odjeci u regiji / Vlada i Agrokor počeli pregovore s Rusima: donosimo reakcije iz Ljubljane, Sarajeva i Beograda

Agrokor u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i BiH zapošljava 60.000 ljudi. U vlasništvu ima 61 kompaniju koje zajedno ostvaruju prihod od 47 milijardi kuna

16.3.2017.
22:39
VOYO logo

Koliko je Agrokor velik i važan u Hrvatskoj svi već znamo ali za ovu priču jako je važno i koliko je Agrokor velik i važan za  cijelu regiju. Jer i u regiji je najveći.
U Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i BiH zapošljava 60.000 ljudi. U vlasništvu ima 61 kompaniju koje zajedno ostvaruju prihod od 47 milijardi kuna. 

U Hrvatskoj su to Konzum, Jamnica, Ledo, Belje, Pik Vrbovec, PIK Vinkovci, Zvijezda, Agrolaguna, Vupik, Mladina, Solana Pag, Tisak. Agrokor u Hrvatskoj obrađuje 40.000 hektara poljoprivrednih površina i tržišni je lider gotovo u svakoj djelatnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji, Agrokor je vlasnik najvećeg proizvođača ulja i margarina tvrtke Dijamant i najvećeg srpskog proizvođača sladoleda i smrznutih proizvoda Frikoma. Vlasnik je i najvećeg maloporodajnog lanca Idea.   

U Bosni i Hercegovini Agrokor je također lider u  maloprodaji, sa Sarajevskim Konzumom, i velelprodaji sa Velproom, kao što je i vlasnik najvećeg proizvođača mineralne vode Sarajevskog Kiseljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sloveniji Agrokor je s Mercatorom opet najveći trgovac.

Kompanija se još bavi i zdravstvom, proizvodnjom i distribucijom struje i još svačim nečim.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U videu pogledajte reakcije iz Srbije i Bosne i Hercegovine.   

Uživo smo bili u Ljubljani, na mjestu gdje su Agrokorovi problemi i počeli s kupnjom Mercatora kojeg je platio 550 milijuna eura u dosta nepovoljnom i skupom kreditnom aranžmanu u kojem  je Ivica Todorić založio najveći dio svog vlasništva. Iz Ljubljane se za RTL Direkt uživo javila jedna od najuglednijih slovenskih biznis novinarki, kolegica Petra Sovdat iz časopisa Finance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petra, Slovenci su nerado prodali Mercator Agrokoru, bilo je to i pitanje nacionalnog ponosa,  kakve su ovih dana reakcije? 

Reakcije su očekivano, u smislu rekli smo vam. Moram vas malo ispraviti. Nisu počeli problemi Agrokora kod Mercatora jer su već tad kad je kupovao Mercator bili prezaduženi, ali su se još pogoršali i još su pogoršali poslovanje koncerna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li već ideja da se Mercator otkupi natrag?

Još ne, ali očekujem da će ih biti. Problem je što ovdje nema kapitala koji bi mogao kupiti Mercaror i mislim da još nema razloga da bi još netko kupovao Mercator. Znači, on sam može poslovati do 2020. godine. A tko će na kraju biti vlasnik će odlučiti vjerovnici Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj se kombinira s dosta scenarija, najviše s ulaskom Ruskih vjerovnika u vlasništvo, kako ti na to gledaš? 

Bilo je posljednjih tjedana i mjeseci puno spekulacija da je to plan ruske države, odnosno predsjednika Putina da bi nekako kolonizirao ovu regiju. Sada, Sberbank kaže da njoj to nije u interesu, a ja mislim da ima još dovoljno ruskih tajkuna koji bi željeli ući. Ne odlučuje samo Rusija, iako imaju najvažniji riječ, ali tu su i brojni drugi vjerovnici Agrokora pa će morati zajedno odlučiti kakva će biti sudbina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo