IMAMO 980 NOVOZARAŽENIH I 45 PREMINULIH: /

Beroš: 'Nema mjesta opuštanju, u nizu EU zemalja i dalje raste broj zaraženih'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 980 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5210

14.1.2021.
7:16
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 1921 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 176
  • U posljednja 24 sata preminulo je 45 osoba
  • U svijetu je potvrđeno 92.035.510 slučajeva zaraze
  • Oporavilo se 65.882.548, a umrlo 1.970.602
  • Hrvatska uvela nove mjere za ulazak iz država s novim sojem virusa

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Francuska produljuje policijski sat

22.25 - Francuska će produžiti trajanje policijskog sata u cijeloj zemlji, dok vlasti pokušavaju zaustaviti širenje mutiranog koronavirusa koji je prvi put otkriven u Britaniji. Policijski bi sat umjesto u 20 sati trebao početi u 18 sati, objavio je premijer Jeana Castex u četvrtak navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije moguće napustiti kuću iz osobnih razloga", rekao je Castex.

Trgovine bi se također trebale zatvoriti u 18 sati, a tijekom policijskog sata ludima je zabranjeno kretati se, baviti se sportom ili kupovati. Dozvoljena je vožnja na posao ili napuštanje kuće samo iz "uvjerljivih obiteljskih razloga", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova pravila stupaju na snagu u subotu i trajat će najmanje 15 dana.


Austrija ide prema obveznim testovima za ulazak u bolnicu i kazalište

19.05 - Austrijski parlament odobrio je u četvrtak vladi uvođenje obveznog negativnog testa za odlazak u kazalište, bolnicu ili za rezervaciju hotela, unatoč suzdržanosti nekih gospodarskih udruga. Vladajući konzervativni zastupnici u koaliciji sa Zelenima glasali su za to da vlada Sebastiana Kurza uvede tu mjeru nakon treće karantene koja završava 24. siječnja.

Za odluku su bili i oporbeni socijaldemokrati omogućivši potrebnu dvotrećinsku većinu, a krajnja desnica je bila protiv. Austrijska gospodarska komora je ranije objavila da je skeptična u pogledu te mjere u kafićima, hotelima i restoranima koji su sada zatvoreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada također želi uvesti obavezan negativni test na koronavirus pri ulasku u bolnicu za liječenje drugih bolesti, osim covida-19.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U BiH prvo stiže Pfizerovo cjepivo, pada broj novozaraženih

17.04 - U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježen je novi pad broja novozaraženih i preminulih osoba od posljedica zaraze koronavirusom, dok se prvi kontingent Pfizerova cjepiva protiv covida-19 očekuje krajem siječnja.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević potvrdila je u četvrtak medijima kako u BiH stiže između 4.000 i 5.000 doza cjepiva protiv koronavirusa. Pojasnila je kako će u BiH prvo stići Pfizerovo cjepivo koje će BiH dobiti posredstvom sustava COVAX.

U zemlji je nastavio padati broj novozaraženih koronavirusom, pa je u četvrtak bilo 343 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je u zadnja 24 sata preminulo 12 osoba. Dan ranije je bilo 468 novozaraženih i 24 preminulih od posljedica covida-19.

U četvrtak su i vlasti entiteta Federacije BiH za nabavu cjepiva putem COVAX mehanizma iz proračuna za 2021. izdvojila oko 6 milijuna eura, dok je u prošloj godini u proračunu rezervirano 6,5 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Mađarska kupuje cjepivo kineskog Sinopharma

15:57 - Mađarska vlada objavila je u četvrtak da je postigla dogovor s kineskim Sinopharmom o kupnji njihovog cjepiva protiv koronavirusa, što predstavlja novi korak u udaljavanju Budimpešte od Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Viktora Orbana oštro je kritizirala EU zbog spore nabave i isporuke cjepiva koje sada prijete gospodarskom oporavku. Vlada je u četvrtak također donijela uredbu po kojoj može nabavljati cjepivo izvan centraliziranog programa EU-a. "Ako pogledamo izvan granica EU-a, vidjet ćemo da se u Sjedinjenim Državama, Britaniji i Izraelu cijepi pojačanom brzinom", objavio je šef diplomacije Peter Sziijarto u četvrtak na Facebooku. Njegov glasnogovornik rekao je za Reuters da je "u tijeku" postupak odobrenja kineskog cjepiva.

Šef kabineta mađarskog premijera, Gergely Gulyas, rekao je na brifingu u četvrtak da pošiljke cjepiva unutar programa EU-a presporo pristižu i da će Mađarska nastaviti pregovore s Rusijom i Kinom o nabavi dodatnih doza cjepiva. "Praktički smo postigli sporazum s Sinopharmom. U prvoj pošiljci moglo bi biti do milijun doza", rekao je Gulyas.

Kina je odobrila uporabu cjepiva tvrtke Sinopharm krajem prosinca. Nisu objavljeni detaljni podaci o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva, ali kineska farmaceutska tvrtka tvrdi da je njihovo cjepivo učinkovito 79,34 posto.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija će u veljači zatražiti odobrenje EU-a za svoje cjepivo

15:41 - Rusija će u veljači podnijeti službenu aplikaciju kako bi dobila odobrenje Europske unije za svoje cjepivo protiv koronavirusa Sputnjik V, najavio je u četvrtak čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF).

Recenzirani rezultati cjepiva bit će objavljeni uskoro i pokazat će njegovu visoku učinkovitost, kazao je čelnik fonda Kiril Dmitriev za Reuters. Po njegovim riječima, Sputnjik V proizvodit će se u sedam zemalja. Očekuje se da će regulatorne agencije devet zemalja tijekom siječnja dati odobrenje da rusko cjepivo uđe u domaću upotrebu u tim zemljama, dodao je Dmitriev. Cjepivo je već do sada odobreno u Argentini, Bjelorusiji, Srbiji i još nekim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija, koja ima četvrti najveći broj zaraženih koronavirusom na svijetu, planira idućeg tjedna započeti masovno cijepljenje.


Turska počela kampanju cijepljenja protiv covida-19

15:18 - Turska je u četvrtak počela kampanju cijepljenja protiv covida-19 primjenom kineskog cjepiva CoronaVaca na medicinskom osoblju u različitim krajevima zemlje. Zaposlenici zdravstvenog sektora primili su prvu injekciju tijekom jutra u nekoliko gradova, pa tako u Istanbulu i u glavnom gradu Ankari.

U istanbulskoj bolnici prvi je primio cjepivo ravnatelj Recep Demirhan. "Naši sugrađani se ne trebaju brinuti zbog cijepljenja. Sva cjepiva dostupna u Turskoj su sigurna", rekao je primivši injekciju. "Htio bih da se naš narod može što prije okoristiti tim cjepivom i riješiti se pandemije", rekao je pak Ayhan Karabulut, liječnik cijepljen u bolnici u Ankari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo CoronaVac, kineskog proizvođača Sinovaca, primjenjuje se u dvije doze u razmaku od četiri tjedna.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija promijenila pravila za ulazak u zemlju

14:51 - Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocijenio je da je ukidanje obaveznog PCR testa za sve koji u Srbiju dolaze iz Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Bugarske, još jedna dobra odluka za ekonomsku suradnju u regiji. “Regija je naša zajednička kuća! Zato i ova odluka ministra zdravlja Srbije o ukidanju obaveznog PCR testa za sve koju nam dolaze iz regije još jedan je pokazatelj naše spremnosti za ukidanjem barijera između nas”, rekao je Čadež, javlja Kurir.


Međimurska županija: 64

14:47 - Međimurska županija u posljednja 24 sata ima 64 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedna je osoba umrla, a u Županijskoj bolnici u Čakovcu gotovo je 50 posto manje oboljelih od covida-19. Načelnik međimurskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec istaknuo je kako je stanje u županiji početkom prosinca bilo vrlo loše, a sad je bitno drugačije. „Sad je i triput manje oboljelih i vjerujemo da idemo prema boljoj situaciji”, rekao je Grivec na konferenciji za novinare u četvrtak u Čakovcu. Ravnatelj Županijske bolnice Tomislav Novinščak rekao je da se trenutačno u bolnici liječi 80 pacijenata, što je u odnosu prema 155, koliko ih je bilo na vrhuncu pandemije, gotovo 50 posto manje. „Polako smanjujemo i radilišta, brojne odjele i od Nove godine više nemamo hospitalizirane pacijente i tercijarni respiratorni centar u hotelu 'Park'. Već smo počeli i reorganizaciju dijelova odjela na način da smo još dodatno dva odjela smanjili za potrebe liječenja covid pacijenata i razmišljamo o daljnjim koracima reaktivacije sustava”, istaknuo je Novinščak.

Izrazio je zadovoljstvo zbog velikog interesa djelatnika bolnice za cijepljenje, dodajući da je, nakon što je 60 djelatnika bilo izvan stroja, trenutačno pozitivno njih sedmero, a troje je u izolaciji. „Taj trend je prisutan već gotovo tjedan dana", rekao je Novinščak i zahvalio djelatnicima iz drugih dijelova Hrvatske koji su im pomagali. "Imamo još svega nekoliko medicinskih sestara koje će ovdje raditi do 23. siječnja”, dodao je ravnatelj čakovečke bolnice. Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić rekao je da se cijepljenje protiv koronavirusa provodi prema planu. U domovima za starije i socijalnim ustanovama procijepljenost je u visokom postotku, a sada je počela druga faza, kada se cijepe zdravstveni radnici u bolnici i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, rekao je Vrčić. Dodao je da je nuspojava cijepljenja bilo vrlo malo. Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač izvijestila je da su u domovima za starije i nemoćne dosad cijepljene 943 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međimurski župan Matija Posavec rekao je da se u posljednjih tjedan dana bilježi pad postotka zaraženih osoba u odnosu prema broju testiranja. Prije dva tjedna taj postotak se kretao od 27, prošli tjedan je bio 18,9, a u proteklih sedam dana 16,9 posto, rekao je Posavec i dodao da je u padu i sedmodnevna te 14-dnevna incidencija. Naime, 14-dnevna incidencija testiranja PCR metodom iznosi 509 pozitivnih na 100.000 stanovnika te 709 ako se pribroje brzi antigenski testovi i kliničke slike. „Ako uzmete u obzir da smo početkom prosinca bili na 14-dnevnoj incidenciji preko 2000, na sedmodnevnoj 1400, to je gotovo tri puta manje”, rekao je međimurski župan. Županijska pročelnica za obrazovanje Blaženka Novak potvrdila je da je sve spremno za početak nastave u drugom polugodištu, "i online i licem u lice" za niže razrede osnovnih škola i maturante. Za učenike završnih razreda srednjih škola posebno je organiziran prijevoz.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska iz Kine nabavila gotovo milijun eura vrijednu zaštitnu opremu

14:01 - Gotovo milijun eura vrijednu zaštitnu opremu iz Kine dopremio je u četvrtak u Rijeku brod APL California, a Vlada ju je putem Ravnateljstva za robne zalihe i hrvatskog veleposlanstva u Kini nabavila od kineske tvrtke Sinopharm. Vlada je priopćila kako je ovo u siječnju treća isporuka zaštitne opreme iz Kine. Njome se, kao i isporukama koje su joj prethodile, osigurava kontinuitet opskrbe i popunjenost zaliha zaštitne opreme potrebne radi suzbijanja epidemije koronavirusa, ističu u Banskim dvorima. Navode da će iskrcaj opreme početi tijekom dana, a oprema će nakon toga biti prevezena u logistički centar civilne zaštite u Jastrebarskom. Od tuda će biti dalje dostavljena zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi, kao i drugim tijelima koja sudjeluju u naporima na suzbijanju epidemije. Vrijednost danas dostavljene robe je 905.934 eura, a isporučeno je 950 tisuća FFP2 maski, 192.800 zaštitnih odijela te 175.000 nazuvaka, zaključuju u Vladi.


Beroš: 'I dalje trend smanjenja covid pozitivnih ali nema opuštanja'

13:54 - Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade kako i dalje imamo trend smanjenja broja zaraženih i hospitaliziranih zbog covida-19 što smanjuje pritisak na zdravstveni sustav no zbog porasta u u drugim europskim zemljama nema mjesta opuštanju. "I dalje bilježimo pozitivan trend smanjenja broja novozaraženih i aktivnih slučajeva te hospitaliziranih, što utječe na popuštanje pritiska na zdravstveni sustav. Uz to, prvi puta nakon 22. studenoga zabilježili smo pad broja hospitaliziranih ispod 2000", rekao je Beroš. Upozorio je međutim kako određeni broj covid pozitivnih osoba s razvijenim simptomima predugo odgađa obraćanje obiteljskom liječniku. "Stoga pozivam sve osobe, a osobito one s komorbiditetima, da se u slučaju pojave respiratornih smetnji neodgodive jave svom liječniku radi što boljeg ishoda liječenja".

U nizu europskih zemalja i dalje raste broj zaraženih te stoga unatoč boljoj epidemiološkoj situaciji nema mjesta opuštanju u pridržavanju epidemioloških mjera, rekao je Beroš. "Od 27. prosinca do danas u Hrvatskoj je potrošena 38.281 doza cjepiva, a prema broju cijepljenih na 100.000 stanovnika prema jučerašnjim podacima Hrvatska je na šestom mjestu u EU. U Sisačko-moslavačkoj županiji cijepljeno je 3652 osobe". Odaziv zdravstvenih djelatnika je, ocijenio je Beroš, vrlo dobar te je dosad cijepljeno njih 18.489.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš podsjeća kako je prva pošiljka Moderninog cjepiva od 3600 doza stigla u Hrvatsku 12. siječnja te je 2000 dozaposlano u Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, dok ostalih 1600 ostaje u Zagrebu radi cijepljenja pripadnika žurnih službi prije odlaska u to područje. Postepeno se, kaže, započinje s cijepljenjem osoba s kroničnim bolestima te osoba starijih od 65 koje nisu u domovima za starije. Kad je riječ o organizaciji cijepljenja na terenu za izradu plana na lokalnoj razini zaduženi su ravnatelji županijskih zavoda za javno zdravstvo a a potrebno je pripremiti cjepne punktove pri domovima zdravlja ili prema procjeni županijskog stožera na nekom drugom mjestu. Nužna je i uspostava mobilnih timova koji će cijepiti nepokretne ili teško pokretne pacijente u domovima kao i timova koje se cijepljenje provesti u radnim kolektivima.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinska županija: 42

12:57 - Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirana su 42 nova slučaja zaraze koronavirusom, a u posljednjih tjedan dana ukupno 355 novih slučajeva. Broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je 213, a broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana je 415. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 272 uzorka, od kojih su152 zaprimljena preko covid-ambulante od simptomatskih pacijenata. Udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima je 25 posto, a u svim testiranim uzorcima je 15 posto. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 131 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 26 osoba na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 12 u jedinici intenzivnog liječenja od kojih 11 na respiratoru, 60 ih je u Klenovniku i 33 u Novom Marofu. Preminula je jedna osoba pozitivna na covid-19. Ukupno je dosad evidentirano 318 preminulih osoba pozitivnih na covid-19. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirana su ukupno 14.303 slučaja zaraze koronavirusom.


Splitsko-dalmatinska županija: 99

12:52 - Četiri su osobe umrle, a novih 99 je zaraženo koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj je u zadnja 24 sata testirano 669 osoba, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Prema izvješću splitskog KBC-a, umrle su dvije ženske osobe u dobi od 78 i 79 godina i dvije muške u dobi od 68 i 72 godine. Svi su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na covid infekciju. Županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo izvijestio je da je 27 novozaraženih iz Splita, 12 iz Omiša, 11 iz Sinja, po šest iz Jelse i Kaštela, pet iz Solina te po tri iz Hvara, Trilja i Starog Grada, Po dvoje novozaraženih broji Makarska, Vrgorac, Hrvace, Seget, Selca i Otok, a po jednog Imotski, Supetar, Vrlika, Dugi Rat, Klis, Podbablje, Postira, Runovići, Šestanovac, Zagvozd i Cista Provo. Od ukupnog broja novooboljelih 58 osoba su kontakti ranije zaraženih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno se 2232 osobe nalaze u samoizolaciji, na bolničkom liječenju su 123 pozitivne osobe, dok ih se sedam nalazi na respiratoru.


Slovenija zabilježila 1767 novozaraženih

11:18 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1767 novih zaraza koronavirusa, a restriktivne mjere ostaju na snazi još najmanje do 22. siječnja, objavila je u četvrtak slovenska vlada istodobno produživši i stanje epidemije za dva mjeseca. Stanje epidemije produženo je za iduća dva mjeseca, što je zakonski okvir koji vladi omogućava da u tom razdoblju prilagođava i mijenja protuepidemijske mjere, ovisno o situaciji. Kao jedan od rijetkih odluka "popuštanja" mjera u zadnje vrijeme, vlada premijera Janeza Janše sinoć je objavila da se ponovo dopušta rad kemijskih čistionica, no sve druge mjere ostaju na snazi, uključujući zabranu javnih okupljanja, druženje samo u obiteljskom krugu šest osoba, policijski sat, te načelnu zabranu kretanja izvan granica općina prebivališta.

S druge strane, još nema ništa od otvaranja obrazovnog sustava, što je jedan od prioriteta pri budućem "otvaranju", pa se nastava i dalje odvija on-line. Zbog toga je skupina roditelja iz Celja na ustavi sud dala zahtjev za provjeru ustavnosti takve odluke vlade, navode da tako nastaje velika šteta za učenike i cijelo društvo jer učenje "od kuće" traje već mjesecima. Vlada je ovih dana objavila da nema uvjeta za popuštanje mjera jer je broj dnevnih zaraza i dalje previsok, premda se stabilizira broj hospitalizacija koji više nije tako visok. Prema podacima koje je objavilo ministarstvo zdravstva, u zadnja 24 sata u Sloveniji je sa 5637 PCR testova potvrđeno 1415 zaraza, a sa 5857 brzih antigenskih testova još 352 infekcije. Pri tome je postotak pozitivnih testova kod PCR testova iznosio 25,1 posto, a kod antigenskih 6 posto.

Broj aktivnih slučajeva zaraze trenutno iznosi 23230, a prosječni dnevni broj zaraza u razdoblju sedam dana iznosi 1549, pa oba indikatora imaju trend pada. Prema trenutno dostupnim podacima, u bolnicama je 1244 oboljelih od covida-19, što je nekoliko pacijenata više nego prethodni dan, a na intenzivnim odjelima ih je 205. Po trenutnim podacima slovenskog ministarstva zdravstva u zadnja 24 sata bilo je 17 preminulih od posljedica bolesti, a Covid-19 do sada je ukupno odnio 3070 života. Do sada je u Sloveniji cjepivom protiv Covida-19 vakcinirano 24.462 osoba, prema zadnjem podatku koji uključuje stanje od utorka.


Uhićeni zbog krivotvorenja testa na covid-19

11:16 - Vukovarsko-srijemska policija uhitila je dvojicu muškaraca koji su na Bajakovu pokušali ući u Hrvatsku s krivotvorenim PCR testovima na covid-19 kako bi izbjegli samoizolaciju, izvijestila je u četvrtak policija. Riječ je o dvojici muškaraca u dobi od 63 i 28 godina s prijavljenim prebivalištem na području Karlovačke županije, a koji borave u Srbiji zbog zaposlenja te imaju prijavljen privremeni odlazak iz Hrvatske. Policija tvrdi da su pri ulaznoj kontroli u 00,12 sati na graničnom prijelazu Bajakovo policijskim službenicima predočili krivotvorene obrasce negativnog PCR testa na Sars-Cov2 Instituta za javno zdravlje Srbije kako im se, sukladno odluci Stožera civilne zaštite RH, ne bi odredila mjera samoizolacije na adresi prebivališta. Osumnjičeni su uhićeni te su nadležnom državnom odvjetništvu protiv njih podnesene kaznene prijave, navode iz policije.


Šibensko-kninska županija: 18

11:07 - Na području Šibensko-kninske županije 18 osoba je oboljelo od COVID-19, pa su trenutno 152 aktivna slučaja zaraze, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. U šibenskoj bolnici liječi se 27 osoba, od kojih su dvije na respiratoru, a u kninskoj bolnici se liječi 15 osoba. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 613 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je 145 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus, priopćio je stožer.


Karlovačka županija: 20

11:07 - U Karlovačkoj županiji je od jučer 20 novih slučajeva covida, umrla je jedna osoba u bolnici u Ogulinu, a od početka pandemije u sve tri bolnice u županiji je umrlo 255 covid pozitivnih pacijenata, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Na današnji dan u njima se liječi 86 pacijenata, u Karlovcu 46, u Dugoj Resi 24 i u Ogulinu 17. U posljednja 24 sata novoprimljenih je osam i otpuštenih kući osam, a na respiratoru su dvije osobe. Od početka pandemije s bolničkog liječenja je otpušteno 528 osoba. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 7538 ljudi. Od 20 novooboljelih slučajeva iz Karlovca ih je sedam, Ogulin ima tri, po dva Slunj, Ozalj i Cetingrad, a Plaški, Ribnik i Vojnić po jedan. U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 336 osoba. Nije utvrđeno kršenja mjera samoizolacije, a ni pri inspekcijskom nadzoru više poslovnih subjekata u Karlovcu i Slunju nisu zabilježene nepravilnosti u primjeni protuepidemijskih mjera.


Zagrebačka županija: 136

11:06 - U Zagrebačkoj županiji je u protekla 24 sata evidentirano 136 novooboljelih osoba od covida-19, priopćio je u četvrtak Stožer civilne zaštite te županije. Trenutno su aktivna 1094 slučaja, a ozdravilo je 130 osoba. U priopćenju je navedeno da su umrle dvije osobe na području Samobora (17. i 20. studenoga 2020. godine). U Samoboru je 19 novooboljelih osoba, u Velikoj Gorici 16, u Dugom selu 15, u Zaprešiću 10. Po osam je novooboljelih osoba u Jastrebarskom, Ivanić-Gradu, Brdovcu i Dubravi, sedam u Brdovcu, šest u Svetoj Nedjelji, pet u Križu. Po četiri je novooboljele osobe u Vrbovcu i Rugvici. Po tri novooboljele osobe su u Bistri, Kravarskom, Kloštar Ivaniću i Brckovljanima. Po dvije novooboljele osobe su u Svetom Ivanu Zelini, Jakovlju, Pušći i Krašiću, a po jedna novooboljela osoba je u Mariji Gorici, Pokupskom, Farkaševcu, Bedenici, Klinča Selima i Stupniku.

U Domu za starije i nemoćne na području općine Gradec jedna je pozitivna korisnica. Epidemiološka obrada je u tijeku. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas do 10 sati evidentirano je 18.157 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 17.005 osoba, a 58 osoba je umrlo. Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije poziva sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja.


Njemačka zabilježila rekordan broj umrlih

11:04 - U Njemačkoj je u četvrtak zabilježen rekordan broj umrlih od koronavirusa na dnevnoj razini, unatoč oštrim mjerama kojima se želi obuzdati pandemija i smanjiti pritisak na bolnički sustav. Institut Robert Koch (RKI), glavna vladina agencija za kontrolu bolesti, objavila je da su u zadnja 24 sata umrle 1244 osobe zaražene koronavirusom, čime se ukupan broj umrlih do sada popeo na 43.881. Prethodno je zemlja 8. siječnja zabilježila najveći broj smrtnih slučajeva kada je umrlo 1188 pacijenata zaraženih covidom-19. Po podacima Instituta, broj zaraženih na dnevnoj razini porastao je za 25.164 nova slučaja te je ukupan broj zaraženih 1,978.590 osoba.

Dužnosnici su i dalje zabrinuti mogućnošću da manji broj testiranja zbog novogodišnjih praznika zapravo ne daje pravu sliku razmjera zaraze. U zemlji su u međuvremenu zatvorene škole, trgovine koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani te sadržaji za zabavu i kulturu, uz mjere koje su od uvođenja početkom studenoga postupno pojačavane. Mjere, koje također predviđaju da jedno domaćinstvo može posjetiti samo jedna osoba izvan tog kruga, trebale bi ostati na snazi najmanje do kraja siječnja. Kancelarka Angela Merkel i drugi članovi vlade već su, međutim, upozorili da bi mjere mogle biti produžene i nakon siječnja. Očekuje se da će njemačka kancelarka 25. siječnja, na sastanku s premijerima 16 saveznih pokrajina, razmotriti sljedeće korake u borbi s pandemijom.


U Hrvatskoj je 980 novozaraženih

10:44 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 980 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5210. Među njima je 1921 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 176 pacijenata. Preminulo je 45 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 223097 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4517 preminulo, ukupno se oporavilo 213 370 osoba od toga 1025 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 18 272 osobe. Do danas je ukupno testirano 1 102 552 osoba, od toga 6 847 u posljednja 24 sata.

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 21 sat možete dobiti sve informacije o koronavirusu.

Također, informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr


Neslužbeno, imamo skoro 1000 novozaraženih

10:33 - Index doznaje kako danas imamo skoro 1000 novih slučajeva, testirano je oko 6500 ljudi.


Dubrovačko-neretvanska županija: 27

10:08 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom (sedam je utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 14 osoba iz Dubrovnika, četiri iz Župe dubrovačke, tri iz Metkovića, dvije iz Korčule te po jednoj iz Janjine, Konavala, Ploča i Vele Luke. Od spomenutih slučajeva dva su korisnika i jedan djelatnik Doma za starije Dubrovnik – Thermotherapia. Ukupno je zaraženo 12 osoba muškog spola i 15 osoba ženskog spola, a za njih 18 je utvrđena epidemiološka veza. Preminule su dvije osobe: jedna ženska osoba iz Metkovića (rođ. 1939.g.) i jedna muška osoba iz Korčule (rođ. 1959.g.). Izliječene su 22 osobe: deset iz Dubrovnika, po tri iz Metkovića, Ploča i Župe dubrovačke, dvije iz Konavala te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. U posljednja 24 sata obrađeno je 315 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 35 787 uzorka.


Ličko-senjska županija: 7

10:07 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 7 je novooboljelih osoba od COVID-19, 4 osobe su izliječene. Po dvije oboljele osobe su s područja Gospića, Novalje i Senja te jedna s područja Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 21 osoba. U posljednja 24 sata provedeno testiranje nad 43 osobe.


Primorsko-goranska županija: 66

9:58 - U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 66 novozaraženih osoba, testirane su 663, a umrle su dvije osobe, izvijestili su u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite. Udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u broju obavljenih testiranja danas je 10 posto. Ozdravilo je 70 osoba, pa je u toj županiji sada aktivno 936 slučajeva Covida-19. U Kliničkom bolničkom centru Rijeka smješteno je 80 oboljelih od Covida-19, a o sedam bolesnika se skrbi uz pomoć respiratora. Udjel osoba liječenih od covida-19 u ukupnom broju zaraženih osoba u županiji je 8,5 posto.


Zadarska županija: 45

9:56 - Na području Zadarske županije 45 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Novozaraženi izolaciju provode na područjima gradova Zadar(19), Benkovac(4) i Biograd na Moru(4) te Pakoštane(2), Polača(1), Posedarje(2), Preko(8), Sukošan(2), Sv.Filip i Jakov(1), Vir(1) i Zemunik Donji(1). Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 332 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 1194 stanovnika, a od bolesti su se oporavile još 52 osobe.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 52

9:52 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom. 21 novozaražena osoba s područja je grada Bjelovara, 10 ih je iz Daruvara, pet iz Grubišnog Polja, četiri iz Garešnice, po tri iz Kapele i Nove Rače, po dvije iz Velike Trnovitice i Šandrovca, a po jedna je novooboljela osoba iz Sirača i Rovišća. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutačno je na liječenju 47 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je njih sedam na respiratoru. Na opservaciji je 13 pacijenata. Preminule su tri osobe s koronavirusom, čime dolazimo do 101 preminule osobe od početka pandemije na području Bjelovarsko-bilogorske županije. U samoizolaciji je 707 osoba. Jučer je županija imala 20 slučajeva zaraze.


Vukovarsko-srijemska županija: 37

9:51 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 37 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od čega je 30 pozitivnih na PCR testiranju, a 7 na brzom antigenom testu (šest osoba iz Vinkovaca, po četiri iz Vukovara, Iloka i Bršadina, po tri iz Županje i Gunje, po dvije iz Babine Grede, Nuštra i Privlake te po jedna iz Borova, Drenovaca, Ivankova, Trpinje, Markušice, Mohova i Tovarnika). Preminula je jedna osoba. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 8069, od kojih je 7712 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 170 ljudi. Trenutačno su u županiji 54 osobe hospitalizirane zbog bolesti COVID-19. U protekla 24 sata testirane su 303 osobe te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 36.544. U samoizolaciji na području županije je 571 osoba. Jučer je županija imala 27 novooboljelih.


Muškarci od korone umiru dvostruko češće nego žene

9:50 - Muškarci od korone u svim dobnim skupinama umiru dvostruko češće nego žene, piše u četvrtak Jutarnji list. U Hrvatskoj je do 4. siječnja od covida-19 umrlo 4126 ljudi, od kojih 2417 muškaraca (59 posto) i 1709 žena (41 posto). Da su naši muškarci izloženi većoj smrtnosti od žena u svim dobnim skupinama, pokazala je analiza "Demografska obilježja novog koronavirusa" koju je na blogu Centra za longitudinalne populacijske studije (CLPS) objavio Dario Mustač, doktorand na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.


U SAD-u protiv covida-19 cijepljeno više od 10 milijuna ljudi

9:46 - Više od 10 milijuna Amerikanaca primilo je prvu dozu cjepiva protiv covida-19, prema podacima od srijede Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). SAD je dosegnuo broj od 10,2 milijuna cijepljenih dan nakon što su CDC i Trumpova administracija dali nove smjernice američkim državama o tome tko bi se prvi trebao cijepiti. Stroga pravila prema kojima bi se najprije trebali cijepiti zdravstveni djelatnici usporila su cijepljenje, pa su sada države pozvane da cijepe sve osobe starije od 65 godina. SAD je zabilježio novi rekord u broju smrtnih slučajeva od koronavirusa u jednom danu - u utorak je od covida-19 umrlo 4336 ljudi.

Kalifornija i New York obvezali su se da će ovaj mjesec cijepiti milijun stanovnika. Njujorški demokratski gradonačelnik Bill de Blasio rekao je u srijedu da bi nedovoljna opskrba cjepivom mogla omesti gradski plan za cijepljenje. Najmnogoljudniji grad u zemlji otvorio je dodatna mjesta za cijepljenje u svojih pet općina, uključujući dva bejzbolska stadiona Major League. New York je zabilježio gotovo 40.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa od izbijanja pandemije u ožujku, više od bilo koje druge američke države.

Jedan od megacentara za cijepljenje otvorio je vrata u srijedu na parkingu Disneylanda u Kaliforniji, koji je zatvoren već deset mjeseci zbog koronavirusa. Više stotina osoba koje rade u medicinskom sektoru i stariji od 65 iz okruga Orange došli su na cijepljenje. Okrug Orange objavio je u utorak da će otvoriti veliki centar za cijepljenje na parkingu Disneylanda a dan poslije već se upisalo 10.000 ljudi. Pred Disneylandom svaki bi dan trebalo biti cijepljeno oko sedam tisuća ljudi. Dužnosnici se nadaju da će to pokrenuti lokalnu ekonomiju, a posebno turizam, teško pogođen pandemijom.

Kalifornija, posebno njezin južni dio, posljednjih je mjeseci jedno od žarišta koronavirusa. Broj slučajeva od početka prosinca više se nego udvostručio i dosegao 2,75 milijuna, a prag od 30.000 mrtvih pređen je u utorak. U SAD-u je od covida-19 umrlo više od 380.000 ljudi, a zaraženo ih je ukupno 22,7 milijuna.


Sisačko-moslavačka županija: 100

9:38 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je sto novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o trideset i šest osoba s područja grada Siska, dvadeset i tri osobe s područja grada Petrinje, dvadeset i jednoj osobi s područja grada Kutine, šest osoba s područja grada Popovače, četiri osobe s područja grada Novske, tri osobe s područja općine Martinska Ves, dvije osobe s područja grada Gline, jednoj osobi s područja grada Hrvatske Kostajnice, jednoj osobi s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Lipovljani te jednoj osobi s područja općine Velika Ludina.


Istarska županija: 13

9:13 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 303 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 13 novozaraženih osoba s područja županije. Za 11 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U epidemiološkoj obradi nalaze se 2 osobe. Izliječeno je 27 osoba. Trenutno je 247 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1068 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 50 osoba, od toga je 5 osoba u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1931. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.


Osječko-baranjska županija: 50

9:02 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus testirana su 284 uzorka od kojih je 50 bilo pozitivno. Najviše je sa šireg područja grada Osijeka, njih 14. Slijede gradovi Našice sa četvero novopozitivnih, Valpovo, Đakovo i Beli Manastir po tri, Belišće dvije i Donji Miholjac s jednom novopozitivnom osobom. Općine Antunovac, Jagodnjak i Koška bilježe po dvije novopozitivne osobe, dok po jednu bilježe općine Đurđenovac, Erdut, Čeminac, Levanjska Varoš, Bilje, Darda, Kneževi Vinogradi, Petrijevci, Podgorač i Punitovci. Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba oboljelih od COVID-19, i to 68 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 18 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 38 pacijenata s tim oboljenjem.


Koprivničko-križevačka županija: 40

9:02 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno 40 novih slučajeva bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 184 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravila je 21 osoba, a na bolničkom liječenju trenutno se nalaze 33 osobe. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 potvrđena je kod 5542 osobe.


Požeško-slavonska županija: 23

8:37 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 256 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 191 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 65 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 421 osoba, a ukupno je testirano 25226 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 160 uzoraka, od kojih su 23 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Stručnjaci WHO-a stigli u Wuhan u potrazi za podrijetlom koronavirusa

8:28 - Međunarodna skupina stručnjaka zadužena za ispitivanje podrijetla koronavirusa stigla je u Wuhan u središnjoj Kini, potvrdili su dužnosnici u četvrtak. Nakon dolaska, stručnjaci su testirani na koronavirus i moraju biti u karanteni dva tjedna. Stručnjaci će surađivati ​​s kineskim znanstvenicima kako bi istražili može li se virus pratiti do svog podrijetla. Novi koronavirus koji uzrokuje bolest covid-19 prvi je put otkriven prije više od godinu dana u središnjoj kineskoj metropoli. Potraga za podrijetlom virusa politički je osjetljiva - Kina se boji da će biti identificirana kao krivac za pandemiju koronavirusa, ističe agencija dpa. Kineske vlasti mjesecima dovode u sumnju je li virus uopće podrijetlom iz Kine. Ukazuju na nepotvrđena izvješća da su prvi slučajevi zaraze možda bili mogući u drugim zemljama. Također kažu da su tragovi virusa na uvezenoj smrznutoj robi dokaz da je virus mogao doći iz inozemstva.

S druge strane, stručnjaci sumnjaju na šišmiše s juga Kine kao izvorne prijenosnike bolesti. Kineske zdravstvene vlasti potvrdile su u četvrtak prvi smrtni slučaj od covida-19 u zadnjih osam mjeseci. Isto tako, pojavilo se 138 novih slučajeva zaraze, što je najviši dnevni broj od ožujka. Smrtni slučaj zabilježen je u pokrajini Hebei, u kojoj je u zadnje vrijeme nekoliko gradova u karanteni nakon pojave novih zaraza. Zadnji smrtni slučaj u Kini vezan uz koronavirus prijavljen je u svibnju 2020. Službena statistika kaže da je dosad u Kini umrlo 4.635 ljudi kao posljedica zaraze koronavirusom.


Moskva otvara škole, ali produljuje za još tjedan dana druge mjere

8:13 - Moskva je produljila sve mjere protiv širenja covida-19 do 21. siječnja, rekao je gradonačelnik Sergej Sobjanin u četvrtak, a iznimka su jedino učenici koji se od ponedjeljka vraćaju u škole. Rusija, koja je krenula s cijepljenjem protiv koronavirusa prošli mjesec, cjepivom Sputnjik V, nije željela čitavu zemlju zatvoriti, kao što je učinila tijekom prvog vala, već se oslonila na ciljane mjere. Sobjanin je rekao da je program cijepljenja dobio zamah i da se dnevno cijepe tisuće ljudi. Međutim, broj ljudi u bolnicama i dalje je visok, što znači je moguće samo postupno ublažavanje mjera. "Bit ću izravan. Odluka da se odustane od učenja na daljinu bila je vrlo teška", napisao je gradonačelnik na svojoj web stranici. Upozorio je da je rizik od širenja zaraze i dalje visok i da će samo jedan zaraženi učenik značiti da se čitav razred privremeno vraća na on-line nastavu.

Restrikcije u Moskvi obuhvaćaju ranije zatvaranje kafića i restorana, nošenje maski u dućanima i u javnom prometu, a tvrtke moraju smanjiti broj zaposlenika u uredima. Rusija je u srijedu imala 22.850 novozaraženih koronavirusom, uključujući 4320 slučajeva u Moskvi, čime ima ukupno 3,471.053 slučajeva od početka pandemije. Umrlih je ukupno 63.370 ljudi.


Nakon zaraze, imunitet traje najmanje pet mjeseci

7:02 - Osobe koje su preboljele Covid-19 vrlo vjerojatno imaju imunitet koji traje najmanje pet mjeseci, ali postoje i dokazi da osobe s antitijelima također mogu nositi i širiti virus, pokazali su rezultati istraživanja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Preliminarni nalazi znanstvenika Državne agencije za zdravstvo Engleske (PHE) pokazali su da su slučajevi reinfekcije (ponovne zaraze) kod ljudi koji su preboljeli Covid-19, rijetki. Od 6614 slučajeva zaraze promatranih u studiji, ponovno su se zarazile tek 44 osobe. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ta saznanja znače da bi osobe koje su bile u dodiru s virusom u prvom valu pandemije početkom 2020., sada ponovno mogle biti podložne zarazi. Upozoravaju i da bi osobe sa takozvanim prirodnim imunitetom, koji je stečen kroz zarazu koronavirusom, mogle nositi SARS-Cov-2 virus u nosu i grlu te ga prenijeti na druge.

"Znamo da je većina onih koji su bili zaraženi i razvili antitijela zaštićena od reinfekcije, ali još uvijek ne znamo koliko dugo ta zaštita traje", kazala je viša savjetnica na PHE-u i suvoditeljica studije Susan Hopkins. "To znači da iako netko vjeruje da je zaštićen jer je već prebolio zarazu, može biti uvjeren da je vrlo malo vjerojatno da će razviti ozbiljne simptome infekcije. Ali postoji rizik da će se zaraziti i tu zarazu prenijeti na druge", istaknula je. U studiji se navodi da se nalazi istraživanja ne odnose na antitijela ili druge imunosne reakcije stečene cjepivom protiv Covida-19, a da će se te reakcije istraživati kasnije ove godine.

Istraživanje, poznato pod nazivom "SIREN study", provedeno je na desecima tisuća zdravstvenih radnika u Velikoj Britaniji koji su se na prisutnost Covid-19 infekcije i antitijela redovito testirali od lipnja prošle godine. Između lipnja i studenog, znanstvenici su otkrili 44 slučaja potencijalne reinfekcije - od kojih su dva “vjerojatna” i 42 “moguća” - od 6614 sudionika koji su imali antitijela, što ukazuje da je stopa zaštite od reinfekcije 83 posto. Znanstvenici planiraju nastaviti pratiti ispitanike kako bi vidjeli traje li kod nekih prirodno stečeni imunitet i dulje od pet mjeseci. Ipak, upozoravaju da rani nalazi druge faze istraživanja ukazuju na to da neke osobe sa prirodnim imunitetom još uvijek mogu nositi visoke razine virusa i prenijeti ga na druge. "Zbog toga je nužno za sve da nastave poštivati pravila i ostanu kod kuće, iako su već preboljeli zarazu koronavirusom", navedeno je u priopćenju o rezultatima istraživanja.


WHO: Druga godina pandemije mogla bi biti još teža

7:01 - Druga godina pandemije covida-19 mogla bi biti još teža nego prva s obzirom na to kako se virus brzo širi, osobito na sjevernoj hemisferi, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). "Ulazimo u drugu godinu pandemije, koja bi mogla biti i teža zbog dinamike transmisije i nekih drugih stvari koje vidimo", rekao je visoki dužnosnik WHO-a Mike Ryan. U svijetu je tijekom epidemije umrlo gotovo dva milijuna ljudi, dok je oko 91,5 milijuna zaraženo.

WHO je objavio da je - nakon dva tjedna u kojima je zabilježeno manje slučajeva - u posljednjih sedam dana prijavljeno oko pet milijuna novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je rezultat opuštanja tijekom sezone blagdana. "Svakako smo na sjevernoj hemisferi, osobito u Europi i Sjevernoj Americi, vidjeli 'savršenu oluju' - hladnoću, ljude u zatvorenim prostorima, povećane socijalne kontakte: kombinaciju faktora koji su doveli do veće transmisije virusa u mnogim, mnogim zemljama", rekao je Ryan. "U brojnim zemljama situacija će nakon praznika postati još gora, prije nego postane bolja", rekla je dužnosnica WHO-a za covid-19 Maria Van Kerkhove. Uslijed sve većih strahovanja od novog zaraznijeg soja virusa koji se iz Velike Britanije proširio diljem svijeta, vlade europskih zemalja uvele su ovaj tjedan strože mjere u borbi protiv pandemije.


Nove mjere za ulazak u Hrvatsku iz država s novim sojem virusa

7:00 - Nacionalni stožer Civilne zaštite u srijedu je donio novu odluku o prelascima državne granice kojom se ograničavaju neobvezni dolasci u Hrvatsku, pogotovo iz država u kojima se širi novi soj koronavirusa, poput Velike Britanije i Južnoafričke Republike. Popis tih država donijet će Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a prema putnicima iz tih zemalja primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere, istaknuo je na konferenciji za novinare načelnik Stožera Davor Božinović te pojasnio da se odluka ne vezuje uz državljanstvo, već uz područje iz kojega se dolazi. "Putnici iz tih zemalja pri ulasku u Hrvatsku moraju pokazati negativan PCR test od 48 sati i odredit će im se izolacija od 14 dana. Trenutačno su na tom popisu Velika Britanija i Južnoafrička Republika", rekao je Božinović.

Dodao je i da im se karantena može skratiti na sedam dana ako sami obave PCR testiranje u ovlaštenim ustanovama i ako test bude negativan. Osobama iz trećih zemalja, koje dolaze zbog neodgodivih osobnih razloga - pogreba, liječenja i sl., ograničit će se vrijeme boravka u Hrvatskoj na maksimalno 12 sati. "Za osobe koje dolaze s ciljem dopremanja pomoći potresom pogođenom području uvedena su posebna pravila. Oni će moći ući u Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti stožera, drugim riječima bez testa”, također je kazao Božinović.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo