Idu na godišnji odmor /

Zadnji je tjedan zasjedanja Sabora: Evo što su zastupnici napravili od prošle pauze

U tri mjeseca donijeli su pedesetak zakona

9.7.2018.
19:30
VOYO logo

Još ovaj tjedan rade, a onda odmaraju sve do rujna - riječ je naravno o saborskim zastupnicima. U tri mjeseca donijeli su pedesetak zakona. Sabornica je bila puna uglavnom kada se glasovalo, a ni to nije išlo glatko. 

Zbog tanke većine vladajućih, glasovanja su se često odgađala. Osma sjednica Hrvatskog sabora bila je prepuna nesuglasica. Zastupnik Živog zida, Ivan Pernar, uspio je naljutiti i vladajuće i oporbu pa ga je iz Sabornice izbacio najprije SDP-ov potpredsjednik sabora Siniša Hajdaš Dončić, a samo dan kasnije i predsjednik Sabora, HDZ-ov Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOST-ovci su se uglavnom kačili s predsjednikom Sabora. Tako je Jandrokovića iz takta izbacio i zastupnik Nikola Grmoja radi kojeg je pozvao stražu te ih zamolio da ga izvedu iz Sabornice. Opomenuo je Jandroković i predsjednika Mosta, Božu Petrova. 

>> VIDEO Burno u Saboru: Padale optužbe, psovke, vrijeđanja, Pupovac vikao: 'Izbacite me kao Pernara'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor je bio top tema. Oporba je tražila raspuštanje Sabora, kao i novo Istražno povjerenstvo. SDP-ovci su naglašavali kako se Hrvatska nalazi u izvanrednom stanju, no Martinu Dalić nisu uspjeli srušiti. Otišla je sama, a zamijenila su ju čak dvojica ministara - Tomislav Tolušić i Darko Horvat koji je glasovao sam za sebe. 

Sa 110 glasova za, ratificirana je Istanbulska konvencija koja je podijelila HDZ. "To što je netko protiv, nije nikakav grijeh i nikoga nećemo penalizirati", kazao je tada predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Ukupno izglasana 54 zakona

Ukupno su izglasana 54 zakona, prošao je i takozvani lex LNG i to nakon nekoliko sati odbijanja 360 SDP-ovih amandmana. Preslušano je i prihvaćeno 29 izvješća među kojima, po prvi put u četiri godine, i ono Dinka Cvitana i to na kraju mandata. "Od USKOK-a koji je bio mrtvo slovo na papiru napravio sam nešto čemu se cijela Europa klanja", kazao je Cvitan predstavljajući izvješće o svojem radu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je i ustaša i partizana

Ni ova sjednica nije prošla bez ustaša i partizana. SDP-ovac Stazić uzburkao je duhove statusom da ratni pobjednici '45. nisu obavili posao kako treba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sram vas bilo, mislio sam da ćete se ispričati, sram vas bilo", poručio mu je Jandroković na što mu je Stazić odgovorio: "Sram vas bilo! Ponašajte se kao predsjednik, niste tu da samnom polemirizitare".

Prebrojavala su se u Saboru i krvna zrnca. "Gospodine Podoljnjak, možda bi bio jedan Srbin više da vi niste promijenili nacionalnost", kazao je u replici Mostovom zastupniku Furio Radin.

Iako je evidencija pokazivala drukčije, zastupnike se nakon Praznika rada i Tijelova na prste moglo prebrojati u sabornici. Ali i unatoč tome, u tri mjeseca 8. sjednice hrvatskog sabora zabilježeno je 30 neopravdanih izostanaka. 

A prije ljetnog odmora Sabor bi trebao odlučiti tko će u idućih šest godina biti na čelu Hrvatske narodne banke, jer je guverneru Borisu Vujčiću mandat istekao jučer, a ubrzo istječe i njegovu zamjeniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo