FINANCIRAT ĆE IH EU / Vlada potpisala ugovor za nabavku kanadera, Plenković se pohvalio: 'Bit ćemo među najsnažnijima'

Image
Foto: Danas.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je da će Hrvatska nabaviti dva nova kanadera koja će financirati Europska komisija

25.3.2024.
13:56
Danas.hr
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i potpredsjednica tvrtke Canadian Commercial Corporation Diane Montambault potpisali su ugovor za nabavku vatrogasnih zrakoplova. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, povjerenik Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

Uoči svečanosti potpisivanja, premijer Plenković primio je povjerenika EK Lenarčiča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Božinović na početku je pozdravio strane goste i istaknuo da je riječ o jednom od velikih uspjeha za Hrvatsku i Europsku uniju.

"Zajedničkim naporima s kanadskim kolegama i partnerima smo uspjeli nakon 6-7 godina, otkako se kanaderi ne proizvode u svijetu, dogovoriti model kako bi se ovi dokazano najučinkovitija sredstva za gašenje, pogotovo šumskih požara, krenuli opet proizvoditi. Ne radi se o velikom broju zrakoplova te smo tu proizvodnju mogli pokrenuti jedino zajednički, u našem europskom slučaju, to je šest mediteranskih zemalja koje su naručile 12 zrakoplova koji bi se koristili za potrebe zaštite i spašavanja EU i 12 koje su veći mediteranski partneri kupili za mediteranske potrebe", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je Hrvatska bila jedna od najupornijih zemalja u višegodišnjem procesu pregovora, ali da se u razdoblju koji je pred nama očekuje početak pregovora.

Image
'KRŠITELJ USTAVA' /

Plenković udario po Milanoviću: 'Daj ostavku, u podne, što se mene tiče. On je fake'

Image
'KRŠITELJ USTAVA' /

Plenković udario po Milanoviću: 'Daj ostavku, u podne, što se mene tiče. On je fake'

Financirat će ih Europska komisija

"S vizijom svega dobroga što su kanaderi napravili za gašenje požara u Hrvatskoj, ali i kroz mehanizam solidarnosti koji su naši vatrogasci pokazivali cijelo ovo vrijeme, zajedno s protupožarnom eskadrilom koja je išla i u drgue zemlje, pokazali smo da nam je taj način obrane od sve raširenijih požara, pogotovo u našem jadranskom dijelu priobalja, nešto s čime ćemo morati računati u budućnosti. Našu poruku dijele i uz našu pomoć su je prihvatili brojni akteri u Europi. Zajedno s nama krenuli u ovaj višegodišnji proces pregovora, uvjeravanja i u konačnici došli smo do cilja. U razdoblju koje je pred nama očekujemo početak proizvodnje i siguran sam da ćemo time ojačati naše kapacitete u borbi protiv požara i bit ćemo još spremniji. Naša politika svih ovih godina je nastavljati i planirati i nalaziti rješenja unaprijed da bismo bili spremni za sve krize i izazove", ističe ministar Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo vrlo skoro isporuku dva najnovija helikoptera za potrebe civilne zaštite, ali i HGSS-a već u petom mjesecu ove godine i dva nova broda. Sve to financira se sredstvima Europske Unije i tu se najbolje vidi solidarnost na razini Europe", nastavio je Božinović koji je zahvalio predsjedniku Vlade koji je pratio cijeli proces.

Potpredsjednica kanadske tvrtke Canadian Commercial Corporation Diane Montambault istaknula je da ovaj ugovor predstavlja prekretnicu u partnerstvu između Kanade i Hrvatske. Istaknula je da će nova generacija kanadera služiti za očuvanje prirode i zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je što sam danas ovdje kako bismo obilježili ovo potpisivanje sporazuma. Nedavne prirodne katastrofe uništile su zajednice u Kanadi i Europi. Prepoznajemo vodeću ulogu koju je Hrvatska imala u regiji u borbi s požarima. Kanada je predana u pružanju pomoći partnerima kako bi se ublažile posljedice ekstremnih klimatskih promjena", naglasila je veleposlanica Kanade u Hrvatskoj Jessica Blitt.

'Bit ćemo među najsjažnijima'

Povjerenik Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič čestitao je Hrvatskoj i Kanadi na potpisivanju sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prešli smo dugi put otkako je Europska komisija počela razgovore s mogućim proizvođačima ovih zrakoplova. Uz Grčku, Hrvatska je jedna od prvih koja potpisuje ovaj ugovor i nadam se da će svojim primjerom potaknuti druge da učine isto. Ovi zrakoplovi će pomoći zaštititi građane i prirodu ne samo u Hrvatskoj, nego i drugdje u Europi, a u potpunosti će ih financirati Europska komisija", istaknuo je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je na ulaganja Vlade i investicije u vatrogasnu zajednicu u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnji događaj je važan za Hrvatsku i jačanje naših sposobnosti protupožarne zaštite. Hrvatska je jedna od desetak zemalja u svijetu koje u svojoj floti imaju zrakoplove kanader. S drugim zemljama EU, posebice Mediterana, radili smo s Europskom komisijom i došli u situaciju da je niz zemalja odlučio naručiti nove zrakoplove. Potpisivanje ugovora u kojoj dva nova kanadera većeg kapaciteta stižu kod nas sufinanciran je europskim sredstvima i broj zrakoplova koje imamo će se povećati sa šest na osam. Time ćemo imati sedam funkcionalnih zrakoplova i to nas čini ne samo dodatno osnaženih za protupožarnu aktivnost u Hrvatskoj, nego nas čini i važnim regionalnim akterom", poručio je Plenković.

"Zahvaljujući požrtvovnošću hrvatskih pilota, tehničara, vojnika koji su letjeli u druge zemlje, pokazali smo da je Hrvatska tu i zna što znači ugroza od požara i kako može pomoći ostalima. Ova nabava osnažit će sve države koje su na Mediteranu suočene s požarima te će EU, uz Kanadu i SAD, bit ćemo među onima koji su najsnažniji i najsposobniji za borbu protiv požara korištenjem ovakvih zrakoplova", zaključio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo