvojiti oko 10 miljuna kuna.

20.2.2017.
17:29
VOYO logo

Stigli su rezultati anketa - od strane 108 škola koji govore da je 50 posto škola ZA uniforme, 50 posto njih je protiv. 

Škole koje su za uniforme dobit će uniforme kakve žele, a šivat će ih Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO) .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za te 54 škole koje žele uniforme izdvojit će se 10 milijuna kuna.

Prvi učenici će od Uskrsa biti u uniformama, a škole koje su sada odlučile da neće uniforme, imaju priliku predomisliti se, pa će ih, ako žele, moći dobiti na jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i škola gdje su dvije trećine učenika ZA i onda će iniforme u školi oni koji su ZA nositi, a oni koji nisu - neće. Ankete su poslane roditeljima i učenicima, a prikrivanje socijalnih razlika nije jedini razlog.

"Prije svega mi je zapravo važno da ne moram povremeno urgirati za neprimjereno odjevanje u školi. Teško je naći granicu. Znate, netko kaže kodeks. Ma gdje je kodeks. Koja dužina suknje? Kakve bretele?", kazala nam je Jadranka Bjelica, ravnateljica Osnovne škole Fran Krsto Frankopan u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojat će dva kompleta uniforma - zimske i ljetne, o izgledu će odlučivati škole, a poznati dizajneri već nude rješenja.

"Uvijek sam se divio tim školama u američkim filmovima koje su imale uniforme i uvijekmi  je to bilo lijepo i fora. Nije me nitko kontaktirao, ali da me kontaktira ja bih svoj dizajn, znači samo dizajn dao besplatno, ne bih to naplatio", izjavio nam je poznati modni dizajner Ivica Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao Skoko, za uniforme je i dizajner Zoran Aragović - ali kaže to sigurno neće spriječiti diskriminaciju i nasilje u školama.

"Uniforma treba imati nekakva pravila od same tkanine, od samog koroja, ona treba biti praktična. Treba izbjegavati nekakve svjetlije boje da se ne bi prljala često, a ne smije biti ni prešarena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li to biti diskriminacija i hoće li se učenici međusobno zadirkivati - kažu u Gradu da ne - jer su sami izabrali.

"Pa nije ovo razočaranje, dapače. Mi smo iznenađeni. Ako se u ovom trenutku već polovica škola odlučila, onda je to izvrstan rezultat.  Mi ćemo sad u sljedećih mjesec dana vjerujem uspjeti da u škole uđu prve odore. Očekujem tamo prvi tjedan iza Uskrsa da ćemo imati odore u zagrebačkim školama", poručio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo