TAKO JE POČELO / Veteran HDZ-a prisjetio se događaja prije 32 godine: ‘Dvorana je bila prepuna, dočekali su Tuđmana kao božanstvo‘

Image

'Toga dana u Saboru su udareni temelji za stvaranje suverene države na ideji nacionalne pomirbe hrvatskog naroda i zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske', prisjetio se Vladimir Šeks

30.5.2022.
10:21
VOYO logo

Na današnji dan prije 32 godine konstituiran je višestranački saziv Hrvatskog sabora nakon prvih slobodnih i demokratskih izbora u povijesti. Na njima je premoćno pobijedio HDZ predvođen bivšim generalom JNA, a potom komunističkim disidentom Franjom Tuđmanom. Tog dana okončana je 45-godišnja jednostranačka vladavina Savez komunista Hrvatske, a u zraku se osjećao rat.

Image
HRVATSKA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI /

Prije 32 godine konstituiran višestranački Sabor: 'Bio je to prvi korak na povratku europskoj civilizacijskoj tradiciji'

Image
HRVATSKA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI /

Prije 32 godine konstituiran višestranački Sabor: 'Bio je to prvi korak na povratku europskoj civilizacijskoj tradiciji'

Špalir do Markova trga

Slobodna Dalmacija podsjeća na zbivanja tog dana pišući kako je počelo misom u zagrebačkoj katedrali. Potom se HDZ-ova vrhuška kroz špalir popela do Markova trga. U prepunoj velikoj dvorani Sabora natiskali su se zastupnici izmiješani s brojnim uzvanicima: kardinalom Franjom Kuharićem, imamom Šefkom Omerbašićem, predsjednikom Židovske općine u Zagrebu Slavkom Goldsteinom, predstavnicima znanstvenih i kulturnih institucija te konzularnog zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime hrvatskog plemstva zastupnicima se obratio barun Janko Vranyczany Dobrinović, koji je iz Bruxellesa ponovno pozdravio "približavanje jednog starog europskog naroda u obitelji demokratskih europskih naroda kojoj i spada". A Stipe Šuvar, hrvatski član Predsjedništva SFRJ, poslao je brzojav u kojemu je zaželio Saboru da "uspješno djeluju na dobrobit Hrvatske i svih njezinih građana u interesu demokratskog razvoja i svestranog napretka suverene Hrvatske u sastavu Jugoslavije".

'Tuđmana su dočekali kao božanstvo'

Sve su oči tog dana bile uprte u Franju Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dvorana je bila prepuna zastupnika i uzvanika. Dočekali su ga kao božanstvo'', kazao je za Slobodnu Dalmaciju HDZ-ov veteran Vladimir Šeks.

Prisjetio se i izbora koji su prethodili konstituiranju višestranačkog Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'SKH–SDP se nadao da će im većinski izborni sustav, čiji je glavni projektant bio profesor Smiljko Sokol, donijeti pobjedu. Ja sam se s druge strane zalagao za čisti razmjerni sustav. Mislio sam da su tako veće šanse za HDZ. Oni su bili iskreno uvjereni da će pobijediti, no nakon objave rezultata Ivica Račan i vodeći ljudi SKH shvatili su da trebaju priznati i prihvatiti pobjedu HDZ-a, jer je HDZ jedini bio sposoban boriti se protiv rastućeg velikosrpskog projekta. Njima je nakon tih izbora na neki način i laknulo', smatra Šeks, koji je 30. svobnja 1990. izabran za jednog od trojice potpredsjednika Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U govoru najavio osamostaljenje Hrvatske

Tuđman je tog dana izabran za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske. U zgradi Sabora dočekan je ovacijama,a u svome govoru istaknuo je povijesnu ulogu Sabora u očuvanju hrvatske državotvornosti i najavio osamostaljenje Hrvatske. Nakon toga je otišao ispred zgrade Sabora poljubiti zastavu. Na Trgu Republike – današnjem Jelačić placu – organizirana je velika svečanost. Na pozornici je dječja kolijevka iskorištena kao prigodan simbol rađanja hrvatske države, a slavlje se do sitnih noćnih sati nastavilo na obalama zagrebačkog jezera Jarun.

U Saboru toga dana, podsjeća Slobodna Dalmacija, nije bilo političkih predstavnika kninskih Srba. Njihova Srpska demokratska stranka odlučila je bojkotirati konstituiranje Sabora. U brzojavu koji su poslali stoji da se SDS "odlučio da produlji suspenziju odnosa sa hrvatskim Saborom i kroatocentričnim političkim stranačkim organizacijama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tog dana udareni temelji suverenoj državi'

Kasnije je na Tuđmanovu inicijativu, 30. svibnja proglašen Danom državnosti.

''Oni koji su bili protiv toga govorili su da tog datuma nije stvorena Hrvatska. Nitko nikada to nije ni tvrdio, ni Tuđman ni mi ostali. Tada je došlo do promjene vlasti, Tuđman je izabran za predsjednika Predsjedništva, a toga dana u Saboru su udareni temelji za stvaranje suverene države na ideji nacionalne pomirbe hrvatskog naroda i zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske'', kazao je Šeks za splitski dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Taj proces, koji je okončan međunarodnim priznanjem RH u siječnju 1992. godine, započeo je na dan konstituiranja prvog nestranačkog Sabora. Zato je to povijesni datum', dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo