[VIDEO] KAKAV PODVIG HGSS-OVACA: / Na Biokovu u spektakularnoj akciji spasili penjače; 'Bilo je izuzetno teško, vjetar, uzak prostor...'

Image

'Vjerojatno nisu vidjeli oblake i nevrijeme koje se spremalo iza planine, našli smo ih pothlađene i mokre', rekao je Ante Kukavica, pročelnik makarskog HGSS-a

21.6.2020.
13:04
VOYO logo

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) iz Makarske u subotu su s Biokova spasili četvoricu muškaraca koje je ondje zateklo nevrijeme. Makarskim HGSS-ovcima u ovoj akciji spašavanja pomogli su i kolege iz šibenskog HGSS-a te posada helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Četvorica mladića, inače iskusnih penjača, zatekla se i gotovo bezizlaznoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisu vidjeli oblake i nevrijeme'

"Vjerojatno nisu vidjeli oblake i nevrijeme koje se spremalo iza planine, našli smo ih pothlađene i mokre", rekao je za 24 sataAnte Kukavica, pročelnik makarskog HGSS-a čija je deseteročlana ekipa mlade penjače izvukla na sigurno.

"U 15:43 na dežurni telefon stanice stiže dojava od strane planinara, koji se nalaze u penjačkom smjeru ispod biokovskog vrha Mali Šibenik. Ekipa mlađih hrvatskih državljana penjala je smjer koji vodi do vrha. Sredinom smjera uhvatila ih je snažna oluja i jako nevrijeme. Po dojavi mobilizirani su svi članovi stanice Makarska te ekipa letača spašavatelja koja je u tom trenutku, zajedno s posadom HRZ-a imala vježbu. U kontaktu s unesrećenim osobama došlo se do približne lokacije. Dogovoreno je da jedna ekipa spašavatelja ide zemaljskim putem a druga zračnim putem", opisali su akciju makarski HGSS-ovci na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bili su u lošem stanju i pothlađeni

"Prvo smo ih mislili spasiti iz helikoptera, no kako nismo uspjeli, spustili smo se ljestvama do njih i vidjeli u kakvom su stanju. Dvoje njih bilo je u lošem stanju jer su bili pothlađeni pa smo ih odmah prebacili na heliodrom u Makarsku. Potom smo se vratili po još četvoricu naših spasioca i dvojicu preostalih penjača koji su se su se u međuvremenu zaputili prema vrhu Mali Šibenik od kuda smo ih spustili na tlo", ispričao je Kukavica za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija je završila oko 21 sat, a snažan vjetar stvarao je velike probleme.

"Bilo je iznimno teško, udarao je bočni vjetar koji je stvarao vrtloge, a prostor je bio uzak. Hvala ekipi iz HRZ-a i Šibenčanima na pomoći", dodao je Kukavica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spašene penjače potom su, kaže, zbrinuli u prostorijama HGSS-a, a oni nisu zatražili liječničku pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo