'pazite kome otvarate vrata' /

Voditelj službe općeg kriminaliteta PUZ-a o slučaju 24 ukradena respiratora iz Švedske za RTL: 'Ključna je bila informacija građanina...'

'Našim građanima, posebno starijima, želim poručiti da kad su u pitanju prijevare na kućnom pragu da budu vrlo oprezni', kaže Zvonimir Petrović

8.5.2021.
18:45
VOYO logo

O novoj grani zločina, koronaprofiterstvu, Ivana Ivanda Rožić u RTL-u Danas razgovarala je sa šefom za borbu s organiziranim kriminalitetom zagrebačke policije, Zvonimirom Petrovićem.

Na početku je komentirao slučaj s 24 ukradena respiratora iz Švedske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključna je bila dojava građanina koji je imao pravu informaciju, on je građanin Republike Hrvatske. Onda je odrađena provjera s policijom iz Švedske gdje je potvrđeno da su respiratori ukradeni u Švedskoj", kazao je Petrović i dodao da je vrlo često ključna suradnja s policijama drugih zemalja. 

Na pitanje je li kriminal ove godine u porastu ili padu, kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle godine, kada je počeo lockdown, zabilježili smo pad nekih kaznenih djela. Analogno tome, ove godine bilježimo porast provala u domove recimo. Ne možemo govoriti o eskalaciji te vrste kriminaliteta. Ove 2021. godine smo se vratili na brojke 2019. godine", rekao je.

Image
PAO KORONAPROFITER /

U zagrebačkom kafiću skrio 24 ukradena respiratora iz Švedske: 'Govorimo o ukupnoj vrijednosti od 350 tisuća eura'

Image
PAO KORONAPROFITER /

U zagrebačkom kafiću skrio 24 ukradena respiratora iz Švedske: 'Govorimo o ukupnoj vrijednosti od 350 tisuća eura'

Policija je svo ovo vrijeme imala posla, pa tako i u provjerava raznih prijava o nelegalnim okupljanjima.

"Kad god bi policija zaprimila informaciju, o nelegalnim okupljanjima, policija bi pripremila akciju, odradila raciju. Među osobama je zatečeno i onih koje su bile zaražene. Dojave građana za policiju su bitne", jasno će, a na pitanje koliko zaštitne maske stvaraju probleme policiji, kaže:

"Pazite kome otvarate vrata"

"Lagao bi kada bi rekao da nam ne smeta. Sada svi imaju maske na licima, naravno da to otežava dokazivanje. Očekivali smo zbog toga i veću eskalaciju kriminaliteta. A u slučajevima i kad se dogodilo, uspjelio smo doskočiti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je komentirao slučajeve prevara ljudi na kućnom pragu.

"Našim građanima, posebno starijima, želim poručiti da kad su u pitanju prijevare na kućnom pragu da budu vrlo oprezni. Bankari ne hodaju po kućama, policajci se moraju predstaviti značkom i službenom iskaznicom. Takva kaznena djela postoje, evidentiramo ih, otkrivamo. Nisu eskalirala u doba korone, ali su bile prisutna. Apeliram na građane, pazite kome otvarate vrata", poručio je na kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo