Analiza Borisa Miševića / Vlasnička struktura novog Agrokora: dvije ruske banke preuzimaju najveći dio

Prema neslužbenom izračunu kontrolu nad najvećim dijelom Agrokora imati će dvije ruske državne banke: Sberbank i VTB banka

10.4.2018.
18:42
VOYO logo

Ekonomska drama je očito okončana. No, dok se Todorić u Londonu svim snagama bori da ostane na uvjetnoj slobodi, ono što se sada nakon dogovora vjerovnika nameće kao najzanimljivije pitanje je: tko će nakon njega biti novi vlasnici novog Agrokora?

To je ono što sve najviše zanima, a te brojke zapravo nisu još ni navedene u ovom nacrtu nagodbe koji je danas predstavljen u Agrokoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko preuzima Agrokor?

SBERBANKA i VTB BANKA    40%
OBVEZNIČARI   25%
DOMAĆE BANKE   10%
DOBAVLJAČI      8%

Prema neslužbenom izračunu kontrolu nad najvećim dijelom Agrokora imati će dvije ruske državne banke Sberbank i VTB banka koje su Todoriću i posudile najviše novca. Investicijski fondovi i ulagači koji su držatelji obveznica će preuzeti oko četvrtine novog Agrokora dok će domaće banke i dobavaljači kontrolirati deset posto odnosno osam posto. Dobavljači - ako ova brojke doista ostane za dobavljače je to odličan deal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno logično je pitanje što će ovi vlasnici napraviti s Agrokorom i kakva je njegova budućnost. Navest ćemo tri najveće tvrtke koje će zajedno kontrolirati većinski paket Agrokora. I zapravo će moći odlučiti hoće li i kada prodati cijelu grupu jer bankari ne vode biznis oni žele novac samo. Amerikanci i Rusi tu će se morati očito dogovoriti.

SBERBANK  26%
VTB BANKA 14%
KNIGHTHEAD CAPITAL 12 %
UKUPNO 52%

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo