VLADA NA MALA VRATA UVODI NOVI POREZ? / Potiho je usvojen dokument koji bi mogao značiti da se priprema teren za nepopularan potez

Image

Na sjednici u četvrtak Vlada je donijela dokument koji otvara vrata uvođenju poreza na nekretnine

22.3.2019.
14:19
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković i njegovi ministri već godinu i pol ponavljaju da u Hrvatskoj neće biti poreza na nekretnine, no na jučerašnjoj su sjednici Vlade usvojili odluku koja među ostalima kao rješenje za nedostatak novca u obnovi zgrada nudi i uvođenje poreza na nekretnine, piše Novi list.

"S obzirom na višestruke javne koristi od održive obnove zgrada, pri oblikovanju poreza na nekretnine treba predvidjeti porezne olakšice za vlasnike nekretnina koji ulažu u rekonstrukciju i postižu ciljane građevinske i energetske standarde", crno na bijelo piše u Vladinoj Dugoročnoj strategiji za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada koja je Vladinom odlukom na snagu stupila jučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjava se da se takve olakšice mogu višestruko vratiti kroz povratne učinke potaknutih ekonomski aktivnosti, koje bi se dogodile u građevinarstvu zbog obnove zgrada, što bi utjecalo na povećanje javnih prihoda. Dakle, Vlada u strategiji priznaje da bi građane na ulaganje u energetsku obnovu zgrada mogle potaknuti porezne olakšice, a da bi ih mogli ostvariti, država bi im prvo trebala uvesti porez na nekretnine, piše Novi list.

Štromar i HNS promijenili mišljenje

Doduše, premijer i ministri jučer nisu digli ruke ni za porez ni za olakšice, ali jesu za dokument koji kaže da bi to mogla biti jedna od mjera kojom će se poticati energetska obnova zgrada, što je hrvatska obveza i prema EU direktivama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strategija je na sjednici Vlade jednoglasno prihvaćena. O njoj je nekoliko uvodnih rečenica rekao HNS-ovac Predrag Štromar, čije je ministarstvo i predlagatelj te strategije. Štromar je do jučer bio najveći protivnik uvođenja poreza na nekretnine, pa se postavlja pitanje je li, primjerice u odnosu na izjave od prije nekoliko tjedana, promijenio mišljenje ili nije pročitao Strategiju koju je uputio na Vladu, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo