Duel 'fenjeraša' u Direktu / Kovač: 'Da je u HDZ-u, Hajdaš bi bio moj pajdaš'; Hajdaš Dončić: 'Da, a Miro kovač moje sreće'

Riječ je o stranačkim pobunjenicima koji su digli glas protiv Andreja Plenkovića odnosno Davora Bernardića

18.6.2020.
22:15
VOYO logo

Sve televizije i svi mediji i portali ovih dana sučeljavaju ključne ljude političkih stranaka, uglavnom nositelje lista jer su oni kako biračima tako i gledateljima i slušateljima uvijek atraktivne političke osobe. Međutim ovog puta se dogodilo da na listama dvije najveće političke grupacije HDZ-a i Restart koalicije čelna mjesta često nose potpuno anonimni ljudi, a dobro poznata lica i saborski zastupnici su zgurani negdje na začelje. Naravno riječ je o stranačkim pobunjenicima koji su digli glas protiv Andreja Plenkovića ili Davora Bernardića, a tko rano kukuriče završava zna se gdje, u ovom slučaju na zadnjem mjestu stranačke liste.

Pa su tako završili i SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić koji se nalazi na 14. mjestu u 3. izbornoj jedinici koja obuhvaća Zagorje, Varaždin i Međimurje, a Miro Kovač također na zadnjem 14. mjestu, ali u 6. izbornoj jedinici od južnog dijela Zagreba do Siska i Gline. Obojica su bila gosti RTL Direkt Duela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav je život fenjeraša na izbornim listama?

HAJDAŠ DONČIĆ: Izvrstan. Moraš svoj politigčki legitimitet, ako ga imaš, ponovno dokazati. To je jedan zanimljiv fenomen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOVAČ: Novo iskustvo.

Koliko vam sada, po procjeni, treba preferencijalnih glasova da biste ušli u Sabor?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOVAČ: Ako bismo ponovilo rezultat od prije četiri godine, a to očekujemo - pobjedu, meni bi trebalo oko 6000 glasova. Prije četiri godine bio sam šesti u devetoj jedinici, imao prolazno mjesto i imao sam skoro 13.000 pereferncijalnih glasova.

HAJDAŠ DONČIĆ: Prije sam bio nositelj liste i imao 21.000 glasova, sada mi po nekoj procjeni treba njih 9000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spekulira se u zadnje vrijeme da je vrijeme za crveno-plavu koaliciju?

HAJDAŠ DONČIĆ: Misli mda ćemo biti zajedno u saborskoj klupi, ali da nećemo biti zajedno što se tiče koalicije. Ne dolazi u obzir koalicija s HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOVAČ: Nema koalicije s SDP-om. Mi ćemo pobijediti i formirati vladu. Imat ćemo najviše mandata i napraviti koaliciju sa snagama koje će htjeti s nama koalirati.

HAJDAŠ DONČIĆ: Koje su to snage?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOVAČ: Sa srodnim snagama.

HAJDAŠ DONČIĆ: Mi ćemo isto sa srodnim strankama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOVAČ: Ima jedna bitna razlika, mi idemo sami na izbore, a kolege u SDP-u ne mogu sami jer nemaju tu snagu pa moraju imati partnere.

HAJDAŠ DONČIĆ: Snagu imamo, ali partneri su stvar strategije i procjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što vam je zajedničko, i HDZ i SDP guraju Miroslava Škoru jedni drugima.

HAJDAŠ DONČIĆ: Mislim da je definitivno Škoro prirodniji saveznik HDZ-u. To je ista politička grupacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOVAČ: Ništa nije riješeno, mi ćemo najprije pobijediti na izborima, trebamo puno mandata da imamo stabilnu vlast pa ćemo vidjeti s kim ćemo surađivati da bismo taj cilj ostvarili.

Ponovno je aktualan koronavirus. Kako bi trebalo reagirati, kao i prvi put totalnim lockdownom ili liberalnijim pristupom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAJDAŠ DONČIĆ: Ja kažem liberlaniji pristup, ne možda švedski, ali ekonomija mora cirkulirati, ali uz dozu opreza i maske.

Je li bio pogrešan onaj pristup prije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HADJAŠ DONČIĆ: Ne mogu reći da je bio pogrešan jer su ljudi svi bili u nekom stranu od nepoznatog. Sad kad se više toga istražilo, mislim da treba nać jednu razumnu mjeru koja uključuje normalan život uz zaštitu.

KOVAČ: Treba samo gledat brojeve, usporedit s drugima. Mi smo na tom planu pogidli strategiju. Mi ćemo sada imati jednu drukčiju strategiju, ako dođe do drugog vala, ali kad je izbila epidmija hrvatki model je nešto na što svi skupa možemo biti ponosni, posebno HDZ kao ključna snaga u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvarno se vas dvojica dobro slažete.

KOVAČ: Da je u HDZ-u, Hajdaš bi bio moj pajdaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAJDAŠ DONČIĆ: Da, a Miro bi bio kovač moje sreće.

Puno su sad u fokusu svjetonazorska pitanja poput pobačaja, jesu li najvažnija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOVAČ: To su vrlo važna pitanja, ne samo u Hrvatskoj, nego u svijetu. Rekao bih da u Hrvatskoj o nekim sstvarima moramo raspraviti, ali sada su u fokusu pitanja koja se tiču života ljudi. Pravo na pobačaj, ono što bih ja osobno napravio, apsolutno bih uključio žene u tu tematiku. I moramo dugoročno uvesti institut, kakav ima Njemačka, da imamo savjetovališta za prekid trudnoće, da se žene, kad dođu u takvu krizu, imaju kome obratiti.

HAJDAŠ DONČIĆ: Moj stav je jasan. To je stvar izbora žene, tu počinjem i završavam sa svojim mišljenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOVAČ: Naš stav je jasan, štitimo život od začeća do smrti. Imamo ekstremnih situacija u kojima se može prihvatiti prekid trudnoće.

SDP predlaže zakon kojim će legalizirati uporabu kanabisa. Biste li vi to podržali?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOVAČ: Ja ne znam na čemu kolege u SDP-u temelje to, ima li znanstvena studija koja bi potvrdila da je to nešto svrhovito, da ne bi poticalo mlade ljude na drogu.

HAJDAŠ DONČIĆ: Misli mda je alkohol veći problem od marihuane. Ovo je pitanje passe. Mi govorimo o industrijskoj konoplji, o ekonomiji.

Jeste li kad zapalili 'travu'?

HAJDAŠ DONČIĆ: Bio sam par puta u Amsterdamu, mislim da ne trebam dalje odgovarati.

Miro, jeste li vi bili u Amsterdamu, ako ćemo u šiframa?

KOVAČ: Bio sam i u Amsterdamu i u Berlinu...

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo