nema daljnjeg zamrzavanja cijena / Vlada je ograničila zaradu trgovaca naftnih derivata, a za poljoprivrednike i ribare uvode se posebne mjere

Od jutra diljem Hrvatske na benzinskim postajama nepregledne kolone. Svi u lovu na jeftiniji rezervoar, a neki stvaraju i dodatne zalihe

7.3.2022.
21:30
VOYO logo

Nema benzinske postaje u Hrvatskoj na kojoj danas nisu kolone jer od ponoći cijene goriva opet rastu. Iako je Vlada donijela novi paket mjera u kojem se smanjuju trošarine i fiksiraju marže trgovaca - litru goriva od sutra plaćat ćemo otprilike kunu više nego danas. Unatoč Vladinoj intervenciji - svi toče dok je jeftinije.

Vlada je ograničila zaradu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjila trošarine na goriva kako bi ublažila rast cijena, no unatoč intervenciji, cijene su porasle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sutra će cijena dizela biti 12.53 kune, cijena benzina 12.19 kuna po litri, a plavog dizela 8.04 kune. Bez Vladine intervencije benzin bi stajao 13.28, dizel 13.71, a plavi dizel 8.81 kunu.

Od daljnjeg zamrzavanja cijena se odustalo, jer bi se distributeri suočili sa situacijom da posluju s gubitkom, odnosno da prestanu s radom, kaže premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta opcija da naši građani nisu u mogućnosti kupiti naftne derivate jednostavno nije bila opcija za Vladu", komentirao je danas Andrej Plenković.

Vlada je smanjila i trošarine na rok od 90 dana. 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
gužve na benzinskim postajama /

Od sutra Vlada najavila poskupljenje benzina i dizela: Pogledajte nove cijene

Image
gužve na benzinskim postajama /

Od sutra Vlada najavila poskupljenje benzina i dizela: Pogledajte nove cijene

"Na taj način želimo pridonijeti smanjenju cjenovnog udara na naše građane, a to prema našim izračunima će doći otprilike do smanjenja prihoda državnoga proračuna od trošarina na energente preko 150 milijuna kuna", kazao je Plenković.

Ribari i poljoprivrednici kojima je cijena plavog dizela narasla u posljednja tri mjeseca gotovo 100 posto, sa 4 i pol kune na preko 8, pozdravljaju intervenciju Vlade, ali kažu cjenovni udar sa svih strana je velik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu nas onda odmah sve lipo vezat. To mislim više nema smisla, jer to je sve gore i gore. Ne može se opstat", komentirao je ribar Dejan Radović.

S obzirom da na svjetskom tržištu cijena sirove nafte i dalje nezaustavljivo raste, izgledno je kako će se brojke na ovom brojčaniku okretati još i brže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo