sjednica vlade /

Plenković komentirao Sinčića pa poručio: 'Meni je dojadilo pa sam se rukovao s Milanovićem, ali vi to nemojte činiti'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Treba napraviti plan sigurnosti, ovo je moglo biti nešto drugo osim lubenica', kazao je premijer Božinoviću nakon Sinčićeva performansa ispred Vlade

10.9.2020.
10:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na sjednici Vlade RH ministar Vili Beroš iznio je informaciu o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Hrvatskoj, a bio razmotren i Nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna  za prvo polugodište 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je na početku preuzeo predsjednik Vlade Andrej Plenkovićkomentiravši Ivana Vilibora Sinčića koji je istovario hrpu lubenica na Markovom trgu.

"Prvo moram zahvaliti ovim novopečenim europskim ekspertima za poljoprivredu na isporuci lubenica pred Vladom. Ministre Božinoviću molim vas da MUP napravi jedan plan sigurnosti prostora ispred Vlade na Markovu trgu jer ovo je umjesto lubenica moglo biti nešto drugo. Što se tiče demokracije da, a što se tiče sigurnosti ponašat ćemo se kao i druge zemlje jer ovog drugdje baš i nema", kazao je na početku sjednice premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je ponovio kako je povjerenstvo  zaprimilo ponude za nabavu borbenih aviona. 

"Sljedeća tri mjeseca trajat će proces evaluacije tih ponuda, a Vlada će donijeti konačnu odluku", dodao je premijer.

Image
Performans europarlamentarca /

FOTO Sinčić napravio show pred zgradom Vlade: Dovezao kombi pun lubenica i tamo ih je iskrcao

Image
Performans europarlamentarca /

FOTO Sinčić napravio show pred zgradom Vlade: Dovezao kombi pun lubenica i tamo ih je iskrcao

Potom se osvrnuo na situaciju s koronavirusom i školama.

"Nadamo se da će uz odabrani model A, koji je odabralo većina škola, uz pridržavanje mjera sve proći dobro. Vodimo računa o odgovornosti, higijeni, distanci i dezinfekciji. Nemojte se rukovati. Ja sam se neki dan rukovao jer mi je već dosadilo odbijat rukovanje s predsjednikom Milanovićem. Ali nemojte se rukovati, slušajte ministra Beroša i naše epidemiologe", poručio je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: 2567 aktivnih slučajeva koronavirusa

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak da je u proteklih tjedan dana zabilježen porast broja hospitaliziranih osoba u odnosu na broj aktivnih slučajeva koronavirusa za jedan posto, no situacija u zdravstvenom sustavu je i dalje stabilna.

"U proteklih tjedan dana zabilježen je porast hospitaliziranih u odnosu na broj aktivnih slučajeva za jedan posto, međutim, s obzirom na odnos zaprimljenih i otpuštenih te broj osoba na respiratoru, koji ukazuje na razinu opterećenosti zdravstvenog sustava, mogu konstatirati da situaciju u tom smislu i dalje stabilna", rekao je Beroš na sjednici Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je ponovio da je u zadnja 24 sata zabilježen 291 novooboljeli, a broj aktivnih slučajeva danas je 2567. Dosad je 12.917 osoba bilo zaraženo Covidom-19, a testirano je ukupno 205.256 osoba, od toga 4118 u posljednja 24 sata.

U proteklih tjedan dana pozitivno je bilo 108 zdravstvenih djelatnika, a u samoizolaciji je njih 631.

Uoči sjednice Vlade iznio je podatak kako je trenutno hospitalizirano 320 osoba, danas su 22 osobe otpuštene, a 42 primljene u bolnice. Također, 27 osoba je na respiratoru, pet više nego jučer - po jedan u Dubrovniku, Zadru, Puli i dvoje u KB-u Dubrava.

U KBC-u Split dodatni kapaciteti za prijem bolesnika

Beroš je rekao kako su zbog epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji u KBC-u Split osigurani dodatni kapaciteti za prijem bolesnika, a istodobno je osigurana redovita skrb za ostale pacijente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od početka epidemije Ministarstvo je redovito ukazivalo na obavezu bolnica da kontinuirano zbrinjavaju i onkološke pacijente te druge prioritetne pacijente", naglasio je.

Izvijestio je da je u zagrebačkoj Dječjoj bolnici zbog zaraze jednog djelatnika djelomično reduciran rad u operacijskom bloku pa se trenutno obavljaju samo hitne operacije. Početak rada u punom opsegu očekuje se u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog porasta novooboljelih poduzete su dodatne aktivnosti za zbrinjavanje specifičnih skupina bolesnika, a to su pozitivne osobe koje su na kroničnoj hemodijalizi. 

HZJZ je objavio dodatna pojašnjenja o organizaciju odmora i prehrane u školama te postupak prijave djelatnika u slučaju izostanka s radnih mjeseci zbog koronavirusa.

Beroš je naglasio važnost nošenja maski u školama i zamolio roditelje da vode brigu o pravilnom nošenju i održavanju higijene zaštitnih maski svojih školaraca.

'Nije normalno da se netko kombijem zalijeće velikom brzinom'

Nakon što su prošli nekoliko točaka dnevnog reda, premijer Andrej Plenković još se jednom osvrnuo na Sinčićev performans pred Vladom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo mislit i o sigurnosti novinara. Nije normalno da se netko kombijem zalijeće velikom brzinom", kazao je Plenković.

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo