ZASTUPNICA PRIJAVILA HRVATSKU KOMISIJI / 'Prava građana Hrvatske krše vladajuće strukture, DORH ciljano radi protiv zakona i zdravog razuma'

Image
Foto: Patrik Macek / Pixsell

'Takvo ponašanje u stabilnim demokratskim društvima nije moguće, jer ono je uzročnik društvenog nereda koje, pak, posljedično stvara siromaštvo i nepravdu', ustvrdila je Karolina Vidović Krišto

28.10.2021.
13:15
Patrik Macek / Pixsell
VOYO logo

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto dopisom je u četvrtak upozorila potpredsjednicu EK i povjerenicu za vrijednosti i transparentnost Veru Jourovu na "sustavno nepoštivanje zakona kojemu su izloženi hrvatski građani", što stvara siromaštvo i nepravdu u društvu.

"Prava hrvatskih građana konstantno se krše od strane vladajućih struktura, a politika i pravosuđe javno i otvoreno demonstriraju svoju bahatost i nedodirljivost. Takvo ponašanje u stabilnim demokratskim društvima nije moguće, jer ono je uzročnik društvenog nereda koje, pak, posljedično stvara siromaštvo i nepravdu", ustvrdila je Vidović Krišto na konferenciji za novinare u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'VRIJEĐA INTELIGENCIJU GRAĐANA' /

Vidović-Krišto pokreće inicijativu za opoziv Zdravka Marića: 'On ni jedan dan više ne bi smio biti ministar'

Image
'VRIJEĐA INTELIGENCIJU GRAĐANA' /

Vidović-Krišto pokreće inicijativu za opoziv Zdravka Marića: 'On ni jedan dan više ne bi smio biti ministar'

Otvoreno kršenje zakona

Dodala je i da u takvim društvima korist uvijek imaju male skupine, a oštećenici su ogromna većina građana.

U dopisu povjerenici Europske komisije, Vidović Krišto je "navela nekoliko primjera koji potvrđuju otvoreno kršenje zakona koje zajednički čine političke strukture, pravosuđe i mediji što su, po njoj, dokaz bahatog i otvorenog protupravnog ponašanja vladajućih struktura u Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je ključne medijske kuće poput Hanza Medije ili Styria Media Group koje organiziraju tematske konferencije, pokrovitelji su im uvijek vladajuće strukture, predsjednik Vlade ili države, ministarstva ili državne agencije, a sponzori državni monopolisti poput Janafa, Plinacroa, HC-a, HAC-a, HŽ-a ili HŠ-a, što je ocijenila nedvojbeno štetnim za porezne obveznike.

DORH radi protiv zakona i zdravog razuma

Također, u dopisu je ustvrdila i da DORH ciljano radi protiv zakona i zdravog razuma, čime stvara nesigurnost kod građana, tolerira korupciju i masovno krši ljudska prava. U prilog tomu nabraja kaznenu prijavu vezanu uz privatizaciju Crotia osiguranja, korupcijske afere u Zagrebu, projekt vjetroparka Krš-Pađene, državne subvencije za brodogradilište Brodotrogir. Iscrpni dopis EK-u Vidović Krišto uključio je i kritiku sudstva za slučajeve Bankomat, Agrokor, Agram i bivšeg ministra financija Slavka Linića i tajnih računa u Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovi slučajevi grubog kršenja vladavine prava kao temeljne europske vrijednosti traže odgovor, te kako ih ne dobivam u Hrvatskoj, odlučila sam iskoristiti mehanizme koje nam stoje na raspolaganju kao članici Europske unije. Ne smijemo se pomiriti s nepravdom kao normalnim stanjem", istaknula je Vidović Krišto, napomenuvši da su Hrvati možda i zbog činjenice da smo često bili u različitim okupacijama nepravdu prihvatili kao nekakvu normalu.

Obveza je svih mislećih političkih ljudi u Hrvatskoj izboriti se za vladavinu prava, te bi svako guranje glave u pijesak na sve protuzakonitosti koje su javno poznate bila ravna izdaji svoje domovine, ali i izdaja naše djece i njihovog prava na bolje sutra, smatra zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dopisu povjerenici Jourovoj navela sam neke od slučajeva, koje Plenkovićeva Vlada, DORH, sudstvo i mediji bagateliziraju te manipulativno umanjuju utjecaj tih slučajeva, kazala je. Ilustrirala je to primjerom afere Agram u kojoj je, kaže, Slobodan Ljubičić proglašen procesno nesposobnim, a istodobno se javno pojavljuje na različitim događanjima, te se čak i kandidirao na proteklim lokalnim izborima, čime "pravosuđe pokazuje svoj prijezir prema hrvatskoj javnosti".

Bori se za istinu

"Kršenje zakona u Hrvatskoj vladajuće strukture ne čine sofisticirano nego bahato i otvoreno, prezirući svoje građane, poručujući im 'mi možemo što hoćemo', a ja im poručujem da će se grdno prevariti, jer će pravda i istina pobijediti. Jer, ja se borim za istinu i za prava koja hrvatski građani imaju i koja im nitko ne smije i ne može oduzeti. Zato smo mi, koji se borimo za zakonitost i istinu, osuđeni na pobjedu", ustvrdila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključila je i da je izbor vrlo jasan: poštivanje zakona, vladavina prava – znači gospodarske investicije, gospodarski rast, blagostanje i napredak Hrvatske ili, postojeće stanje, u kojemu uska skupina krši zakone, obespravljuje građane, bogati se protupravno na njihov račun, a Hrvati se raseljavaju i vlada opća društvena i gospodarska depresija.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo