TJEDNI PREGLED IVANA KLARIĆA /

Za svećenikov Mercedes i blindirane limuzine ima, a za djecu nema: Hrvatska, zemlja u kojoj istrage traju 26 godina

Ivo Lola Ribar, Slobodan Praljak, rektor Boras, premijer Plenković, ministar Kujundžić, Vlaho Orepić... - svako je od njih, na sebi svojstven način, obilježio tjedan iza nas

17.12.2017.
9:21
VOYO logo

Tjedan iza nas obilovao je, opet, zanimljivim događajima, obratima, izjavama, skupovima, ali i lijepim stvarima. Rekli bi neki, ništa neočekivano i neobično u Lijepoj našoj. 

Ostao Lola Ribar

Bista Ive Lole Ribara, postavljena prije dva mjeseca nedaleko od križanja Selske ceste i Prilaza baruna Filipovića u Zagrebu, ostat će do daljnjeg na svom mjestu, odlučila je Gradska skupština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa 16 glasova za, 15 protiv i 10 suzdržanih zastupnici su odbili prijedlog Neovisnih za Hrvatsku koji su tražili da se bista makne tvrdeći da je postavljena mimo procedura. Iako su za to glasali iz Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića i Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, to nije bilo dovoljno da se izglasa uklanjanje narodnog heroja.

Komemoracija Praljku

I ovoga tjedna general Slobodan Praljak bio je jedna od glavnih tema. U koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u zagrebu održala se komemoracija za generala Praljka, a unatoč informacijama da niti jedna od relevantnih političkih stranaka neće poslati izaslanike, kao ni HDZ, na komemoraciju je došao aktualni ministar branitelja iz redova HDZ-a Tomo Medved, a osim njega među viđenim gostima još su bili Milijan Brkić, Vladimir Šeks, Miroslav Tuđman te Marko Perković Thompson. Još tijekom same komemoracije, kao uostalom o svemu u Hrvatskoj, povela se žestoka rasprava. I, kao i sve u Hrvatskoj, nije dovela nikamo. Samo je pokazala da dvije strane u Lijepoj našoj imaju i dvije verzije istine. Ništa novo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb opet najbolji

A za malo osmijeha na licu pobrinuo se - Zagreb. Naime, Zagreb je prema izboru glasača portala European Best Destinations po treći put proglašen najboljom destinacijom za božićne blagdane u Europi.  Time je glavni grad Hrvatske u konkurenciji od 20 gradova obranio titulu koju će nositi i za 2018. godinu te ujedno postao jedini grad koji titulu najbolje božićne destinacije nosi tri godine zaredom. Bravo!

PROČITAJTE VIŠE:

>> Ponovno najljepši: Zagreb treću godinu zaredom ima najbolji Advent u cijeloj Europi!

Orepić sišao s mosta

Bivši Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, nezadovoljan situacijom u toj stranci, odlučio je istupiti iz saborskog Kluba zastupnika Mosta. U obraćanju novinarima saborski zastupnik Vlaho Orepić rekao je da se sužavaju prostor i mehanizmi za realizaciju same ideje Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga sam odlučio istupiti iz Kluba zastupnika Mosta", rekao je Orepić.

Nakon ovoga, došlo je i do prepucavanja između Orepića s jedne i Petrova i Grmoje s druge strane. Ništa dobro za Most.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Davor Bernardić: 'Ako želi, Orepić se slobodno može pridružiti SDP-u, mi smo otvorena stranka'

>> Orepić nakon izlaska iz Mosta oštro po svojim dosadašnjim suradnicima

>> Vlaho Orepić 'puca' na predsjedničku poziciju? 'Rekao mi je da ima ambicije i da želi ući u utrku'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Raskol u MOSTU-u! Orepić ih napustio, Petrov zatečen motivima: hoće li stranka preživjeti ideološke podjele?

>> Petrovu nejasni motivi Orepićeva odlaska, Grmoja se čudi: 'I dalje sam spreman primiti metak za njega'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Htjeli tužiti studenta

Sveučilište u Zagrebu povući će tužbu protiv studenta Luke Kovača, zaključeno je na sastanku rektora Damira Borasa s predsjednikom Studentskog zbora Nediljkom Jerkovićem i studentskom pravobraniteljicom Barbarom Šimić. Jerković i Šimić razgovarali su u utorak s Kovačem te ustvrdili da u njegovu istupu nije bilo loše namjere, što je rektor prihvatio.

Sveučilište je tužilo potpredsjednika Studentskog zbora na Hrvatskim studijima Luku Kovača tražeći 20.000 kuna odštete za nanošenje štete ugledu Sveučilišta.

E ovo je moguće samo u Hrvatskoj...

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Sveučilište u Zagrebu povući će tužbu protiv studenta Kovača: 'U njegovu istupu nije bilo loše namjere'

Skuplje cigarete, jeftiniji automobili

Gost RTL Direkta ovoga tjedna bio je ministar finacija Zdravko Marić, koji je najavio da se od 1.1.2018. smanjuju trošarine na automobile, a od idućeg tjedna nas očekuje poskupljenje cigareta za jednu kunu. Hoće li ovo neke natjerati da prestanu pušiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Marić u Direktu s dobrim i lošim vijestima: 'Od siječnja se smanjuju trošarine na automobile, od idućeg tjedna poskupljuju cigarete

Preminuo vojnik

A ovaj tjedan obilježila je i jedna tužna vijest. Pripadnik 1. Hrvatskog kontingenta Mario Pavišić, koji se nalazio u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, dana 12. prosinca 2017. godine preminuo je u poslijepodnevnim satima u vojarni Rukla u Litvi, priopćio je MORH. Riječ je o pripadniku HRVCON eFPBG DEU, M.P., rođenom 1976. godine.  Pripadniku je pozlilo nakon čega mu je pružena liječnička pomoć u vojarni. Međutim, nakon pokušaja reanimacije pripadnik je preminuo.

Nakon 26 godina veliko otkriće

Protiv šestorice umirovljenih oficira bivše JNA, osumnjičenih za raketiranje Banskih dvora ratne 1991. pokrenuta je istraga i određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti kaznenih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istragom je obuhvaćeno pet osoba zasad nepoznatog državljanstva i jedan hrvatski državljanin koje tužiteljstvo sumnjiči za pokušaj ubojstva predstavnika najviših državnih tijela u pokušaju i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, objavilo je petak zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Tužiteljstvo je navelo samo dob osumnjičenika, a po neslužbenim podacima među njima su nekadašnji general bivše JNA i zapovjednik Ratnog zrakoplovstva u 5. armijskoj oblasti Ljubomir Bajić koji je izdao zapovijed za napad i Slobodan Jeremić, nekadašnji djelatnik komande ratnog zrakoplovstva koji je planirao napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Bajića i Jeremića, terete se i načelnik 105. lovačke bombarderske pukovnije Đ. M., referent u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva Č. K. i dva pilota izvršitelja R. D. i D. L. Od ranije je poznato da nitko od njih nije dostupan hrvatskim vlastima, a da se pilot D. L, hrvatski državljanin nalazi u Južnoafričkoj Republici gdje radi kao civilni pilot.

Bravo za hrvatske istražitelje! Pokazali su opet veliku brzinu u rješavanju slučajeva! 

I svećenik voli Mercedes

Velečasni Andrija Vrbanić iz Ivanovca privukao je pažnju medija kupnjom skupocjenog Mercedesa starog godinu dana.

Trebao sam novi auto. Stari me je služio punih 11 godina, a da je bio dobar, ne bih ga mijenjao nizašto – rekao je Vrbanić za 24 sata, dodajući da auto nije nov, star je godinu dana, a dobio ga je "dosta ispod cijene". – Vjerojatno može biti i skromniji, ali ako imam novca, zašto se ne bih vozio u Mercedesu? – pita se Vrbanić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito ne shvaćajući kako pogrešnu poruku šalje. Ok, svako sa svojim novcem može raditi što god poželi. Ali, umjesto skupocjene limuzine ispred derutnopg zvonika na crkvi, više bi pristajao obnovljeni zvonik i malo skromniji automobil. Tako bi se svećenik solidarizirao sa svojim župljanima. S onima koji su još ostali...

Roditelji djece oboljele od spinalne mišićne atrofije: 'Do danas nismo dobili priopćenje od premijera'

Udruga Kolibrić i Koalicija udruga u zdravstvu organizirali su tiskovnu konferenciju povodom isteka roka u kojem je predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, obećao donijeti plan liječenja za oboljele od spinalne mišićne atrofije (SMA) te dugoročnog rješenja za sve građane kojima su potrebni novi, inovativni i skupi lijekovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana Alapić, majka djeteta sa spinalnom mišićnom atrofijom tip 1 i predsjednica udruge Kolibrić, kazala je kako su roditelji koji su na Markovom trgu prije dva tjedna prosvjedovali i tražili lijek spinrazu za svu oboljelu djecu postavili zahtjeve s ciljem da se dugoročno riješi pitanje oboljelih i osnuje fond za inovativne terapije.

"Do danas nismo dobili priopćenje od premijera. Tada 30.11. rečeno je da ćemo u roku dva tjedna imati hodogram liječenja svakog pacijenta i da cćemo znati kako će se fond puniti. Jučer je došlo priopćenje u kojem su nas preko vas obavijestili da se ide u liječenje troje djece, koje mi to ne znamo", kazala je Alapić.

Premijeru, ministre Kujundžiću, što se čeka? Kada ima za luksuzne automobile s grijanim sjedalima i borbene zrakoplove, MORA biti i za one koji najviše trebaju našu pomoć!

I za kraj, dobra vijest

U manje od tri sata, koliko je trajala emisija „Budi mi prijatelj“, prikupljeno je 1.963.000 kuna za pomoć u realizaciji brojnih projekta, kojima će se djeci osigurati uvjeti za bolje i uspješnije liječenje, efikasnije obrazovanje, kvalitetniju rehabilitaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Humanitarna udruga „RTL pomaže djeci“ ove godine slavi 10 godina svog djelovanja tijekom kojeg je realizirala više od 200 projekata i tako pomogla više od 500 tisuća djece diljem Hrvatske. 

Bravo! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Telefoni užareni: RTL-ova akcija 'Budi mi prijatelj' prikupila 1.963.000 kuna

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo