visoki kriteriji /

Zabok je uz još osam gradova dobio certifikat Grad za mlade: Provjerili smo kako dobiti tu titulu

Svi ostali gradovi novu priliku za dobivanje certifikata imaju za godinu dana, a za grad za mlade mogu početi stvarati već sada

21.4.2021.
7:00
VOYO logo

Devet gradova: Karlovac, Koprivnica, Labin, Novska, Opatija, Rijeka, Šibenik, Varaždin i Zabok - dobili su certifikat Grad za mlade. Na prvi natječaj prijavila su se ukupno 32 grada, a ovih 9 zadovoljili su visoke kriterije koji mladima omogućuju kvalitetnije život u njihovim lokalnim sredinama. 

Urbani park na zapuštenom zemljištu niknuo je prije godinu dana. Za ove učenike takva mjesta trebaju imati gradovi da bi baš poput njihovog Zaboka dobili titulu - grad za mlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je Zabok grad za mlade jer imamo puno mogućnosti za druženje i obrazovanje. Puno tih nekih funkcionalnih prostora i prostora za druženje na otvorenom koje drugi gradovi nemaju", rekla je Patricija Kranjčić, maturantica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

"Ima puno sadržaja, imamo 3 srednje i jednu osnovnu školu, imamo sportski klub tu", smatra Matija Koščević, maturant Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Park je postao mjesto za rekreaciju, druženja, održavanje nastave i raznih radionica.

"Imala sam priliku protekli tjedan zateći mlade koji donose društvene igre i druže se, tu su i roditelji s djecom. Ima prostora ali uvijek može više i to je moj poziv da se napravi što više ovakvih mjesta", rekla je Davorka Varžić, profesorica tjelesnog Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Na više od 2 tisuće četvornih metara, na nekadašnjem prostoru tvornice Regeneracija niknut će centar urbane kulture - Re-generator.

"Tu će biti koncertni prostor, studio i sviraone za mlade bendove. Središnji proster je prostor za udruge i kafić, a u trećem galerija, mikrokino i hostel", priča Tin Šemovčan, Udruga Regenerator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od obrazovanja, sporta i kulture, uključivanja mladih u donošenje odluka do demografskih mjera i zapošljavanja - kriteriji su za dobivanje certifikata Grad za mlade.

"Radimo na tome da se otvaraju novi gospodarski subjekti, tvrtke, industrije i uslužne djelatnosti i tako otvaraju nova radna mjesta. Nema slobodnih stanova, grade se novi doseljavaju se mlade obitelji i biraju Zabok za život i odrastanje djece", ističe Ivan Hanžek, (SDP) gradonačelnik Zaboka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Certifikat je 9 od 32 prijavljena grada.

Image
otvoren natječaj /

Grad koji želi mladima omogućiti bolji život: Obiteljima nude zemljišta za gradnju kuće

Image
otvoren natječaj /

Grad koji želi mladima omogućiti bolji život: Obiteljima nude zemljišta za gradnju kuće

"S jedne strane želimo pokazati kako i što lokalne politike rade da bi mladi dobili primjereni status, a s druge strane da potaknemo i u drugim gradovima ovakav pristup koji donosi bolje za sve nas", kaže Željko Turk, predsjednik Udruge gradova. 

Svi ostali gradovi novu priliku za dobivanje certifikata imaju za godinu dana, a za grad za mlade mogu početi stvarati već sada.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo