VRAĆAJU LI SE UČENICI U ŠKOLE ILI NE? Ministrica tvrdi: / 'Djecu neće nitko tjerati, roditelji će odlučiti. Bit će alternative...'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL/EU2020

Divjak tvrdi da pomicanje mature na kolovoz ne bi bilo korisno te da su predloženi okvirni datumi u lipnju: 'Nastava će za veliku većinu učenika biti online, kao i do sada'

22.4.2020.
12:16
Josip Regovic/PIXSELL/EU2020
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak govorila je u razgovoru za N1 o otvaranju škola, polaganju državne mature, nastavi na daljinu i ocjenjivanju učenika. Divjak smatra da dio nastave na daljinu u Hrvatskoj ide relativno dobro, ali da ništa ne može biti savršeno budući da su se u kratkom vremenu morali pripremiti. Što se tiče državne mature, u razgovoru s epidemiolozima predloženi su okvirni datumi u lipnju. Matura će se polagati od 8. do 29. lipnja.

"Tako je i u svim državama u okruženju - Sloveniji, Austriji.... Pomicanje mature na kolovoz ne bi nikome puno donijelo osim što bismo odgađali. Ovako imamo rezervne scenarije. Išli smo i da maksimalno smanjimo vrijeme koje učenici provedu u pisanju državne mature", govori. Objasnila je da se gradivo drugog polugodišta ocjenjuje, ali u maturu ulazi u ograničenom obliku ili ne ulazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nastavi u Hrvatskoj sutra će biti objavljeni planovi. "Djecu neće nitko tjerati u školu, roditelji će odlučiti o tome. Nastava će za veliku većinu učenika biti online, kao i do sada", rekla je Divjak. "Druge europske države su krenule s tim. Sutra ćemo objaviti sam raspored kada se s kojim scenarijem kreće. Ako gospodarstvu želite dati priliku da se pokrene, morate omogućiti da roditelji mogu sigurno skrbiti o djeci - ili kod kuće ili da tu ulogu preuzme škola."

Image
ŠKOLARCE TEK SAD ČEKA GADNO RAZDOBLJE, A OCJENE ĆE BITI NAJVEĆI PROBLEM: /

'Samo lani prijavilo nam se 200 osoba s prosjekom 5,0'

Image
ŠKOLARCE TEK SAD ČEKA GADNO RAZDOBLJE, A OCJENE ĆE BITI NAJVEĆI PROBLEM: /

'Samo lani prijavilo nam se 200 osoba s prosjekom 5,0'

Nastava drugačija kao prije

S obzirom na fizičku distancu, Divjak kaže da se nastava neće moći održavati na način kao što se održavala prije. "Jasno je da je nemoguće na način kao što je prije bilo. Trebamo razraditi detaljan scenarij, razgovaramo s epidemiolozima. Velika većina učenika bit će u nastavi na daljinu do kraja školske godine", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da je Hrvatska uspješna u tome te da učenici mogu završiti školu na taj način. "Djeca za koju roditelji smatraju da ne trebaju ići u školu, neće ići u školu. Osigurat ćemo alternativne načine", ponovila je ministrica. "Neke stvari rješavamo kako nam dolaze... Školu na Trećem kopiraju mnoge europske države."

"Neka istraživanja rade više štete neko koristi. Kad građani pročitaju da nastavnici sad rade osam sati dnevno, pitaju se ne rade li i inače. Trebamo paziti na poruke koje se šalju. I inače rade osam sati, a sada vjerojatno i više", upozorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključivanje ocjena

Komentirala je i upute o zaključivanju ocjena. Uzima se sve u obzir, a u nastavi na daljinu trebaju se dati još dvije ocjene, što možda neće biti moguće iz, primjerice, tjelesnog. "Nije samo ocjena ono što nas zanima, zanima nas i kako se učenik osjeća i kako mu je kod kuće", rekla je dodavši da su u nastavu na daljinu uključeni i psiholozi te naglasivši da nekad neuspjeh učenika nije rezultat neučenja nego situacije u roditeljskom domu.

Što se tiče visokog obrazovanja, osobno je, kaže, barem 20 godina vezana za e-učenje. "Neki fakulteti to izvrsno rade, neke je trebalo malo pogurati. Dali smo preporuku što se tiče ocjenjivanja, ne možemo im dati uputu kao školama zbog određene autonomije", objasnila je za N1. "Mi smo u pionirskom pothvatu", istaknula je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo