LJETO U STUDENOM? / U nekim dijelovima Europe očekuju se temperature iznad 30 stupnjeva! A u Hrvatskoj? Pa, neki bi se mogli i okupati u moru

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

'S maglom ili bez nje, ni u posljednjem danima listopada, ni u prvim danima studenoga u Hrvatskoj – neće biti studeno', navodi meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak

28.10.2022.
10:20
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Ljetno vrijeme podići će temperature do 30 stupnjeva u dijelovima Francuske nakon tjedana kontinuirano blagih uvjeta, najavili su meteorolozi. Jugozapad Francuske mogao bi ovog vikenda zabilježiti temperature od 27 do 30 stupnjeva, izvijestila je u četvrtak meteorološka služba Météo France.

Uz granicu sa Španjolskom i iznad 30 stupnjeva

Temperatura u područjima uz granicu sa Španjolskom mogla bi se popeti i iznad 30 stupnjeva. Topliji zrak s Kanarskih otoka i Pirinejskog poluotoka osigurava temperature u Francuskoj četiri do pet stupnjeva Celzija iznad prosjeka za ovo doba godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih su dana na brojnim mjestima oboreni temperaturni rekordi. Kako je Météo France naglasio u svojoj prognozi, val toplijeg vremena događa se u pozadini sve vidljivijih klimatskih promjena. Toplinski valovi ne samo da postaju sve češći i intenzivniji, već se javljaju i ranije i kasnije u godini, kao što je ovaj tjedan.

Što se tiče Hrvatske, Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a za HRT navodi kako će na Jadranu sljedećih dana vrijeme biti primjerenije kraju rujna nego listopada, uz obilje sunca i slab vjetar, pogodno za aktivnosti na otvorenome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U Hrvatskoj ni u prvim danima studenoga neće biti studeno'

"Temperatura mora bit će uglavnom 20 ili 21 °C pa će zasigurno biti onih koji će produljiti sezonu kupanja. Ponegdje može biti magle, ali samo kratkotrajne. No, u većini unutrašnjosti glavno obilježje vremena bit će baš magla i niski oblaci, koji se u nizinama mogu i dulje zadržati pa neće doći do znatnijeg porasta temperature, kao u osunčanim područjima, osobito gorskim, gdje će sunčana razdoblja biti češća i dulja nego u nizinama. S maglom ili bez nje, ni u posljednjem danima listopada, ni u prvim danima studenoga – neće biti studeno!", navodi meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak.

Navodi da se sljedećih dana vrijeme neće znatnije mijenjati i do kraja listopada u unutrašnjosti valja računati na djelomice sunčano, ali i maglu, ponegdje i dugotrajniju, o čemu će ovisiti i temperatura zraka. Jutra ipak malo svježija, osobito u gorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji će prevladavati sunčano uz slab vjetar i temperaturu primjereniju kraju rujna. Na sjevernom Jadranu ujutro mjestimice kratkotrajna magla", kaže meteorologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo