Tko odlazi /

Vlada još ne otkriva koje će ministre zahvatiti rekonstrukcija: 'Najizglednija je Gabrijela Žalac'

Image
Foto: RTL, Grgo Jelavic/PIXSELL

Nakon ostavke ministra Gorana Marića u Vladi traju konzultacije oko njegova nasljednika, ali i šire najavljene rekonstrukcije Vlade

16.7.2019.
19:40
RTL, Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon ostavke ministra Gorana Marića u Vladi traju konzultacije oko njegova nasljednika, ali i šire najavljene rekonstrukcije Vlade.

Premijer Andrej Plenković i dalje ne izlazi pred novinare, a to će učiniti, tvrde u Vladi, čim se donesu kadrovske odluke. U Banske dvore ponovno je stigao i predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković koji je poručio da bi do kraja tjedna mogli imati izvanrednu saborsku sjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li iznenadna, iako očekivana, ostavka Gorana Marića iznenadila i vrh HDZ-a? "Ako je dao ostavku, onda je vjerojatno procijenio da je sazrelo vrijeme za ostavku, a o tome je razgovarao s premijerom", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković

O mogućoj rekonstrukciji Vlade ni potpredsjednik HDZ-a ne želi razgovarati. "Ne mogu u to ulaziti, nije na meni. Ja sam s kolegom Marićem imao dobar odnos što se tiče suradnje dva ministarstva budući da je Ministarstvo državne imovine jako bitno u rješavanju imovinsko-pravnih pitanja kod ovih velikih projekata i tu smo imali dobru suradnju", kazao je potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Ivana Malenice, svi očekuju imena novih ministara državne imovine i vanjskih poslova. Jedno od imena koje se spominje u Banskim dvorima je i ono državne tajnice Andreje Metelko-Zgombić, no ne se otkriva zašto.

No, da se o svemu intenzivno razgovara, potvrđuje i Gordan Jandroković. Na pitanje zna li je li gotova kadrovska križaljka, Jandroković je odgovorio: "Evo idemo sad razgovarati još o tome...".

Na pitanje, jesu li dogovorena imena i o kojem se broju ministarstava radi, odgovorio je: "Još traju konzultacije tako da nemam odgovor na ta pitanja". A na pitanje hoće li biti izvanredna sjednica Sabora u petak, kazao je da se nada kako bismo do kraja ovoga tjedna mogli imati izvanrednu sjednicu. 

No, potpredsjednik Sabora termin izvanredne sjednice ipak ostavlja otvorenim. "U ovom trenutku mi je teško reći hoće li to biti do kraja ovog tjedna ili idućeg tjedna, u svakom slučaju bit će do kraja mjeseca", rekao je Željko Reiner. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most i SDP, s druge strane, spremaju zahtjeve za opoziv ministara Žalac, Tolušića, Kujundžića i Pavića. "Mislim da je korektno da ostavku da sam predsjednik Vlade, on tri godine ponavlja da je to njegova Vlada. Ako je to njegova Vlada, onda je to i njegova odgovornost. Neka se ne skriva iza skuta famozne rekonstrukcije", rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov. 

"Nadam se da će u HDZ-u shvatiti da se ne radi o pojedinačnom problemu, ovdje se radi o tome da je nesposobnost imanentna čitavoj njihovoj vladi. Oni naprosto nisu dorasli funkciji koju obnašaju", rekao je saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HNS-a su već prije isticali da se ne brinu za mjesta svojih ministara. "Ja osobno sam imala život i prije ministarske pozicije, a  sigurna sam da ima posla za mene u sustavu s obzirom na karijeru koju sam imala, i poslije toga", kazala je ministrica znanosti Blaženka Divjak.

A detalje o kadrovskoj križaljci trebali bismo saznati još ovog tjedna. 

Žalac najizglednija za odlazak

Novinarka RTL-a Damira Gregoret u RTL-u Danas kazala je da se iz Vlade još ne izjašnjavaju tko će još od ministara napustiti svoja ministarstva, ali da su i dalje aktualna imena četvero ministara za koje i oporba traži smjenu. Dodala je da je najizvjesniji kandidat ministrica Gabrijela Žalac koja je u ožujku bez važeće vozačke dozvole skrivila prometnu nesreću, a potom se istraživala i njezina povezanost s poduzetnikom Jollyjem, a njegov Mercedes našao se u obiteljskom dvorištu njezine kuće. 

No, s druge strane ona je odabir Andreja Plenkovića i on ju je doveo u Vladu i njezin odlazak značio bi da Plenković priznaje svoj poraz. Druge opcije su da ta ostavka bude iznuđena ili da se posluže jučerašnjim modelom od Gorana Marića. Ostali ministri koji se spominju su Milan Kujundžić, Marko Pavić i Tomislav Tolušić, ali Gregoret naglašava da je sve to na razini spekulacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako se jučer najbolje moglo vidjeti da je Plenkovićeva pozicija poljuljana u HDZ-u. Jer nakon što je jučer ujutro iz Dubrovnika poručio da je on taj koji će obavještavati tko su novi ministri i kako ide rekonstrukcija, Goran Marić je iz Novog Vinodolskog odlučio sam dati ostavku i time poslao svojevrsnu poruku i Plenkoviću. Upozorila je i da se sljedeće godine održavaju unutarstranački izbori u HDZ-u, a već ima kandidata koji žele Plenkovićevu poziciju - Davor Ivo Stier, Miro Kovač, moguće i Domagoj Milošević. Loša slika prema van šalje se i ultimatumima koje Plenkoviću šalju koalicijski partneri, a ne pomažu niti HDZ-ovi rezultati europskih izbora. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo