ISTRAGA JOŠ TRAJE /

Vojni analitičar: 'Mislim da znam koji je bio cilj letjelice, ali postavlja se jedno ključno pitanje'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

'NATO će morati mijenjati ljude koji planiraju protuzračnu obranu jer ovo je ozbiljan propust', kazao je vojni analitičar Ivica Mandić

11.3.2022.
22:44
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Članovi Vlade večeras vode sastanke zbog bespilotne letjelice koja je jučer navečer pala na zagrebačkom Jarunu. Istraga o njenom padu se nastavlja ujutro.

Očevid koju policija provodi zajedno s vojnom policijom, nastavit će se u užoj zoni mjesta događaja, gdje će se probati izvaditi dio letjelice koji je ostao ukopan u zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Mandić, vojni analitičar Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, za Jutarnji list je kazao kako smatra da je prva i osnovna namjena letjelice bila testirati sustav protuzračne obrane NATO saveza. 

"Pouzdano znam da je HKZP pratila letjelicu i ima njezin radarski odraz, ali oni nisu ti koji alarmiraju i dižu borbene zrakoplove. Sve se koordinira iz Madrida i postavlja se pitanje zašto se nije reagiralo. Kako je moguće da je letjelica prošla nad Rumunjskom i Mađarskom, i da se nije reagiralo na leteći objekt veličine zrakoplova", kazao je Mandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"NATO će morati mijenjati ljude koji planiraju protuzračnu obranu jer ovo je ozbiljan propust i netko će za to morati odgovarati. Ovo je pogreška bez presedana. Činjenica da su se aktivirali padobrani samo ukazuje na to da se nije radilo o nikakvoj tehničkoj greški i da je jednostavno ostala bez goriva", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo