tresla se i regija /

Više potresa zatreslo Sloveniju: prvi jačine 4,3 po Richteru, osjetio se i u Hrvatskoj

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Seizmološka služba RH zabilježila je u nedjelju u 8,52 sati umjeren potres s epicentrom sedam kilometra jugozapadno od Brežica

1.11.2015.
9:05
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Umjereni potres jačine 4,3 stupnjeva po Richteru zatresao je Sloveniju jutros u 8 i 53 sati. Potres se osjetio i na području Hrvatskog zagorja te u većem dijelu Zagreba koji je od epicentra udaljen 35 kilometara. 

Iako je prvotna procjena bila da je potres bio jačine 4,8 po Richteru, kasnije je njegova jačina ipak smanjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je objavljeno na stranicama Europskog mediteranskog seizmološkog centra, epicentar (EMSC) potresa bio je na dubini od 10 kilometara.

Seizmološka služba RH objavila je epicentar potresa bio sedam kolimetara jugozapadno od Brežica, a u epicentralnom se području osjetio intenzitetom V-VI stupnja Mercalli–Cancani-Siebergove ljestvice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo 15 minuta poslije, na otprilike istom području, zabilježeno je još nekoliko slabijih potresa, doznaje se od dežurnog seizmologa.

U 9.08 sati još je jedan potres jačine 3,3 stupnja po Richteru zatresao Sloveniju. Epicentar tog potresa bio je na dubini od 6 kilometara, 7 kilometara od Brežica i 36 kilometara od Zagreba.

Zasad nema informacija o eventualnim štetama.

Nuklearka Krško nakon potresa radi pouzdano i sigurno

Iz Nuklearna elektrana (NE) Krško u nedjelju su priopćili da nuklearka radi pouzdano i sigurno nakon umjerenog potresa koji se u nedjelju ujutro dogodio na području Brežica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seizmografi seizmičke mreže i instrumenti u Nuklearnoj elektrani Krško jutros u 8, 52 sati zabilježili su potres koji nije utjecao na sustave i opremu postrojenja. 

To su potvrdili i pregledi koji su bili izvršeni nakon potresa. Nuklearna elektrana i dalje radi pouzdano i sigurno punom snagom, priopćila je Ida Novak Jerele iz Odnosa s javnosti NE Krško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potres u Albaniji, osjetio se u Crnoj Gori i Makedoniji

Snažan potres jačine 5,3 stupnja Richterove ljestvice pogodio je u nedjelju ujutro Albaniju, 30 kilometara istočno od Tirane, prema Elbasanu.

Taj potres osjetio se i u Crnoj Gori i Makedoniji, javili su iz Europskog Mediteranskog seizmološkog centra u Podgorici. Prema prvim informacijama medija, u Podgorici žrtava nije bilo, a na epicentralnom području je moguća materijalna šteta.

Nekoliko minuta prije njega na istom području dogodio se još jedan potres jačine 3,3 stupnja Richterove ljestvice.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo