PRIPREMITE SE /

Vozači oprez: Od sutra vrijede nova pravila u prometu, za nepoštivanje kazna 700 kuna

Image
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Nova pravila vrijede za sve vrste motornih vozila

14.11.2018.
14:15
Edina Zuko/PIXSELL
VOYO logo

Sutra je 15. studeni, a time na snagu stupaju i nova pravila za vozače. Kreće se primjenjivati Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme na svim cestama u Republici Hrvatskoj. 

Obavezna upotreba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, osim vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. To definira Odluka o obveznoj zimskoj opremi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez zimske opreme – isključenje i novčana kazna

Ako pak niste promijenili opremu na svom automobilu, pri zaustavljanju vozila od strane policije naredit će se vozaču da prekine upravljati vozilom. U suprotnom, vozača će se kazniti novčanom kaznom od 700 kuna

Iz policije upozoravaju da se sve osobe pridržavaju odredbe te da na vrijeme pripreme svoje vozilo za sudjelovanje u prometu u zimskim uvjetima. Također, upozoravaju kako na motornim vozilima i za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svijetla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a budući da posreduju između automobila i ceste presudne su za sigurnost. Neupitno je trebamo li zamijeniti ljetne gume zimskima čim počnu zimski uvjeti vožnje, odnosno čim se temperatura zraka spusti ispod +7°C. Tada ljetne gume gube elastičnost kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena.

Ljetna guma ni po snijegu gotovo da nema nikakve šanse. Najbitnije, njome se produljuje zaustavni put, što može biti opasno. Kod temperature od -10°C, automobil s ljetnim gumama pri brzini od 60 km/h zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži", poručuju iz HAK-a.

Zanimljivo je za napomenuti kako mnoge članice Europske unije nemaju zakonski reguliranu upotrebu zimske opreme. Tako u Ujedninjenom Kraljevstvu, Španjolskoj, Slovačkoj, Portugalu, Poljskoj, Nizozemskoj, Malti i još nekolicini drugih zemalja ne postoji zakonska obaveza korištenja zimske opreme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo