tjedna prognoza željke pogačić / Vrućina i sparina neće nedostajati ni u srpnju: Na kopnu sutra osvježenje, na Jadranu traje toplinski val

Image
Foto: Marko Dimić/Grgo Jelavić/Pixsell

Ako ste osjetljivijeg zdravlja, svakako smanjite napor i boravak na otvorenome u najtoplijem dijelu dana

1.7.2019.
16:00
Marko Dimić/Grgo Jelavić/Pixsell
VOYO logo

Zakoračili smo u srpanj, klimatološki najtopliji i najsunčaniji mjesec, a na obali i mjesec s najmanje oborina u godini. Prema dugoročnom prognozama, vrućina i sparina u srpnju neće nedostajati, iako će vjerojatno izostati one ekstremne.

KOPNO

Na vrućinu, ali i još neugodniju sparinu, na kopnu računajte i sutra. Iako temperature neće biti ovako visoke kao danas, zbog mnogo vlage u zraku, bit će nepodnošljivije! Tlak zraka će i dalje padati čime su svi preduvjeti za nepovoljnu biometeorološku prognozu ispunjeni. Ako ste osjetljivijeg zdravlja, svakako smanjite napor i boravak na otvorenome u najtoplijem dijelu dana. Ujedno će to biti i najava pogoršanja vremena koje u središnju Hrvatsku stiže u utorak poslijepodne. U najzapadnijim predjelima, većinom uz granicu sa Slovenijom i u Gorskom kotaru, moguće je i lokalno nevrijeme praćeno tučom, a navečer i u noći na srijedu i u ostatku središnje Hrvatske. Nestabilno, uz lokalne pljuskove zadržat će se sve do četvrtka. Zapuhat će sjeverac i donijeti blago olakšanje od vrućina. Slavoniju i unutrašnjost Dalmacije spomenuta kiša neće zahvatiti, barem njihov veći dio. Tamo se toplinski val nastavlja i u srijedu. Ipak, u četvrtak duž Posavine raste vjerojatnost za kišu, ali o tome više i preciznije u našim dnevnim prognozama na TV ekranima. Za vikend je moguće novo, jače pogoršanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORE

Manjak oborina u lipnju Dalmacija neće nadoknaditi ni ovaj tjedan. Konkretnija i ozbiljnija kiša se ne očekuje. Sjeverni Jadran bi s nekoliko litara kiše, koliko bi se moglo skupiti u srijedu navečer i u četvrtak poslijepodne, mogao izaći iz kategorije „vrlo sušno” u „sušno”. No, čini se da bi ti očekivani pljuskovi mogli donijeti više štete nego koristi. Za razliku od kopnenih predjela, na moru se toplinski val nastavlja i u drugom dijelu tjedna. Uz vrlo vruće dane, opasnost za zdravlje uzrokovat će i noćna temperatura, odnosno vrlo tople, gotovo tropske noći. Na jugu Dalmacije najniža temperatura neće se spuštati ispod 25 °C sve do kraja tjedna. U utorak će pod Velebitom zapuhati mjestimice jaka bura, u srijedu još malo pojačati. Moguće je da će ponovno imati fenski učinak i umjesto da ohladi, još će dodatno zagrijati zrak. Nasuprot tome, more će se izmiješati i sniziti površinsku temperaturu za nekoliko stupnjeva. No, ne brinite se, more ostaje i dalje ugodno za kupanje, sasvim osvježavajuće.

Detaljniju prognozu donosimo u RTL-u Danas u 18.30. Ako je propustite, redovito ju možete pogledati na našoj Facebook stranici RTL Vrijeme i na istoimenom Instagram profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo