Velika akcija u Dubrovniku / Voditelj Službe kriminaliteta droga za RTL: 'Hrvatska je na udaru pojačanog krijumčarenja kokaina'

O razbijanju lanca droge na jugu zemlje više zna Ivana Ivanda Rožić koja razgovara s voditeljem Službe kriminaliteta droge Draženom Rastovićem.

8.3.2021.
18:40
VOYO logo

O razbijanju lanca droge na jugu zemlje više zna Ivana Ivanda Rožić koja razgovara s voditeljem Službe kriminaliteta droge Draženom Rastovićem.

Najbolji poznavatelj suzbijanja uporabe droge u Ravnateljstvu policije Dražen Rastović  kaže kako smo suočeni s globalnim trendom velike proizvodnje,velike ponude i velike potražnje za svim vrstama droga: "Međunarodna tijela koja se bave problematikom droga kao što je Europski centar za droge ili UN tijelo u Beču za problematiku droga kao i Europool, mogu reći da stanje po pitanju droga u Europi ne ide na bolje i da aktivnosti koje se poduzimaju ne daju odgovarajuće rezultate."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Manje oružja, manje tragedija /

Povodom policijske kampanje jedan građanin donio je doslovno pravi mali arsenal oružja. Teško je sve to i nabrojati

Image
Manje oružja, manje tragedija /

Povodom policijske kampanje jedan građanin donio je doslovno pravi mali arsenal oružja. Teško je sve to i nabrojati

O kokainu 

"Što se tiče kokaina, naša prethodna kriminalistička istraživanja, prije nekoliko mjeseci oni pokušaji na kanarskim otocima, otprilike 980 paketa ili ovih zadnjih nekoliko u Luci ploče odnosno na području Policijske uprave dubovačko-neretvanske ukazuju da krijumčari kokaina koriste sve moguće vrste ruta. Najpopularnije su normalno kontejnerski promet, ali i zračni promet i svi ostali drugi vidovi krijumčarenja. Kad govorimo o kokainu, podaci ukazuju da je proizvodnja strahovito povećana u Južnoj Americi i da je sve više odredište tog kokaina u Europa. Razlozi su višeslojni, prvenstveno zato što je europsko ilegalno narko tržište s kokainom nezasićeno, zato što kokain u Europi postiže bolje cijene nego na nekim drugim tržištima i niz drugih razloga. I samim time i Hrvatska je na udaru pojačanog krijumčarenja kokaina, kao što vidite ove hrvatske luke."

Ristović objašnjava kako je marihuana najzastupljenija droga na hrvatskom ilegalnom narko tržištu: "Marihuana otprilike ima 60-70 posto. Ona je najpopularnija droga. U zadnjih nekoliko godina bilježimo više tonske zapaljene, kad zbrojimo sve  zapljene marihuane i mogu reći da ovaj covid je uzrokovao i još jednu situaciju, a to je i da je pojačana proizvodnja marihuane u Hrvatskoj. 2019. godine bilježili smo 84 slučaja ilegalne proizvodnje marihuane, dok prošle godine imamo 189 slučajeva. Znači došlo je zbog tog covida do određenog poremećaja pogotovo na tržištu kanabisa i kokaina zbog nedovoljne ponude, cijene su porasle, ali sve se to lagano vraća, kao što vidite po ovim zapljenama u one stare tijekove."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo