PLENKOVIĆ O AFERI JANAF: / 'Kome bi bilo više u interesu nego meni da znam sve prije nego što pukne. Institucije ne dolaze meni na ispovijest'

Image
Foto: Pixsell

Janaf, nakon što je buknula teška afera, sada treba novog direktora

24.9.2020.
8:50
Pixsell
VOYO logo

Vlada RH danas zasjeda u 11 sati, kada bi trebala raspravljati o Smjernicama za izradu državnog proračuna RH za 2021. i projekcija za 2022. i 2023. godinu.

Na dnevnom redu je i predstavljanje Nacrta konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o doprinosu između Europske investicijske banke i RH, vezano za Paneuropski jamstveni fond kao odgovor na COVID-19, kao i Prijedlog odluke o davanju ovlasti za potpisivanje Sporazuma o zajmu između Republike Hrvatske i Jedinstvenog sanacijskog odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljeno je i predlaganje nasljednika Dragana Kovačevića, uhićenog šefa Janafa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković o aferi Janaf

Plenković govori o aferi Janaf. "Imamo ovaj slučaj koji okupira javnost tjedan dana. Važno je da pošaljemo jasne poruke, a ne kao predsjednik koji šalje zbunjujuće poruke. Ispada da je problem ako vlada i pravosudna tijela postupaju po zakonu, to je bit ove rasprave. Jedan dio krugova se čudi da vlada postupa po zakonu. To znači da neki nisu razumjeli koja je naša politika, a to je da nema nedodirljivih. Očito je da ima nekih kojima zakonit način postupanja nije normalan, a to je dobro, normalno i očekivano", rekao je na početku sjednice Vlade.

"Kome bi bilo više u interesu nego meni da u onom slučaju Vagra pukne i da znam na vrijeme, a ne da sve izađe u javnost. Kome bi bilo više u interesu nego meni da u slučaju Rimac da ne puknu mjere baš prije parlamentarnih izbora, i da prije nego što sastavaljm izborne liste znam da će tri mjeseca kasnije netko završiti u pritvoru. Institucije ne dolaze u Vladu po odobrenje što da, a što ne. Imaju odriješene ruke da rade po zakonu. Nije dobro da postupanje po zakonu ispada čudno. Da smo čuli ovo što on govori od mene, tu ispred bi bila revolucija, to je 100 posto''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je da se korupcija iskorijeni. Tijela će i dalje raditi kako treba, po zakonu i okviru ovlasti koje su im dane. Nema autoriteta političkog, kao nekad, koji će određivati kako će se nešto voditi. Zato imamo demokraciju 30 godina i zato samo u EU", rekao je premijer.

Nasljednika Kovačevića birat će na zatvorenom dijelu sjednice

Nasljednika Janafa Vlada će odrediti na zatvorenoj sjednici Vlade. Uoči sjednice ministat gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da zna ime novog čovjeka koji će voditi to hrvatsko poduzeće, no nije htio reći o kome se radi. Ipak, ta osoba ne može biti na toj funkciji na duži rok, već samo dok se ne provede javni natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš o koronavirusu u RH

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade kako je broj zaraženih koronavirusom u padu treći tjedan zaredom, dok je u posljednjih sedam dana stopa novozaraženih smanjena za 5,2 posto.

"U Hrvatskoj brojke novozaraženih na tjednoj razini padaju treći tjedan zaredom. Stopa novozaraženih u zadnjih sedam dana manja je za 5,2 posto u odnosu na prethodni tjedan. S tim u vezi, tendencija smanjenja postotka hospitaliziranih u odnosu na broj akutnih slučajeva iznosi 13 posto", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupno broja hospitaliziranih 9,71 posto je na respiratoru, što je više za 1,71 posto u odnosu na prošli tjedan. Postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih od početak epidemije je 1,68 posto.

Dolaskom jeseni povećava se broj respiratornih infekcija pa je Beroš pozvao građane na pridržavanje epidemioloških mjera i pravovremeno cijepljenje protiv respiratornih infekcija kao najučinkovitije mjere prevencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je trenutno 1200 aktivnih bolesnika s Covidom-19, na bolničkom liječenju je trenutno 266 pacijenata.

U proteklih tjedan dana zaprimljeno je 219 oboljelih, na respiratoru je stavljeno 23, dok su otpuštena 223 pacijenta. Prosječna dob zaraženih je 49,2 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proteklom tjednu zabilježena su 73 nova slučaja koronavirusa među zaposlenima u zdravstvu, a 426 djelatnika su u samoizolaciji.

Beroš je izvijestio da su revidirane smjernice kojima je skraćeno vrijeme izolacije za asimptomatske osobe, kao i oboljelih s blagom ili umjerenom kliničkom slikom s minimalno 14 na minimalno 10 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, zdravstvene ustanove ne smiju uvjetovati primitak bolesnika kojima je potrebna hospitalizacija ili provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka negativnim PCR testom koji nije stariji od 48 sati, osobito u hitnim situacijama ili kad odgoda može uzrokovati pogoršanje zdravstvenog stanja. Preporuke su proslijeđene liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima.

Ravnateljima bolnica upućena je obavijest da radi smanjenja lista čekanja na pojedine usluge prilikom izdavanja odobrenja za dopunski rad liječnika vode računa o izvršenim obvezama u matičnoj ustanovi, rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović o barovima i klubovima

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je u četvrtak da je proteklog tjedna proveden nadzor nad 25.722 poslovna subjekta i okupljanja te izdano 1397 upozorenja zbog nepridržavanja odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"S obzirom na pojačane nadzore provedbi odluka Stožera civilne zaštite i preporuka HZJZ-a, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s policijom od 18. do 23. rujna proveli su 25.722 nadzora poslovnih subjekata, trgovina, javnih otvorenih prostora, ugostiteljskih objekata i javnih okupljanja te izdali 1397 upozorenja, što je nešto više u odnosu na prethodno razdoblje", rekao je Božinović na sjednici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspektori su podnijeli dva prekršajna naloga zbog nepridržavanja preporuke o fizičkoj distanci - na jednom koncertu i jednom ugostiteljskom objektu, rekao je Božinović.

U sustavu socijalne skrbi proveden je nadzor u 1394 objekta, a nepravilnosti su utvrđene u 272 objekta. Najčešće se radilo o izostanku evidencije o dezinfekciji prostora, mjerenju temperature te neprozračivanju zajedničkih prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su na prijedloge županijskih stožera Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske, te Ličko-senjske županije donesene odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera.

Nacionalni stožer donio je i odluku da se ugostiteljskim objektima iz kategorije "Barovi" do 7. listopada produžava ograničavanje rada najduže do ponoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnjih sedam dana postavljeno je dodatnih devet kontejnera za medicinske ustanove s područja Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Splitsko-dalamtinske županije te jedan šator za KB Merkur u Zagrebu.

U razdoblju od 1. do 23. rujna građani su uputili ukupno 11.596 poziva na broj 113, gdje su dobili odgovore vezano uz procedure i funkcioniranje institucija u korona krizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljstvo civilne zaštite provelo je demobilizaciju Studentskog doma Cvjetno naselje i mobilizaciju Hostela Arena, u koji su sada smještene 192 osobe koje su ostale bez doma nakon potresa u Zagrebu.

Proračun za 2021.

Pleković je rekao kako se računa na pad BDP-a od osam posto, što je manje nego na samom početku krize. Predviđaju i pad od pet posto u 2021. i tri posto u 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Program oporavka je ključna zadaća. Imamo poluge, sredstva Europske unije, vjerujem da ćemo brzo doći na razinu odgovornog upravljanja javnim financijama i da ćemo ostvariti ciljeve o povećanju zaposlenosti, plaća i standarda", rekao je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako predviđa pad od osam posto za ovu godinu. "Ukupni rezultati su da ostajemo na istoj razini od 6,7 posto deficita, a planirani deficit već za iduću godinu je 2,9 posto i u kasnijim godinama 2,1 odnosno 1,6 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javni dug, tu imamo silaznu putanju gdje smo u zadnje 4 godine smanjili po 3 postotna boda po godini", rekao je Marić.

Osnovan Stručni savjet za obnovu

Vlada je na sjednici u četvrtak osnovala Stručni savjet za obnovu koji će obavljati savjetodavne i po potrebi druge poslove vezane uz stručna pitanja u provedbi Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručni savjet osnovan je temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici održanoj 11. rujna.

Stručni savjet ima predsjednika, dva zamjenika predsjednika te 20 članova i 20 zamjenika članova, a imenuje ih Vlada.

Predsjednik Stručnog savjeta je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, a zamjenici su mu Tomislav Pokaz iz Ureda predsjednika Vlade i Olivera Majić iz Grada Zagreba.

Članovi Savjeta su i Željko Uhlir iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Davor Trupković iz Ministarstva kulture i medija.

U Savjetu su i istaknuti stručnjaci, pa je tako predstavnik Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić, a Arhitektonskog fakulteta Bojan Baletić.

Predstavnica Hrvatske komore inženjera građevinarstva je Nina Dražin Lovrec, Rajka Bunjevac je iz Hrvatske komore arhitekata, Darko Slivar iz Hrvatske komore inženjera strojarstva, Živko Radović iz Hrvatske komore inženjera elektrotehnike, Mirjana Čagalj iz Hrvatske gospodarske komore, a Zlatko Prosinečki iz Hrvatske obrtničke komore.

Hrvatsku udrugu poslodavaca predstavlja Tea Helman Jukić, Mirna Amadori predstavlja Hrvatski savez građevinskih inženjera, a Tihomil Matković Društvo arhitekata Zagreb.

Iz Hrvatskog inženjerskog saveza u Savjetu je Zdravko Jurčec, iz Instituta za povijest umjetnosti je Katarina Horvat Levaj, a Marijana Sironić je iz zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

S Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta je Ines Ivančić, Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb, a Igor Gliha s Pravnog fakulteta.

Osnivanjem Stručnog savjeta osigurava se sudjelovanje struke u provedbi predmetnog Zakona te će se na taj način doprinijeti njegovoj kvalitetnijoj i uspješnijoj provedbi, rekao je ministar Horvat.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo