ZABRINJAVAJUĆE STANJE U RESTORANIMA: / Serviraju oslić pod brancina, uvozno meso pod domaće...

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Zarko Basic

Restorani diljem Europe poslužuju nepropisno označenu ribu, odnosno u slučaju da potrošač naruči brancina mogao bi, primjerice, dobiti oslića.

14.5.2016.
7:38
PIXSELL/Ilustracija, Zarko Basic
VOYO logo

Obmanjivanje potrošača u restoranima i drugim objektima u kojima se prodaje gotova hrana bila je ovotjedna tema zasjedanja Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Povod za raspravu bila je studija jedne nevladine organizacija u Belgiji koja ukazuje na slučajeve pogrešnog označavanja ribe koja se poslužuje u restoranima u Bruxellesu. Utvrđeno je to pomoću analize DNA više od 280 uzoraka ribe od kojih je trećina bila pogrešno označena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još od prosinca 2014., novim označavanjem hrane potrošači su se ponadali da će hrana koja im se prodaje u brzim restoranima, restoranima s etničkom kuhinjom i sličnim objektima biti strože kontrolirana. Nažalost, ova studija pokazuje kako se obmanjivanje kupaca i dalje nastavilo", prokomentirala je naša europarlamentarka Biljana Borzan.

Ni kebab nije što je nekad bio!

Studija pokazuje da se servira potpuno druga vrsta ribe od naručene, pod domaće meso ono uvezeno, ali i ono u kojem su prisutni različiti zamjenski sastojci o kojima kupac nije izviješten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borzan podsjeća na slične rezultate istraživanja kvalitete kebaba iz 2014. čiji su rezultati bili i više nego zabrinjavajući.

Image
Foto: AFP, FRANK PERRY

kebab

"Od 25 testiranih uzoraka goveđih kebaba, 20 ih je sadržavalo piletinu i to u značajnim količinama (u nekim uzorcima i preko 60%). Od uzoraka koji su prodavani kao sto posto goveđi, samo 1 od 25 odgovara tvrdnji", kaže Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europarlamentarci traže od Europske komisije da osigura bolju informiranost potrošača, a Rezolucijom su pozvali tijela država članica da postrože kontrole u restoranima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo